Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Executivul aprobă, joi, un proiect de hotărâre de Guvern prin care este introdusă posibilitatea suplimentării sumelor pentru serviciile medicale paraclinice, recomandate de medicii de familie la consultaţiile preventive din pachetul de bază, relatează News.ro.
"Avem un proiect important şi în domeniul sănătăţii. Vorbim despre modificarea şi completarea contractului-cadru pentru asistenţă medicală. Ţinta este clară - creşterea accesului populaţiei la serviciile de prevenţie. Oferim opţiunea suplimentării contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate. Ne referim la servicii medicale paraclinice recomandate de medicii de familie, la consultaţiile din pachetul de bază", a afirmat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de joi a Guvernului.
Astfel, Executivul adoptă proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
"Pentru serviciile medicale paraclinice, recomandate de medicii de familie în cadrul consultaţiilor preventive din pachetul de bază sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se pot suplimenta prin acte adiţionale, după încheierea lunii în care acestea au fost acordate, în limita fondurilor alocate asistenţei medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţi paraclinice", arată nota de fundamentare a proiectului de hotărâre respectiv.
Prin urmare, "pentru serviciile medicale paraclinice menţionate, furnizorii vor transmite lunar casei de asigurări de sănătate, odată cu raportarea activităţii în vederea decontării, un centralizator al cărui model este prevăzut prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate".
"Reglementarea este necesară pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea nr. 293/2023, cu modificările şi completările ulterioare, în ceea ce priveşte investigaţiile medicale realizate în regim ambulatoriu prevăzute în cadrul Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, prin decontarea acestora la nivelul realizat. Prin reducerea timpilor de aşteptare generaţi de epuizarea valorii de contract a furnizorilor de servicii medicale paraclinice, s-ar depista, mai rapid, afecţiunile, efectul fiind atât creşterea şanselor de tratare a acestora în fazele incipiente, evitarea apariţiei complicaţiilor, cât şi reducerea cheltuielilor cu spitalizările şi medicamentele inerente tratării afecţiunilor depistate cu întârziere, atunci când devin simptomatice", mai indică sursa citată.