Guvernatorul băncii centrale a Spaniei demisionează

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 mai 2012

Guvernatorul băncii centrale a Spaniei demisionează

Oficialul Băncii Spaniei denunţă campania împotriva sa

Euro a ajuns la cursul minim al ultimilor doi ani

Guvernatorul Băncii Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez, va demisiona la data de 10 iunie, cu o lună înainte să-i expire mandatul în fruntea acestei instituţii, denunţând campania dusă împotriva sa.

"A fost o campanie împotriva pres-tigiului Băncii Spaniei", a declarat Ordonez.

Guvernatorul Băncii Spaniei, care a supravegheat sistemul bancar naţional din 2006 până în prezent, a fost criticat după naţionalizarea "Bankia", la data de 9 mai.

Criticile au venit atât din partea puterii, cât şi a opoziţiei. Jaime Garcia-Legaz, viceministrul spaniol al Comerţului, a declarat recent că Ordonez a fost responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat cu "Bankia", iar Josep Duran i Lleida, liderul din Parlament al partidului Catalan CiU, a spus că Ordonez "nu a acordat atenţie supravegherii bancare".

Ordonez s-a întâlnit marţi cu premierul Mariano Rajoy, pe care l-a anunţat că se va retrage din funcţie luna viitoare, oferindu-i astfel mai puţin de două săptămâni pentru găsirea unui succesor care să inspire încredere. În prezent, autorităţile de la Madrid încearcă să refacă credibilitatea instituţiei pe fondul celei mai grave crize bancare din istoria ţării. Sectorul bancar spaniol este sufocat de credite neperformante după prăbuşirea pieţei imobiliare din ţară.

Vinerea trecută, guvernul spaniol l-a numit pe Luis Maria Linde, fost director general al Băncii Spaniei, în consiliul guvernator al instituţiei, generând speculaţii că acesta ar putea fi varianta aleasă de Rajoy pentru înlocuirea lui Ordonez. Însă, Linde, în vârstă de 67 de ani, se apropie de pensionare (70 de ani - vârsta stipulată în statutul Băncii Spaniei), astfel că nu ar putea duce la bun sfârşit un mandat de şase ani.

Surse bancare citate de presa internaţională declară că cel mai solid candidat ar fi Jose Luis Gonzalez-Paramo, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, al cărui mandat se apropie de sfârşit. Alţi candidaţi ar putea fi Jose Maria Roldan, actualul director de reglementare al Băncii Spaniei; Antonio Saniz de Vicuna, avocat la BCE; Belen Romana, membru în consiliul de administraţie al băncii "Banesto"; Jose Vinals, şeful diviziei pieţel de capital din cadrul FMI.

Situaţia din Spania a creat tensiuni, ieri, pe pieţe. Euro s-a depreciat până la cel mai redus curs din ultimii doi ani, faţă de dolar. La ora 10.49, la New York, euro era cotat la 1,2398 do-lari, mai puţin cu 0,8% comparativ cu ziua precedentă. Nivelul este cel mai redus din iulie 2010 până în prezent. În iunie 2010, euro a coborât până la 1,1877 dolari, cel mai redus curs din ultimii patru ani.

BCE nu s-a exprimat în privinţa "Bankia"

Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) au declarat, ieri, că nu au fost consultaţi şi nu şi-au exprimat poziţia cu privire la planul autorităţilor de la Madrid privind recapitalizarea "Bankia", bancă recent naţionalizată de Madrid. Afirmaţia a venit după ce publicaţia britanică Financial Times a informat că BCE a respins planul propus de Spania pentru recapitalizarea "Bankia" cu ajutorul obligaţiunilor guvernamentale.

Mandatul de şase ani al lui Miguel Angel Fernandez Ordonez ar fi trebuit să se încheie în 12 iulie.

Costurile împrumuturilor Spaniei au urcat semnificativ, determinându-l pe premierul Mariano Rajoy să ceară autorităţilor europene să sprijine datoria publică şi să susţină lichiditatea.

Comisia Europeană va recomanda extinderea cu un an a programului de ajustare fiscală al Spaniei, ca să dea acestei ţări mai mult timp pentru realizarea ţintelor de deficit bugetar. Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, a declarat, ieri, că UE este pregătită să prelungească până în 2014 perioada în care Spania trebuie să-şi atingă obiectivele bugetare, însă decizia în acest sens le va reveni statelor membre, reunite în Consiliul Afaceri Economice şi Monetare.

Pe de altă parte, Comisia Europeană le-a cerut, ieri, statelor membre ale UE să facă eforturi suplimentare pentru sporirea competitivităţii economiilor lor. Oficialii de la Bruxelles au criticat Spania, cerând autorităţilor de la Madrid să accelereze ritmul reformelor. Comisia a arătat că Spania se află în faţa unor dificultăţi serioase pentru recâştigarea încrederii pieţelor, asigurarea sustenabilităţii finanţelor publice, reducerea vulnerabilităţilor interne şi externe, şi susţinerea creşterii economice şi a creării de locuri de muncă, pe termen mediu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb