GUVERNUL DEMIS DĂNCILĂ PROMITE ÎNCĂ 100 DE LEI ANGAJAŢILOR Creşterea salariului minim, motiv de dispută politică

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 24 octombrie 2019

Creşterea salariului minim, motiv de dispută politică

Ministrul demis al muncii, Marius Budăi, doreşte creşterea salariului minim pe economie cu 100 de lei. Conform unui proiect de hotărâre de guvern postat pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de 2262 lei lunar, începând din ianuarie 2020, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,518 lei/oră.

În documentul postat pe site-ul ministerului de resort şi aflat în dezbatere publică se mai arată: "Prin excepţie (..), începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se majorează de la 2262 lei la 2.620 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 15,657 lei/oră".

Acesta precizează că, începând cu 1 ianuarie 2020, toate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2262 lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

"Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 2262 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezintă o creştere de 8,7% faţă de luna decembrie 2019", se precizează în Nota de fundamentare ce însoţeşte proiectul.

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2080 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie pe lună în anul 2019, reprezentând 12,43 lei/oră.

Salariul minim brut pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, va creşte cu 11,5 % faţă de luna decembrie 2019.

Reprezentanţii MMJS precizează, în nota de fundamentare că impactul macroeconomic a fost inclus în valoarea şi dinamica indicatorilor macroeconomici şi sociali din Prognoza de primăvară 2019, indicatori care stau la baza proiecţiilor veniturilor bugetare pentru anul 2020.

În conformitate cu Codul muncii, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor.

"Nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de 2262 lei lunar şi 2620 lei lunar a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali", se mai arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Iniţiativa ministerului nu este pe placul premierului desemnat Ludovic Orban. Acesta a declarat că un guvern demis nu poate să majoreze salariul minim pe economie, deoarece ar însemna că face politică bugetară, iar acest lucru îi este interzis de Constituţie. Ludovic Orban a afirmat că "decizia privind salariul minim nu poate să o ia decât un guvern legitim". Premierul desemnat a spus: "Mai era cineva prin 1989 care mai dădea câte 100 de lei sau câte un leu...Băieţii ăştia nu înţeleg, oamenii ăştia nu înţeleg că ei au fost demişi prin moţiune de cenzură, că nu mai pot să se comporte că un guvern care e în funcţiune".

Ministrul demis al Muncii, Marius Budăi, a criticat afirmaţiile lui Ludovic Orban, printr-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook în care arată că o "creştere a salariului minim propusă de Guvern va avea ca efecte imediate reducerea sărăciei şi reducerea exodului românilor care pleacă la muncă în străinătate", subliniind că "Orban nu ştie şi nici nu este interesat de aceste lucruri".

Marius Budăi a mai scris: "Când ţi-ai făcut ultima actualizare la sistemul de operare prin 1990 toamna, este normal că singurele puncte de reper sunt de dinainte de 1989. Când stai angajat fictiv pe la firmele unor prieteni şi când ai obţinut primul loc de muncă pe filiera securistică a tăticului, este firesc să nu poţi înţelege valoarea muncii cinstite. Doar că românii nu au nicio vină pentru că prim-ministrul desemnat, căci despre el este vorba, are restanţe mari atât la capitolul economie, cât şi la capitolul istorie. Şi nu este corect să vrei să blochezi orice măsură care îi ajută pe cei peste 1,3 milioane de oameni care muncesc pe salariul minim. Aşa că o să-i dau doar două cifre legate de geografie, poate la materia asta se descurca mai bine. Ar trebui să ştie domnul Orban că, din toa­te ţările din lume, 195 la număr, doar în 9 nu există salariu minim. Iar din Uniunea Europeană, România încă are al treilea cel mai mic nivel al venitului minim, dar şi cel mai mare nivel al emigraţiei forţei de muncă".

Conform ministrului demis Marius Budăi, creşterea salariului minim propusă de Guvern va avea ca efecte imediate reducerea sărăciei şi reducerea exodului românilor care pleacă la muncă în străinătate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce sa înțeleagă Orban, doar ei (PNL) sunt artiști la tăieri

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb