Grevă naţională în Franţa

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 septembrie 2010

Francezii sunt nemulţumiţi de reforma sistemului de pensii.

Francezii sunt nemulţumiţi de reforma sistemului de pensii.

Sindicaliştii din Franţa intră, astăzi, în grevă naţională, în timp ce parlamentarii încep să dezbată proiectul preşedintelui Nicolas Sarkozy privind creşterea vârstei de pensionare.

Potrivit planurilor, demonstraţiile se desfăşoară în 137 de oraşe. Angajaţii din transport urmau să întrerupă lucrul de la ora 00:00, iar astăzi numeroase şcoli, oficii poştale şi birouri guvernamentale sunt închise. Totuşi, transportul public nu va fi blocat în totalitate.

Fondul de pensii de stat al Franţei va pierde 10,7 miliarde euro anul acesta, deficitul urmând să ajungă la 50 de miliarde de euro în 2020, dacă politica din domeniu nu se va modifica, potrivit autorităţilor de la Paris.

"Guvernul ar putea face unele compromisuri în timpul dezbaterii privind actul normativ, însă esenţa reformei pensiilor nu se va schimba, întrucât această reformă este necesară", a declarat Claude Gueant, secretarul general al administraţiei prezidenţiale, citat de postul de radio Europe 1.

Sarkozy, care încearcă să oprească pierderile din sistemul de pensii, vrea să crească vârsta de pensionare la 62 de ani, de la 60. În plus, noul act normativ propune ca vârsta la care pensionarii pot beneficia pe deplin de beneficii să crească la 67, de la 65 de ani.

"Această reformă nu este corectă", a afirmat Bernard Thibault, liderul Confederaţiei Democrate a Muncii din Franţa. În opinia sa, singura şansă de oprire a reformei este ieşirea în stradă a sindicaliştilor, în număr cât mai mare.

Analiştii cred însă că, în cazul în care vor fi demonstraţii de proporţii în Franţa, din cauza propunerilor amintite, iar reforma sistemului de pensii va fi dificil de realizat, piaţa s-ar putea confrunta cu probleme.

Potrivit unui sondaj de opinie publicat duminică în presa franceză, 70% dintre cei intervievaţi spun că susţin greva. Însă, acelaşi sondaj arată că 53% dintre cei chestionaţi consideră "acceptabilă" creşterea vârstei de pensionare la 62 de ani.

În Franţa, vârsta legală de pensionare este de 60 de ani din 1981, când a fost redusă de la 65 de ani. Pentru comparaţie, Germania a decis, în 2007, să majoreze gradual vârsta de pensionare la 67 de ani, de la 65. Spania şi Italia au crescut, de asemenea, vârsta de pensionare la 65 de ani. n

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb