Grupul MOL a anunţat luni că a demarat construcţia unei fabrici de polioli (materie primă pentru producţia de materiale plastice - n.r.) de peste 1,2 miliarde de euro în Ungaria, iar complexul este preconizat să fie pus în funcţiune în 2021 şi va crea 200 de noi locuri de muncă în perioada de operare.
"Cu un buget de 1,2 miliarde de euro, susţinut şi de guvernul ungar prin scutiri de impozite şi ajutoare pentru investiţii, acest proiect este cea mai mare investiţie MOL, din resurse proprii", a informat luni grupul.
Fabrica va avea tehnologie de ultimă generaţie şi va fi construită de compania germană Thyssenkrupp Industrial Solutions.
Fabrica va avea o capacitate de producţie de 200.000 de tone de polioli pe an.
Zsolt Hernadi, preşedinte şi director executiv al MOL Grup, Sami Pelkonen, CEO Chemical & Process Technologies în cadrul Thyssenkrupp Industrial Solutions, Ferenc Koncz, membru al Parlamentului ungar şi Mihaly Varga, ministrul ungar al Finanţelor, au luat parte la ceremonia de marcare a demarării construcţiei.
"MOL Petrochemicals din Tiszaújvaros va fi singura companie din Ungaria şi din Europa Centrală şi de Est cu un lanţ valoric integrat, de la extracţia ţiţeiului până la producţia de polieter polioli (materii prime utilizate pe scară largă în producţia de materiale plastice). Acest proiect va oferi oportunităţi de angajare pe termen lung pentru 200 de persoane", informează grupul ungar.
Fabrica, a cărei producţie este preconizat să înceapă în 2021, este cel mai mare proiect de investiţii din surse proprii din istoria MOL, cu un buget total de 1,2 miliarde de euro, inclusiv ajutorul de investiţii al guvernului ungar în valoare de 131 de milioane euro (o combinaţie de scutiri de impozite şi ajutoare pentru investiţii şi subvenţii pentru investiţii în numerar). Potrivit estimărilor MOL, uzina va contribui cu aproximativ 150 de milioane de euro pe an la rezultatele financiare ale Grupului MOL (EBITDA).
1. Ungaria un model,Romania un dezastru
(mesaj trimis de Nicolae în data de 30.09.2019, 19:32)
Ungaria , prin MOL, are un model de valorificare superioara a resurselor primare.Construieste o fabrica pentru polioli .Are una de izocianati.
Romania cu traditie si resurse a vindut PERTOMUL la austrieci , care au paduri.Acestia au ras petrochimia .Si fac benzina.Noi AVEAM CONSTRUIT INAINTE DE 1989 , un lant de a produce polioli : Pitesti etena si propena , transport prin conducte la Rm Vilcea , unde Oltchimul face polioli.FACE deja demult.Au ras Pitestiul si Valcea transporta auto ,DIN IMPORT , etena si propena cu costuri uriase.
De aia suntem un popor care isi pierde populatia si viitorul .Romanii emigreaza in masa , dar nimeni nu raspunde.
2. Drumul corect
(mesaj trimis de Biz în data de 30.09.2019, 23:39)
O politică națională de dezvoltare de campioni regionali precum mol OTP sau Wizz Air, noi suntem la celălalt capăt de a distruge tot ce e capital local puternic. Vom fi slugile străinilor, după modelul tâmp al lui Iohannis, că Dancila oricum nu știe nici pe ce lume se află. Bai d soarta ta, națiune!