GUVERN Ordonanţe de urgenţă pentru implementarea Planului de Relansare Economică

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Fonduri Europene / 23 iulie 2020

Ludovic Orban

Ludovic Orban

70% din cele aproape 34 miliarde euro alocaţi României de Comisia Europeană prin instrumentul Next Generation EU trebuie contractaţi în primii doi ani, a afirmat premierul Ludovic Orban la începutul şedinţei de guvern de aseară, în care le-a solicitat membrilor Cabinetului implicare maximă în urmărirea abrsobţiei banilor europeni.

Ludovic Orban a spus: "În cadrul Next Generation EU. am demarat program de rezilienţă şi recuperare ce trebuie adoptat ca bază de negociere cu Comisia Europeană până la 1 octombrie. În privinţa absorbţiei fondurilor din cadrul acestui program de 34 miliarde euro, ea trebuie să se realizeze în perioada 2021-2023, mai precis 70% din fonduri trebuie contractate în primii doi ani. Solicit fiecărui ministru să trateze ca prioritate zero pregătirea acestor programe şi pregătirea dispozitivelor de absorbţie a fondurilor europene. Trebuie să operăm clarificări şi simplificări cu privire la proceduri şi să pregătim resursa umană, pentru absorbţia în perioada 2021-2023, când finalizăm proiectele începute pe exerciţiul bugetar multianual 2014-2020 şi trebuie să asigurăm contractarea tututor sumelor pe Next Generation EU şi să începem contractarea pro­iectelor pe cadrul financiar multianual 2021-2027".

Referitor la proiectele depuse pentru exerciţiul financiar multianual 2021-2027, premierul a precizat că, până la 31 iulie, trebuie finalizate programele operaţionale pe care le vom negocia cu Comisia Europeană, pentru ca, de la 1 august să înceapă dezbaterea acestora, iar în 15 septembrie întreaga documentaţie să fie trimisă instituţiilor de la Bruxelles.

În cadrul şedinţei de guvern de ieri, Executivul a adoptat mai multe acte normative prin care reglementează o parte din instrumentele necesare punerii în aplicare a unor măsuri din Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică prezentat la 1 iulie.

Astfel, membrii Cabinetului au adoptat ordonanţa de urgenţă privind aprobarea programului IMM Leasing de echipamente şi utilaje. Programul constă în acordarea de garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program pentru finanţările de tip leasing destinate achiziţionării prin intermediul finanţatorilor de bunuri mobile noi şi/sau second hand, garantate de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, astfel:

a) în procent de maximum 80% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente finanţării garantate, pentru achiziţia de echipamente IT şi tehnologia informaţiei în cadrul unei operaţiuni de leasing financiar;

b) în procent de maximum 60% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente finanţării garantate, pentru achiziţia de utilaje şi echipamente tehnologice, vehicule pentru transport mărfuri şi persoane utilizate în scop comercial în cadrul unei operaţiuni de leasing financiar;", potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă.

O altă ordonanţă de urgenţă adoptată este aceea pe baza căreia Eximbank va finanţa, cu garanţii din partea statului, 600 de companii mari pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii, companii care sunt deservite de peste 1,6 milioane de angajaţi. Amintim că plafonul total al programului este de aproximativ 4 miliarde lei, aproximativ 800 de milioane euro, aşa cum a fost aprobat de Comisia Europeană, deşi Guvernul şi-ar fi dorit o alocare dublă. De acest program vor beneficia companiile care au avut o cifră de afaceri de peste 20 milioane lei în anul 2019.

Pe ordinea de zi a Executivului s-a aflat şi ordonanţa de urgenţă prin care se acordă un miliard de euro, sub formă de granturi, de către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri pentru IMM-urile afectate de pandemie.

Este vorba despre miliardul de euro mobilizat ca urmare a deciziei Comisiei Europene de creştere a flexibilităţii între diferitele programe pe exerciţiul financiar 2014-2020. 550 de milioane euro reprezintă granturi pentru investiţi, 350 de milioane euro - granturi pentru capital de lucru pentru repornirea domeniilor companiilor din domeniile cele mai afectate cum ar fi HORECA, zona de spectacol, transportul rutier de persoane, şi 100 de milioane euro - granturi de câte 2000 de euro pentru microîntreprinderile fără angajaţi, bani care vor fi folosiţi pentru plata chiriilor şi utilităţilor.

Totodată s-a aprobat şi memorandumul privind finanţarea granturilor pentru investitii pe Programul Operaţional Regional, axele 2.1 şi 2.2, care înseamnp suplimentare cu 300 milioane euro a alocărilor financiare a apelurilor dedicate microîntreprinderilor, suplimentarea cu 450 milioane euro a alocărilor financiare pentru IMM-uri şi asigurarea unei alocări financiare de 550 milioane euro pentru lasarea programului cu granturi cu valori cuprinse între 1,5 şi 6 milioane euro, program ce va fi lansat mâine.

Pe ordinea de zi s-a mai aflat şi ordonanţa de urgenţă care modifică ordonanţa de urgenţă a Guvernului 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului "O familie, o casă". În programul aprobat ieri - Noua Casă - plafonul pentru creditele luate prin acest program va fi majorat de la 70.000 de euro la 140.000 de euro. Beneficiarii sunt persoane fizice care nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia nicio locuinţă sau deţin una mai mică de 50 metri pătraţi.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Cred ca Sica, le-a zis la toata clientela liberala intre 4 ochi: bai baieti, puteti sa șparliti aproape toti euroii, dar sa imi lasati si mie cativa, pt cutiile cu trabucuri si niste sticle de vodka si Jack Daniel's, la parangheliile date de mine la Palatul Victoriei!

    1. Atat ai inteles ,din acest articol!

      Eu am inteles mult mai mult de cat intelegi tu, cu al tau creier de maimutza!

    Asta nu e relansare, e mascaradă. Firmele sunt împinse către bănci sa se îndatoreze și mai mult iar oamenii au o putere de cumpărare în picaj. Asta e rețetă falimentului garantat.

    Dupa ce IOHANNIS a DORMIT linistit 4 zile la Bruxelles,si intors acasa cu geanta de contabil plina de minciuni si fonduri europene mai inexistente decat extraterestrii,Orban se viseaza noul SOROS de Romania.Adica promisiuni DESARTE,laudarosenie la greu,Romanii sunt extaziati de noile promisiuni mincinoase.In tot acest timp,cei mai imbolnaviti Romani sunt doctorii care se imbolnavesc pe capete mai rau ca si cei care nu respecta nici o regula prin cluburile de fite de pe litoral. Stai si te intrebi,oare medicii au nevoie de Izolaresi carantinare mai ceva ca romnii de rand.?Daca tara v-a merge in acest ritm,in curand v-a trebui sa importam medici din Mongolia.Saraca Tara bogata ajunsa pe mana unor GOLANI.!

    1. Vrei să vină fetele de la școala din videle , veorica și secretara dan...

      Sau olguța și sevil....

      Bune , valoroase.... 

      Bine ca a venit iohannis cu guvernul lui.iata ce spunea fiuhrerul in campania pentru al doilea mandat de presedinte:Imi doresc o "ROMANIE NORMALA",prin care promitea :Spiale moderne,Scoli curate,Autostrazi,Institutii functionale care sa aibe in centru lor CETATEANUL.Aceste lucruri puteau sa devina realitate numai daca avea "guvernul meu".Azi,dupa ce a castigat,avem Spitale in care Romanii MOR nu numai in interior,dar si pe la portlile lor.Scoli inchise,elevi analfabeti.Autostrazi pe care circula nu numai masini dar si avioane (de carton bineanteles).Institutii care in loc sa lucreze pentru CETATEAN,produce HAOS si TEROARE.Romanii,sunt bagati la "PUSCARIE" fortat,POLITIA s-a transformat in INCHIZITIE,Guvernul este total ABULIC si o tine tot intr-o DISTRACTIE in timp ce Romani,nu vor mai MURI de COVID ci,de FOAME Acum,FIUHRERUL.vine cu o geanta de minciuni MERKELISTE si ii anunta pe romani ca daca nu MOR,v-a fi RAIUL in Romania.Aceste povesti,sunt totusi crezute de o mare majoritate dintre Romani,care par LOVITI in CAPde PLOI si CALDURA.Oare noi ca POPOR ne tragem din DACI sau din TURCI.SOMN usor dragi Romani,CIMITIRILE inca nu sunt pline dar dupa ce pline sunt Spitalele,in curand,o sa trebuiasca sa va faceti PROGRAMARI si acolo ca si la TESTARILE de COVID.Cei 15000 de SPECIALISTI ai CORCITURII PNL-PDL,va tot promit ce bine o sa o duceti,dar ,nu acum ci,IN VIATA de APOI.PETRECERE FRUMOASA,domnilor.!

    Pan de fezabilitate avem multe....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb