Executivul a decis, în şedinţa de ieri, să anuleze aplicarea majorării preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici. Astfel, Guvernul a modificat hotărârea 511/2014 pentru stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată, în care erau prevăzute etape trimestriale de creştere a preţurilor.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, modificarea introdusă ieri de autorităţi prevede şi renegocierea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate în sensul extinderii perioadei aferente consumatorilor casnici până la data de 30 iunie 2021.
Guvernul a mai aprobat şi programul de iarnă 2014 - 2015, obiectivele principale ale acestuia fiind evaluarea consumului de energie electrică al ţării, în perioada 1 octombrie 2014 - 31 martie 2015, pentru a se asigura o funcţionare sigură şi stabilă a Sistemului Electroenergetic Naţional, precum şi nivelul stocurilor necesare pentru această perioadă.
Camera Deputaţilor a reuşit, săptămâna trecută, să adopte modificarea Legii Energiei prin care este prelungit cu doi ani şi jumătate calendarul liberalizării pieţei gazelor pentru populaţie. Astfel, creşterea preţului gazelor pentru consumatorii casnici va fi una mult mai lentă, iar producţia internă de gaze va fi livrată cu prioritate pe piaţa autohtonă, până la liberalizarea completă a pieţei.
Noul termen pentru finalizarea liberalizării pieţei pentru consumatorii casnici este jumătatea anului 2021, iar până atunci ANRE (reglementatorul pieţei de energie) va continua să aprobe periodic "coşul" de consum (n.r. proporţia dintre gazul intern şi cel importat din Rusia) pentru populaţie.
Necesarul de import de gaze pentru ţara noastră s-a redus la 15% din totalul consumului de anul trecut, iar pentru acest an este estimat un procent de 9%, a declarat, recent, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE. Domnia sa a subliniat că, în funcţie de cât de grea va fi iarna, nu vom depăşi 10-12% din consum pentru importurile de gaze în 2014.