Guvernul american manipulează datele statistice pentru a susţine iluzia redresării economice

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 noiembrie 2013

Guvernul american manipulează datele statistice pentru a susţine iluzia redresării economice
CĂLIN RECHEA

Am ajuns într-un stadiu al crizei financiare globale în care falsificarea datelor statistice oficiale nu ar mai trebui să mire pe nimeni.

De obicei, "inventivitatea" s-a manifestat mai ales în cadrul unor economii care suferă puternic de pe urma stilului autoritar al conducătorilor, cum este Argentina. Acolo guvernul a trecut la ameninţări cu închisoarea pentru cei care publică estimări ale inflaţiei "neconforme" cu cifrele oficiale.

Ieri a ieşit la iveală, însă, o "inginerie statistică" aplicată unui indicator fundamental al economiei Statelor Unite. Cotidianul New York Post a publicat, pe prima pagină, un articol în care se arată că "Census Bureau a falsificat datele privind numărul locurilor de muncă înainte de alegerile prezidenţiale din 2012".

Census Bureau (n.a. Biroul de recensământ) este o instituţie subordonată Departamentului Comerţului din guvernul american, care raportează o serie de date statistice privind evoluţia populaţiei şi a economiei. Misiunea instituţiei este aceea de "a servi ca principala sursă a datelor de calitate despre oamenii şi economia naţiunii".

Lunar, Census Bureau realizează sondajul la nivelul gospodăriilor populaţiei, datele fiind transmise apoi biroului oficial de statistică (n.a. Bureau of Labor Statistics), care le utilizează pentru determinarea ratei şomajului.

Veţi spune că New York Post este doar un tabloid care nu trebuie luat în serios. Poate că are poza de la pagina 6, dar îl are şi pe John Crudele, unul dintre cei mai informaţi jurnalişti economici din SUA.

De la el am aflat, cu mult timp în urmă, cum trebuie citite datele privind şomajul din Statele Unite şi ce se ascunde în spatele modelului de ajustare CES Net Birth/Death, utilizat de BLS pentru estimarea influenţei înfiinţării şi desfiinţării firmelor asupra numărului de angajaţi.

Adevărata problemă nu este apariţia dezvăluirilor în NYP, ci lipsa cu desăvârşire a acestora din New York Times sau Washington Post. Este mai interesantă disputa din familia lui Dick Cheney privind căsătoriile între homosexuali sau cum poate rezolva somnul depresia? Şi de ce a ales sursa anonimă din cadrul Census Bureau cotidianul NYP pentru dezvăluirea manipulării datelor? Credea că doar astfel vor ajunge informaţiile la cetăţeni?

John Crudele scrie că o sursă anonimă din cadrul Census Bureau i-a transmis informaţii cu privire la presiunile aplicate angajaţilor pentru "îmbunătăţirea" datelor referitoare la şomaj, presiuni care s-au accentuat înainte de alegerile prezidenţiale.

Atunci rata şomajului a înregistrat o scădere bruscă, până la 7,8% în septembrie 2012, de la 8,1% în luna precedentă, iar sursa lui Crudele a declarat că datele au fost manipulate. O reacţie larg mediatizată în faţa acestei scăderi neaşteptate a aparţinut lui Jack Welch, fost CEO la General Electric, care a scris pe contul său de Twitter: "Incredibile cifrele şomajului ... aceşti băieţi din Chicago sunt gata să facă orice ... nu pot face faţă unei dezbateri, aşa că schimbă numerele". Băieţii din Chicago la care s-a referit Welch reprezintă o denumire generică pentru aparatul politic al Partidului Democrat din regiune, aparat organizat în jurul dinastiei Daley, care a ocupat timp de decenii fotoliul de primar al metropolei, preşedintele Obama fiind un "produs" de frunte al organizaţiei.

De la începutul mandatului lui Barack Obama, numărul persoanelor din forţa de muncă civilă a crescut cu 607 mii, în timp ce numărul persoanelor care nu fac parte din forţa de muncă a crescut cu peste 11 milioane, până la 91,5 milioane în octombrie 2013 (vezi graficul 1).

Tot în ultima lună pentru care s-au raportat datele, rata de participare a persoanelor civile în cadrul forţei de muncă a ajuns la minimul ultimilor 35 de ani, de 62,8% (vezi graficul 2).

Referindu-se la acest minim, Jack Welch a scris, tot pe Twitter, că "scăderea ratei de participare reprezintă o garanţie a scăderii în continuare a şomajului".

În articolul său, Crudele arată că un angajat de la Census Bureau a fost prins falsificând datele şomajului cu trei ani în urmă, dar manipularea nu s-a oprit doar la un angajat şi continuă şi astăzi. Într-o discuţie cu acesta, ziaristul de la NYP a aflat că "ordinele au venit de sus, din conducerea Census Bureau". Mai mult, "Census Bureau nu a informat Departamentul Muncii (n.a. în subordinea căruia se află Bureau of Labor Statistics) despre manipularea datelor".

După ce a arătat că "aveam suspiciuni cu privire la datele de la Census Bureau de mai mult timp", John Crudele scrie că a trimis Departamentului Muncii oferta sa de a pune la dispoziţia autorităţilor toate informaţiile pe care le deţine. Nu a primit niciun răspuns, dar şi-a exprimat, totuşi, speranţa că următorul pas va fi o investigaţie a Congresului, deoarece "manipularea datelor nu oferă doar o imagine greşită electoratului, ci determină Federal Reserve şi companiile să ia decizii greşite".

Ziaristul de la New York Post îşi ilustrează afirmaţia amintind că banca centrală a SUA a stabilit o ţintă a şomajului pentru temperarea programului său de relaxare cantitativă, pe care îl caracterizează drept un fiasco.

John Crudele va aştepta, probabil, mult timp până când autorităţile de la Washington se vor ocupa şi de problema falsificării datelor economice, în condiţiile în care administraţia Obama pare să fie îngropată de alt dezastru, cel numit Obamacare.

Între timp, Janet Yellen a fost audiată de Senat în scopul confirmării sale pe postul de preşedinte al Federal Reserve. Vicepreşedinte al Federal Reserve din 2010, Yellen şi-a exprimat opţiunea pentru continuarea stimulării monetare a economiei pe baza datelor privind ocuparea forţei de muncă.

Ne aflăm, deci, în faţa unei manipulări monetare care încearcă să-şi justifice raţiunea de a fi pe baza unor date manipulate ale pieţei muncii. Până când?

"Incredibile cifrele şomajului ... aceşti băieţi din Chicago sunt gata să facă orice ... nu pot face faţă unei dezbateri, aşa că schimbă numerele." (Jack Welch, fost CEO la General Electric, pe Twitter în 5 octombrie 2012)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe masura ce citeam articolul eram tot mai convins ca e scris de dnul Rechea. Of, dnule Rechea, ce ne mai persecuta pe noi acesti conspirationisti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb