Managerul general al grupului Profiland a declarat, ieri, că intenţionează să demareze în 2008 construcţia unei oţelării cu o capacitate de producţie de un milion de tone pe an, pentru amplasamentul investiţiei fiind în cărţi patru judeţe. "Dorim să creăm o nouă uzină de oţel. Investiţia va demara în 2008, iar uzina de oţel va fi funcţională în doi ani", a afirmat omul de afaceri Andrei Lişinschi, managerul general al grupului. Conform aceleiaşi surse, oţelăria va produce anual 500.000 de tone de fier beton şi 500.000 de produse plate din oţel, devenind astfel competitorul combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, profilat pe produse plate.
Volumul investiţional este estimat la 200-300 de milioane de euro. Oţelăria va îngloba între 2.000 şi 3.000 de angajaţi, a anunţat Andrei Lişinschi.
Un detaliu extrem de important, care nu a fost însă stabilit, este amplasamentul uzinei. Oţelăria va ocupa o suprafaţă de 100 de hectare, iar managerul general al grupului de firme Profiland şi-a expimat intenţia ca ea să fie construită în judeţul Galaţi. Grupul nu doreşte, însă, să cumpere terenul, ci să îl primească de la administraţia locală. "Avem potenţa financiară de a cumpăra o asemenea suprafaţă, dar există şi posibilitatea de a o primi de la autorităţile locale, dat fiind faptul că vom angaja câteva mii de oameni", a explicat Andrei Lişinschi.
Dacă autorităţile gălăţene nu îi vor oferi această facilitate, Profiland îşi va muta investiţa într-un alt judeţ. Grupul a primit deja oferte din partea administraţiilor din trei judeţe. "Primăria oraşului Isaccea din judeţul Tulcea, autorităţile locale din judeţul Mehedinţi, de undeva de lângă Drobeta Turnu-Severin, şi cele din judeţul Călăraşi şi-au anunţat disponibilitatea de a ne oferi teenul necesar pentru construcţia oţelăriei şi sprijin în obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi a avizelor adiacente", a declarat managerul general al grupului de firme Profiland, Andrei Lişinschi.
Grupul de firme Profiland cuprinde două unităţi de producţie industrială, SC Profiland SRL şi SC Intfor SA, care şi-au consolidat poziţia pe piaţa ţevilor sudate longitudinal şi a profilelor formate la rece. Grupul mai deţine o unitate de zincare şi un laminor de benzi la rece, inaugurate în 2007.