Guvernul a adoptat în şedinţa de astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de la Paris la Convenţia-cadru a ONU asupra schimbărilor climatice, actul normativ urmând să fie trimis spre dezbatere Parlamentului, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.
Acordul de la Paris a fost semnat, din partea României, pe 22 aprilie, la New York, de către ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer.
"Documentul este primul acord cu caracter universal în domeniul schimbărilor climatice care impune obligaţii juridice tuturor părţilor pentru realizarea obiectivului global pe termen lung - de limitare a creşterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius faţă de nivelul din perioada pre-industrială, în funcţie de capacităţile şi responsabilităţile de care dispun statele. În acelaşi timp, părţile vor depune eforturi pentru a limita creşterea temperaturii medii globale cu 1,5 grade Celsius", se precizează în comunicat.
Principalele obligaţii ale României în conformitate cu Acordul de la Paris sunt reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 43% până în 2030 faţă de 2005, participarea la efortul Uniunii Europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 30% până în 2030 faţă de 2005 în sectoarele non-ETS, incluzând transportul, agricultura, construcţiile, gestiunea emisiilor din deşeuri - obiectiv la nivel de state membre ale UE stabilit în funcţie de PIB/cap de locuitor, conform sursei citate.