Guvernul a modificat, astăzi, ordonanţa de urgenţă privind pescuitul şi acvacultura, cu scopul întăririi rolului administrativ al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), dezvoltării acvaculturii, îmbunătăţirii sistemului de inspecţie, control şi colectare date şi asigurării unui sistem nou de acces la resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale, potrivit unui comunicat al Executivului remis redacţiei.
"ANPA va exercita, în numele statului, prerogativele dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care sunt amplasate amenajări piscicole şi va concesiona terenurile pe care sunt amplasate acestea. Prin această măsură, peste 31.000 ha de terenuri aflate în domeniul public al statului pe care sunt amplasate amenajări piscicole vor fi introduse în circuitul productiv, ceea ce va asigura producţii suplimentare de peşte şi consolidarea siguranţei alimentare în România", conform sursei citate.
De asemenea, se legiferează accesul inspectorilor piscicoli ai ANPA la unităţile de producţie din domeniul pescăresc, obligativitatea operatorilor economici din domeniul pescăresc de a furniza date de producţie, economice, precum şi sancţionarea agenţilor economici care refuză sa furnizeze date sau obstrucţionează accesul pentru inspecţie şi control.
"Ordonanţa reglementează măsuri de protecţie şi conservare a resurselor acvatice vii, în baza unor planuri multianuale de management a resurselor acvatice vii exploatabile prin pescuit recreativ. Totodată, se stabileşte o abordare ecosistemică a managementului pescăresc. În plus, ANPA va deveni furnizor de date statistice oficiale pentru sectorul pescăresc, în conformitate cu cerinţele din Cadrul de Implementare pentru Colectarea de Date în sectorul de pescuit", se precizează în comunicat.
Alte măsuri se referă la dezvoltarea acvaculturii prin utilizarea integrală a capacităţilor de producţie, inclusiv a lacurilor de acumulare în care se poate practica acvacultura.