Guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei spune că moneda euro este o ''greşeală strategică''

A.M.
Internaţional / 4 noiembrie 2019

Gyorgy Matolcsy

Gyorgy Matolcsy

Statele membre ale Uniunii Europene, atât cele din interiorul zonei euro cât şi cele din afara zonei unice, ar trebui să recunoască faptul că moneda euro a fost o "greşeală strategică", susţine Guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei (NBH), Gyorgy Matolcsy, informează Agerpres.

Ungaria, ţară care de la venirea la putere a lui Viktor Orban în 2010 a urmat un mix de politici economice neortodoxe, nu este parte a zonei euro şi nu a stabilit încă o dată ţintă pentru aderare la moneda unică.

În opinia lui Gyorgy Matolcsy a venit timpul pentru Europa "să caute o ieşire din capcana euro".

"Există o dogmă dăunătoare că euro este următorul pas "normal' spre unificarea Europei Occidentale. Însă moneda unică europeană nu a fost normală deloc, pentru că aproape niciuna din condiţiile preliminare nu a fost îndeplinită", susţine guvernatorul NBH.

"La două decenii de la lansarea euro, majoritatea pilonilor necesari pentru succesul global al monedei unice: un stat comun, un buget care să acopere cel puţin 15-20% din Produsul Intern Brut al zonei euro, un ministru de Finanţe al zonei euro şi un Minister de resort; lipsesc în continuare", a adăugat oficialul ungar.

Matolcsy, care l-a începutul acestui an a fost reconfirmat în funcţie pentru un al doilea mandat de şase ani în fruntea NBH, a apreciat că statelor membre ar trebui să li se permită să părăsească zona euro în următoarele decenii iar cele care vor dori să rămână a trebui să pună la punct "o monedă globală mai sustenabilă".

De asemenea, Matolcsy a spus că Tratatul de la Maastricht, care stabileşte condiţiile pentru aderarea la zona euro, inclusiv cea cu privire la menţinerea deficitului bugetar sub 3% din Produsul Inter Brut, ar trebui rescris.

Ungaria a reuşit să menţină deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB. În plus, guvernul condus de Viktor Orban a reuşit să modifice treptat programul de împrumuturi spre obligaţiunile denominate în forinţi, în ideea de a-şi reduce dependenţa de obligaţiuni le în valută.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. analiza lui e mai mult decat decenta, legata de esecul euro. ca el vrea sa foloseasca asta ca pretext pt exit iarasi e normal, e de mai multa vreme clar ca atunci cand se incheie precedentul asta cu brexit, tratatul va fi rediscutat pt a permite exituri ordonate, iar ungaria e un candidat pe fata.

    pb ungariei este ca isi imagineaza ca ea controleaza jocul asta cu cei mari, ca isi poate asigura o independenta cum vrea orban pe termen lung din arbitrarea intereselor ue, us, chinei si rusiei. asta e o capcana intinsa de putin si de chinezi, ungurii se cred pe cai mari cu relatiile lor cu germania, us, israel, china si rusia, dar daca vor infaptui un hunexit, vor fi in aer. o sa ii santajeze rusia si china la greu, acum par prietenii lui orban caruia i se pare macho treaba asta de cal troian prin ue, sa il vedem cum ar evolua fara ue ca plasa de siguranta. 

    1. Și dacă tarile Visegrád toate ca un bloc o sa faca exitul plus ca o sa aibă de partea lor Serbia, Macedonia și Albania?

      le urez sincer succes in orice varianta! nu sunt fan ue, cel putin ce a devenit acest ue, nici anti ue. cred ca englezii au facut bine ca au decis brexit si cred ca orice popor e liber sa isi aleaga calea de dezvoltare potrivita, chiar dc uneori asta poate insemna o repozitionare diametral opusa, numai sa iasa bine, sa nu iasa mai rau decat inainte, vorba clasicilor :)

      Nu comparam pe englezi cu unguri, E un dezechilibru total din toate punctele de vedere. in favoarea englezilor.Si uite si asa nu se ajunge la un "consens"nici in Marea Britanie.Cred ca daca s-ar mai repeta un referendum...,majoritatea ar fi contra iesiri M.B. din UE....Ungaria se cam da pe "cai mari".Lor totdeauna le place sa se afirme cu ceva si sa caute un "subiect" mai aparte...poate... poate mai fraereste vreo tara...

      Europa are viitor numai unita. Cei care vor s-o domine (Putin ,Trump,chinezii)fac tot posibilul s-o dezbine iar unii care vad numai avantajele imiedate se lasa momiti.

      indicatorul de sustenabilitate de suveranitate a unei economi, pt. mine, este deficitul sau surplusul contului curent al unei tari, in era tiparnitelor si modern money theory. Nici o alianta in termen mediu spre lung nu o sa conteze. Toate razboaiele comerciale, si pt. dominatia pietei petrolului, denominari ei in dolar, sunt pentru suveranitatea economiilor

      Europa a functionat bine mersi fara UE secole. Ba chiar de cand a aparut UE, Europa a devenit complet irelevanta pe plan international, desi procesul a incepu dupa al doilea razboi mondial. Cultura europeana a disparut complet. Totul e americanizat astazi.

      Nu mai vorbim de faptul ca in momentul cand renunti la moneda proprie, pierzi un mecanism de echilibrare a economiei. Nu degeaba tarile europene care au rezistat cel mai bine la "criza economica" sunt alea care si-au pastrat moneda proprie. 

      In anumite privințe sunt de acord cu ce spuneți. In cazul Brexit, cred că britanicii au luat o decizie foarte bună. Mai cred că UE este într-un declin major, într-o uriașă criza de identitate, cu clivaje tot mai puternice între membrii est - vest (motorul franco-german vs visegrad) și nord - sud (între țările scandinave și cele sudice - Italia, Grecia, Portugalia). De la aceste fracturi plecând, moneda euro nu are cum sa fie mai puternică, oricum e de văzut ce va rămâne de fapt din acest UE pe termen mediu. Dar, cum spuneam mai sus, sunt și multe capcane puse de ruși, de chinezi, de americani, ceea ce înseamnă că nu orice exit devine garantat un succes.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb