Guvernul a adoptat măsuri pentru eficientizarea activităţii de prevenire şi gestionare a pestei porcine africane

Andrei Stan
Politică #Sănătate / 6 octombrie 2017

Guvernul a adoptat măsuri pentru eficientizarea activităţii de prevenire şi gestionare a pestei porcine africane

Posturile de inspecţie la frontieră se vor organiza şi vor funcţiona în structura direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, a decis Guvernul, în şedinţa de ieri, potrivit unui comunicat oficial.

"Se urmăreşte astfel, asigurarea unei reacţii prompte în situaţii cu risc epidemiologic ridicat, cum este pesta porcină africană, precum şi eficientizarea controalelor efectuate cu privire la produsele de origine animală importate", se arată în comunicat.

Guvernul menţionează că a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, o serie de măsuri pentru organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea eliminării riscurilor asupra sănătăţii animalelor şi siguranţei alimentelor, având în vedere contextul epidemiologic actual.

Executivul explică: "În imediata apropiere a României evoluează boli infecto-contagioase majore, precum pesta porcină africană, boala limbii albastre, dermatoza nodulară bovină, care reprezintă un pericol pentru starea de sănătate a efectivelor de animale din ţara noastră şi pot produce pagube economice semnificative.

Modificările introduse prin OUG aprobată astăzi vizează gestionarea cu responsabilitatea a acţiunilor de prevenire a introducerii pestei porcine africane pe teritoriul naţional, cu impact deosebit de grav asupra industriei alimentare. De asemenea, organizarea posturilor de inspecţie de frontieră în structura direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene contribuie la eficientizarea activităţii de preluare, transport şi distrugere a produselor de origine animală şi non-animală".

Potrivit actului normativ, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene preiau de la ANSVA activitatea punctelor de inspecţie de frontieră, personalul aferent acestora, patrimoniul posturilor de inspecţie de frontieră stabilit pe baza situaţiilor financiare şi se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din raporturile juridice ale instituţiei cu terţi legate de domeniul de activitate al inspectorilor de frontieră în care ANSVSA este parte.

O altă măsură prevede înfiinţarea unei singure categorii de circumscripţii, respectiv circumscripţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, prin reorganizarea circumscripţiilor sanitar-veterinare zonale şi a circumscripţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din structura direcţiilor sanitar - veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene. Noua structură preia atribuţiile, posturile şi personalul acestora. "Prin uniformizarea şi completarea atribuţiilor, se asigură eficientizarea activităţii realizate la nivel local de către serviciile de stat sanitar-veterinare, prin: diversificarea acţiunilor specifice şi a serviciilor oferite cetăţenilor, gestionarea şi analizarea corespunzătoare a informaţiilor privind sănătatea animalelor şi siguranţa alimentelor, reducerea costurilor generate de funcţionarea sediilor actuale, de asigurare a logisticii şi de deplasare a personalului de specialitate implicat în efectuarea controlului oficial", se mai arată în comunicat.

De asemenea, controalele oficiale în fermele/exploataţiile de animale şi în unităţile care deţin alimente de origine animală vor fi efectuate de către medicii veterinari din această nouă structură, respectiv din circumscripţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

"Prin constituirea circumscripţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale se va asigura implementarea imediată a recomandărilor Direcţiei Generale Sănătate şi Siguranţă Alimentară-DG SANTE din cadrul Comisiei Europene, care vizează organizarea şi funcţionarea unui nou sistem de control în domeniul producţiei primare a produselor de origine animală, coroborat cu numărul mare şi specificitatea diversă a operatorilor din domeniu", adaugă Executivul.

Totodată, având în vedere importanţa cercetării în identificarea de soluţii în domeniu, ordonanţa de urgenţă stabileşte atribuţii ale ANSVSA referitoare la coordonarea şi finanţarea activităţilor de cercetare-dezvoltare în sistemul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Guvernul precizează: "Astfel, ANSVSA va elabora programe proprii de cercetare-dezvoltare sectoriale şi va iniţia, gestiona şi participa la programe naţionale şi internaţionale de cercetare-dezvoltare, pentru o abordare integrată şi fundamentată ştiinţific a activităţii specifice.

De asemenea, se completează atribuţiile ANSVSA cu privire la elaborarea, negocierea şi semnarea de documente tehnice bilaterale în domeniul sanitar-veterinar şi al siguranţei alimentelor încheiate la nivel departamental sau tratate internaţionale, în domeniile de competenţă ale Autorităţii, în conformitate cu Legea nr. 590/2003 privind tratatele, pentru simplificarea formalităţilor şi accelerarea procedurilor necesare demarării exporturilor de animale şi produse alimentare."

O altă noutate constă în introducerea celei de-a treia funcţii de vicepreşedinte - subsecretar de stat în conducerea ANSVSA, pentru a asigura o gestionare mai eficientă a sistemului de control oficial sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. "Astfel, se consolidează capacitatea instituţiei de a preveni si neutraliza ameninţările globale asociate lanţului alimentar, cu scopul de a proteja sănătatea publică", conchide Guvernul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb