Grigore Filip, Aerostar: "Ponderea exportului a depăşit 86% din vânzări"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iulie 2014

Grigore Filip, Aerostar: "Ponderea exportului a depăşit 86% din vânzări"

"Ca buni plătitori de taxe şi impozite, ne aşteptăm să fim trataţi de autorităţi la fel cum îi tratăm noi pe clienţii noştri"

Interviu cu domnul Grigore Filip, Preşedinte-Director General al "Aerostar"

Compania "Aerostar" Bacău (simbol ARS) a înregistrat un profit net de 5,7 milioane lei în primul trimestru (T1) din 2014, uşor în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport al companiei.

Cifra de afaceri a societăţii pentru trimestrul I al acestui an este de 48,5 milioane lei, la acelaşi nivel cu primul trimestru din 2013.

Totodată, veniturile "Aerostar" au crescut, de la 52,7 milioane lei în T1 din 2013, la 55 de milioane în primul trimestru al anului curent.

Volumul investiţiilor efectuate în primele trei luni ale anului 2014 a fost de 6.694.000 lei, reprezentând 14% din cifra de afaceri realizată în această perioadă.

Compania Iarom Bucureşti, controlată de trei persoane fizice, Grigore Filip, Mihail Nicolae Toncea şi Doru Damaschin, deţine 71% din acţiunile Aerostar, iar SIF Moldova (SIF2) are 14,5% din titluri, potrivit celor mai recente raportări.

Grigore Filip, Preşedinte-Director General al "Aerostar", a avut amabilitatea să ne acorde un interviu despre activitatea societăţii.

Reporter: Cum comentaţi evoluţia activităţii companiei dumneavoastră în anul 2013?

Grigore Filip: Evoluţia activităţilor "Aerostar" a confirmat tendinţa de creştere din ultimii ani, o cifră de afaceri de 212 milioane lei, un profit net de aproape 15 milioane lei, un efectiv total de peste 1.850 de salariaţi. Ponderea exportului a depăşit 86% din vânzări, din care cea mai mare parte a fost în ţări ale Uniunii Europene.

În anul 2013, "Aerostar" a făcut cheltuieli pentru investiţii în valoare de 18,9 milioane lei.

Principalele noastre linii de afaceri sunt în domeniul fabricaţiei de produse aeronautice, şi anume aerostructuri - subansamble şi componente, sisteme hidraulice şi trenuri de aterizare. De asemenea, în domeniul aviaţiei civile, întreţinerea de avioane comerciale este o direcţie prioritară de dezvoltare a afacerilor. Linia de afaceri din domeniul producţiei şi integrărilor de sisteme aero şi terestre pentru apărare a contribuit cu o pondere de 26% în totalul vânzărilor din 2013.

Anul trecut, "Aerostar" a aniversat 60 de ani de la înfiinţare.

Reporter: Ce investiţii se vor efectua în acest an şi în perspectivă?

Grigore Filip: Acţionarii "Aerostar" au aprobat Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2014 care prevede cheltuieli de capital în valoare totală de 35 milioane lei.

Principalele obiective de investiţii au în vedere achiziţia de echipamente tehnologice pentru prelucrări mecanice şi procese speciale, de echipamente specializate pentru lucrări de mentenanţă în domeniul aviaţiei, lărgirea gamei de capabilităţi a companiei.

Investiţiile "Aerostar" se vor realiza şi în continuare pe direcţiile care sunt cerute de clienţii noştri şi sunt direcţionate astfel încât să ne asigure avantajul competitiv pe care îl avem şi să crească volumul vânzărilor pe piaţa aeronautică.

Reporter: Cum a evoluat producţia anul trecut?

Grigore Filip: Compania face parte din nucleul de creştere al industriei. Afacerile noastre s-au derulat conform bugetelor aprobate. Am înregistrat creştere pe liniile de afaceri din domeniul aviaţiei civile şi ne-am dezvoltat poziţionarea pe piaţa aeronautică. Aceste evoluţii sunt susţinute prin procesele de îmbunătăţire continuă pe care le derulăm în societate, ca şi prin modernizarea tehnologiilor şi creşterea productivităţii.

Reporter: Cum este structurată producţia societăţii pe tipuri de produse/servicii şi care este ponderea acestora în cifra de afaceri?

Grigore Filip: 72% din vânzări se realizează în domeniul aviaţiei civile. La sfârşitul anului 2013 ponderea cifrei de afaceri este structurată astfel: ponderea fabricaţiei de produse de aviaţie a fost de 48,77% din totalul cifrei de afaceri, iar serviciile de mentenanţă aviaţie civilă au reprezentat 17,13% din vânzări.

Ponderea sistemelor pentru apărare (aviaţie, terestre, integrări) în cifra de afaceri a fost de 26,30%.

Reporter: Cum aţi caracterizat piaţa internă?

Grigore Filip: Pe piaţa internă nu există resurse suficiente pentru domeniile noastre de expertiză şi de aceea ne-am concentrat asupra exportului, ceea ce vom face şi în continuare.

Reporter: Care este relaţia cu sistemul bancar?

Grigore Filip: "Aerostar" are o bonitate ridicată în termeni financiari-bancari. În acelaşi timp, menţionez că nu avem împrumuturi sau credite contractate pentru asigurarea capitalului de lucru.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la autorităţi?

Grigore Filip: Ca buni plătitori de taxe şi impozite, ne aşteptăm să fim trataţi de autorităţi la fel cum îi tratăm noi pe clienţii noştri.

Reporter: Cum se prezintă portofoliul de comenzi şi contracte pentru acest an?

Grigore Filip: Ne încadrăm în previziunile bugetare pentru acest an şi avem în derulare un volum semnificativ de comenzi şi contracte multianuale. Rezultatele pentru primul trimestru din anul 2014 ilustrează o situaţie bună a poziţiei noastre financiare.

Reporter: Care sunt cifrele bugetate pentru acest an?

Grigore Filip: Principalele elemente economice ale Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2014 sunt realizarea unei cifre de afaceri de 215.000 mii lei, venituri totale de 232.100 mii lei, cheltuieli totale de 213.510 mii lei. Este prevăzut un rezultat brut de 18.590 mii lei şi un rezultat net de 15.058 mii lei.

Reporter: Care sunt principalii furnizori şi clienţi?

Grigore Filip: Principalii furnizori pe care îi avem sunt din ţară, 60% din achiziţiile noastre se fac de la furnizori din România, în timp ce furnizorii din ţările Uniunii Europene reprezintă 31% din totalul cumpărărilor noastre.

În ceea ce priveşte ponderea clienţilor noştri, doar 13% din vânzările anului 2013 sunt realizate pe piaţa din România.

Principalii clienţi sunt lanţurile globale de furnizare din domeniul aviaţiei, "Aerostar" fiind subcontractor de nivel superior în diverse programe AIRBUS, şi nu numai.

Reporter: Aţi accesat fonduri europene?

Grigore Filip: În prezent, "Aerostar" derulează un program co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru crearea unei noi capacităţi de fabricaţie pentru diversificarea producţiei şi creşterea exportului. În anul 2012, am încheiat cu succes un alt program cu accesare de fonduri europene pentru extinderea capacităţilor destinate aviaţiei civile. Am utilizat aceste fonduri pentru achiziţia de maşini-unelte CNC şi echipamente de control în coordonate de ultimă generaţie, echipamente specializate de lucru, licenţe şi programe de calculator cu aplicaţii în programele noastre de dezvoltare.

Reporter: Ce proiecte de viitor aveţi?

Grigore Filip: Menţionez aici că, de curând acţionarii societaţii "Aerostar" SA Bacău au aprobat majorarea capitalului social al societăţii de la valoarea de 37.483.689,60 lei la valoarea de 48.728.784 lei prin încorporarea rezervelor, iar numărul total de acţiuni după majorare este de 152.277.450, valoarea nominală rămânând aceeaşi, respectiv 0,32 lei.

Vom continua modernizarea companiei şi a proceselor noastre de afaceri şi planificăm să creştem amprenta "Aerostar" pe piaţă, să creştem vânzările an de an.

Vom continua ca o companie centrată asupra clienţilor noştri şi în acest scop acţionăm pentru dezvoltarea centrelor noastre de excelenţă prin continuarea investiţiilor şi a programelor de îmbunătăţire continuă.

Nu în ultimul rând, vom continua să aducem noi angajaţi şi să creştem performanţa "Aerostar" în toate planurile de activitate.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb