Punctul minim al recesiunii din ţara noastră, care este în formă de "V", a fost atins în primul trimestru din acest an, a explicat, ieri, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, domnul Mugur Isărescu.
Domnia sa a declarat: "Cea mai joasă parte a recesiunii în formă de V a fost atinsă în primul trimestru din acest an", adăugând că Banca Centrală nu a spus niciodată că nu va fi un impact al crizei asupra economiei româneşti.
De asemenea, Guvernatorul BNR a ţinut să precizeze că economia ţării noastre a răspuns foarte bine la ajustarea deficitului extern, care era "absolut necesară", mult mai bine decât se aştepta Banca Naţională.
Economia românească s-a contractat, în primul trimestru din 2009, cu 6,4% faţă de primele trei luni de anul trecut, potrivit datelor preliminare publicate, recent, de Institutul Naţional de Statistică.
• O ajustare a deficitului de cont curent până la 8-9% este suficientă pentru acest an
O ajustare a deficitului de cont curent al ţării noastre până la 8-9% este cea mai potrivită situaţie pentru economia românească şi este suficientă pentru acest an, a explicat Guvernatorul Băncii Centrale.
Domnul Isărescu a adăugat că acest nivel este suficient din cauză că o corecţie prea agresivă într-o perioadă de timp foarte scurtă a deficitului de cont curent poate dăuna economiei.
Astfel, România ar trebui să se concentreze pe o reducere graduală a deficitului de cont curent, pentru a nu pune în pericol alţi indicatori macroeconomici, precum inflaţia sau cursul de schimb. Deficitul de cont curent al ţării noastre a intrat, deja, pe un trend descendent, după ce în 2007 s-a situat la 14%, iar anul trecut a depăşit 12%, nivele pe care Guvernatorul BNR le-a caracterizat ca fiind prea ridicate.
1. Guvernatorul BNR...
(mesaj trimis de FMI în data de 22.05.2009, 17:30)
Imi cer scuze nu reflecta realitatea dpv economic. Sunt simple speculatii teoretice in virful unor cifre ca-n manualul de Teorie Monetara (curs) pe care-l preda d-nul Prof.Dr.Acad. pe la ASE sau Timisoara. Ma astept la o recunoastere a situatiei in care a fost adusa economia Romaniei datorita in principal de BNR prin dobinzi si curs de schimb practicate
imediat dupa 1990 pina astazi si-n principal la faptul ca nu este preocupat BNR de "mentinerea stabilitatii preturilor" conform Statutului . Restul probabil un nou CA si un nou executiv al BNR repune economia Romaniei unde trebuie in Europa ,Rusia si-n restul lumii. Cu exprimari de genul "V" sau "Y" nu poti intra in Lista Guvernatorilor Romaniei care au facut multe pentru tara si nimic pentru famillile lor. Ca OM , MCI ar lua imprumut 20 miliarde Euro pe 2 ani? pentru ce si cu ce garantii?