• Isărescu: "Eu nu sprijin un război mediatic, mai ales între bănci şi clienţi"
Capitalizarea societăţilor co-merciale prin împrumut este o iluzie, consideră Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu. Şeful BNR a subliniat, ieri, că persoanele juridice sunt slab capitalizate, adăugând: "În terminologie bancară, nu sunt bancabile. Cum de s-a ajuns aici? Este o poveste mai lungă. Eu vreau să atrag atenţia asupra unui lucru foarte important, pentru că îl văd în presă: confuzia între capital şi datorie, equity and debt. De aici pleacă. Deci, iluzia este aceasta - capitalizarea prin împrumut. Este nu numai păguboasă, ci imposibilă, te bagă în faliment. Dacă vrei să ai o societate solidă, trebuie să îi pui o bază de capital, altfel intri într-un cerc vicios. Iluzia că vei câştiga bătălia cu o bancă...Doamne ia-mă! Păi cum să câştigi? Acum, nu sunt de partea băncilor, sunt chiar împotriva băncilor. Dar cum să crezi că îi sustragi tu o parte din profit, o firmă mică, şi te capitalizezi cu ajutorul creditului? Şi parteneriatul bancă - societate comercială este, într-un fel, o iluzie. Este un parteneriat în sensul că banca îşi ia banii înapoi ca să îi meargă afacerea. Dar am auzit, inclusiv de la specialişti, că banca trebuie să împartă cu debitorul riscurile. Păi cum să facă acest lucru? Ce, este partener de afaceri?".
Dinamica împrumuturilor acordate societăţilor nefinanciare şi-a prelungit traiectoria descendentă, reflectând continuarea restrângerii în termeni anuali a fluxului de credit, precum şi efectele exercitate de scoaterea unor credite din bilanţul agregat al instituţiilor de credit, arată Raportul BNR asupra inflaţiei.
Mugur Isărescu a vorbit, ieri, şi des-pre relaţia public-bănci, care, în opinia sa, "trebuie să intre într-un stadiu de rezonabilitate": "Cu explicaţii, cu discuţii. (...) Nu cu demonstraţii în jurul BNR, nu cu aruncat cu bănuţi în BNR, nu cu cereri la BNR, pentru că este în afara cadrului legal". Guvernatorul băncii centrale a spus: "Eu nu sprijin un război mediatic, mai ales între bănci şi clienţi", adăugând că antagonizarea public-bănci nu a făcut bine şi că adevăratul comportament al debitorului este cel responsabil.
Mugur Isărescu a reiterat, ieri, răspunzând unei întrebări, că, anul viitor, va împlini 70 de ani şi, conform legii, nu va mai putea să preia un alt mandat în fruntea BNR: "Oricum, anul viitor îmi expiră mandatul. Conform normelor, ca profesor universitar, nu mai pot să profesez după 70 de ani. Şi dacă mi se mai propune, legal, nu se mai poate. Parlamentul, însă, în înţelepciunea lui, va decide".
Mugur Isărescu este Guvernatorul BNR din 4 septembrie 1990, cu întrerupere de un an (decembrie 1999 - decembrie 2000), când a fost detaşat prim-ministru.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2018, 00:11)
O ,da!!! Tu nu ai sprijinit si nu sprijini decât băncile!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2018, 00:43)
O sa vina postacu slugoi acu sa te faca in toate felurile. E un amarat pe aici care se preteaza la orice, de banii pe care ii ia. Unii zic ca e un camatar de la Radio, altii ca e oanta, altii ca e fi-su lu manole itself... mister... cert e ca injura ca birjarii!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2018, 09:06)
Acestea sunt ultimele zbateri ale unui bătrân lacom și încăpățânat, anacronic și necredibil. Un batran care putea sa iasă la pensie înconjurat de un mare respect, dar care iese din scena în huiduieli și oua clocit aruncate în spate. La fel ca Iliescu, magureanu și alte creații ale securității ceaușiste.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2018, 10:13)
Dar Romania sa salveze bancile cu banii contribuabililor.....
3.1. [Fragment eliminat conform regulamentului-Redacţia (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de The Brute în data de 10.05.2018, 11:23)
ca sa te fac atent, statul Nu a salvat bancile. Asa a zis domnul Vasilescu. Pai cine esti dumneata sa-l contrazici. Pentru firimiturile alea de 10 miliarde dolari de la FMI care au intrat la BNR sa implineasca dorinta domnului ministru de finante austriac in primavera 2009. Da ai tupeu ma baiatule. Tu nu intelegi ca daca nu esti intelept ca domnul Guvernator spui doar imbecilitati. cum as spune van neaprobarea timp se 10 ani a modelelor de calcul intern al riscului de credit de catre BNR a permis eludarea provenientei a 5, 5 miliarde EUR de catre ERSTE GROUP BANK prin transferul din PRIME DE CAPITAL in REZULTAT REPORTAT.Si domnul Guvernator ISARESCU nu vedem, exact ca atunci cand sediul BCR füge dupa moldovience la CHISINAU. In stil acesta avem curand insulele Bahamas in biotopul Vacaresti
3.2. Dragii Mei, e o figura de stil (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 10.05.2018, 11:49)
notiunea IMBECIL nu este folosita in sens denigrator, ci este doar o figura de stil pentru a sublinia diferenta fata de INTELEPCIUNE folosita in scooul ELUDARII. ESTE daca vreti sinonim cu NAIVITATE
4. DDomnul Isarescu e un scump
(mesaj trimis de The Brute în data de 10.05.2018, 11:43)
Parlamentul in INTELEPTI ES lui va decide. Si in avanpremiera imprumutului de la BNR ar fi fost INTELEPT sa nu calculam pasivele cu o scadenta mai mare de 2 ani la rezervele Minune (Minune) obligatori in valuta Aceasta notiuni se contrabalanseaza i perfect cu cea de ELUDARE folosita de domnia sa in inuarie 2012 , cand a cerut acceptul BCE ca pasivele ale carora scadenta scad sub 2 ani sa fie prelungite contractual pentru a nu trebui sa cotizeze la RMO.Din aceste doua notiuni am reusi sa cream o propozitie: Intelepciunea de a eluda-)
5. clar :)
(mesaj trimis de un guru în data de 10.05.2018, 15:47)
Daca neste baieti jmekeri din bancute umfla neste garantii ale unor societati de 3 lei si le dau meleoane imprumut cu care jmekerii raman cand baga societatile in faliment , nu se cheama capitalizare ? :))) Cazuri celebre de jmekeri din banci care au dat meleoane pe garantii de 3 lei au fost si vor mai fi .Intrebareaeste cum stimulezi tu ca stat infiintarea de firme si locuri de munca tinandcont ca la nr de firme raportat la populatie suntem iar la coada iar fiscalitatea creste aiurea din cauze bugetare.Deci ? Nema strategii dar hai sa certam antreprenorii ...
6. oare ?
(mesaj trimis de un guru în data de 10.05.2018, 15:53)
Banca da bani si primeste dobanda .O fi asta parteneriat de afaceri ? Pai e pt ca a imprumuta bani e afacerea bancii.Deci banca analizeaza afacerea inainte de a o finanta ca de aia cere acte .Finantand afacerea isi asuma riscul prin dobanda ceruta.Eu fac afaceri daca deschid depozit la o banca ? Nu. Dar imi asum riscul bancii de a nu-i merge afacerea si de a pierde ce depun peste 100000 euro.Deci unde pui bani iti asumi un risc fie ca esti banca sau client.