Grupul "Kruk", companie de colectare a creanţelor, a publicat rezultatele financiare pentru anul trecut, iar sumele colectate aferente portofoliilor cesionate au crescut cu 20% faţă de anul precedent, de la 192 milioane euro în 2015, la 231 milioane euro, conform unui comunicat de presă.
Grupul a investit o sumă de 299 milioane Euro în achiziţia de portofolii de creanţe pe şapte pieţe: Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia, Germania, Spania şi Italia. În România s-au făcut investiţii de 88 milioane euro(30% din total).
Valoarea nominală a creanţelor achiziţionate anul trecut a fost de 3,8 miliarde euro, astfel întregul portofoliu ajungând la valoarea nominală totală de 10 miliarde Euro.
Cifra de afaceri a Grupului a crescut la 182 milioane Euro, 142 milioane Euro în anul precedent, înregistrând o creştere cu 28%.
De asemenea, Cash EBITDA a crescut cu 22%, atingând 147 milioane Euro în 2016.
Profitul net consolidat a ajuns la valoarea de 58 milioane Euro, faţă de 47 milioane Euro în 2015,în creştere cu 22%.
EPS a crescut 19%, atingând 3,3 Euro, iar ROE a ajuns la 24% emisiunea de acţiuni din decembrie 2016 nu este inclusă în calcul.
Ca parte a achiziţiilor făcute în 2016, Grupul a încheiat câteva proiecte majore, precum închiderea achiziţiei portofoliului de creanţe de la "P.R.E.S.C.O.". cumpărarea, împreună cu "International Finance Corporation", membră a Băncii Mondiale (IFC), a unui portofoliu în România, şi achiziţia unor portofolii semnificative de la bănci de top din Italia.
"Kruk" a obţinut, în decembrie anul trecut, fonduri în valoare de 50 milioane Euro prin oferta accelerată de un milion de acţiuni. Emisiunea a fost un plasament privat, fără publicarea unui prospect. Acest capital va facilita implementarea proiectelor strategice de expansiune a Grupului "Kruk" pe pieţe străine.
Grupul şi-a extins anul trecut activitatea în Europa occidentală, prin achiziţia "CreditBase International" în Italia şi a "Grupo Espand" în Spania. Ambele companii au experienţă pe pieţele locale şi au colaborat cu "KRUK" câteva luni, pentru evaluarea şi managementul portofoliilor de creanţe.
Compania poloneză "Kruk" şi-a revizuit strategia pentru perioada 2015−2019, urmând ca indicele EPS să crească cu cel puţin 15% anual, după spusele conducerii Kruk, şi indicele ROE se va menţine peste 20%.