Guvernatorul BNR: Punctul minim al recesiunii din ţara noastră a fost atins în primul trimestru

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 mai 2009

Punctul minim al recesiunii din ţara noastră, care este în formă de "V", a fost atins în primul trimestru din acest an, a explicat, ieri, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, domnul Mugur Isărescu.

Domnia sa a declarat: "Cea mai joasă parte a recesiunii în formă de V a fost atinsă în primul trimestru din acest an", adăugând că Banca Centrală nu a spus niciodată că nu va fi un impact al crizei asupra economiei româneşti.

De asemenea, Guvernatorul BNR a ţinut să precizeze că economia ţării noastre a răspuns foarte bine la ajustarea deficitului extern, care era "absolut necesară", mult mai bine decât se aştepta Banca Naţională.

Economia românească s-a contractat, în primul trimestru din 2009, cu 6,4% faţă de primele trei luni de anul trecut, potrivit datelor preliminare publicate, recent, de Institutul Naţional de Statistică.

O ajustare a deficitului de cont curent până la 8-9% este suficientă pentru acest an

O ajustare a deficitului de cont curent al ţării noastre până la 8-9% este cea mai potrivită situaţie pentru economia românească şi este suficientă pentru acest an, a explicat Guvernatorul Băncii Centrale.

Domnul Isărescu a adăugat că acest nivel este suficient din cauză că o corecţie prea agresivă într-o perioadă de timp foarte scurtă a deficitului de cont curent poate dăuna economiei.

Astfel, România ar trebui să se concentreze pe o reducere graduală a deficitului de cont curent, pentru a nu pune în pericol alţi indicatori macroeconomici, precum inflaţia sau cursul de schimb. Deficitul de cont curent al ţării noastre a intrat, deja, pe un trend descendent, după ce în 2007 s-a situat la 14%, iar anul trecut a depăşit 12%, nivele pe care Guvernatorul BNR le-a caracterizat ca fiind prea ridicate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Imi cer scuze nu reflecta realitatea dpv economic. Sunt simple speculatii teoretice in virful unor cifre ca-n manualul de Teorie Monetara (curs) pe care-l preda d-nul Prof.Dr.Acad. pe la ASE sau Timisoara. Ma astept la o recunoastere a situatiei in care a fost adusa economia Romaniei datorita in principal de BNR prin dobinzi si curs de schimb practicate

    imediat dupa 1990 pina astazi si-n principal la faptul ca nu este preocupat BNR de "mentinerea stabilitatii preturilor" conform Statutului . Restul probabil un nou CA si un nou executiv al BNR repune economia Romaniei unde trebuie in Europa ,Rusia si-n restul lumii. Cu exprimari de genul "V" sau "Y" nu poti intra in Lista Guvernatorilor Romaniei care au facut multe pentru tara si nimic pentru famillile lor. Ca OM , MCI ar lua imprumut 20 miliarde Euro pe 2 ani? pentru ce si cu ce garantii? 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb