Guvernul desecretizează stenogramele şedinţei în care a discutat despre cenzura presei

V.B.
Ziarul BURSA #Politică / 5 noiembrie 2014

Executivul a decis, în şedinţa de ieri, declasificarea unor informaţii secrete de stat cuprinse în Stenograma şedintei sale de săptămâna trecută, privind avizul dat proiectului de lege prin care senatorul PSD Şerban Nicolae cere ca dezvăluirea informaţiilor din dosarele penale, în curs de cercetare, să fie pedepsită cu închisoarea. Iniţiativa a fost catalogată de jurnalişti ca fiind o "botniţă" pusă presei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă ne-a declarat, ieri, că stenogramele urmează să fie publicate în Monitorul Oficial.

Miercurea trecută, în timpul zilei, Guvernul a anunţat că proiectul de lege promovat de senatorul PSD a fost avizat favorabil. În seara aceleiaşi zile, după ora 22.00 şi după ce o parte din reprezentanţii mass-media au protestat împotriva acestei decizii, anunţând că vor ieşi în stradă, Guvernul a revenit cu un alt comunicat, în care arată că respectiva iniţiativă a fost avizată, de fapt, nefavorabil.

La miezul nopţii, Executivul a revenit cu un al treilea comunicat, în care preciza: "Dintr-o eroare tehnică, în comunicatul de presă de după şedinţa de guvern s-a transmis informaţia că toate proiectele prezentate au primit aviz favorabil. Pentru corecta informare a opiniei publice, menţionăm că, printre cele 37 de puncte de vedere ale Guvernului cu privire la unele proiecte legislative iniţiate în prezent, există câteva care nu au primit aviz favorabil. Printre acestea se enumeră şi proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr 286/2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetăţenii care dezvăluie informaţii din dosarele penale, care nu a fost avizat pozitiv de către Guvernul României".

Astfel, prin desecretizarea stenogramelor, Guvernul vrea să demonstreze presei că nu a avut în vedere să o cenzureze.

Cristi Godinac, preşedintele MediaSind, a spus, recent, că "povestea cu uite avizul nu e avizul pare cusută cu aţă albă". Domnia sa ne-a declarat, săptămâna trecută, că "marea bătălie pentru respingerea acestui atac la libertatea de exprimare se va da în Camera Deputaţilor sau, în final, dacă rezultatul este nefavorabil democraţiei, în Parlamentul European pentru declanşarea procedurii de infringement, în urma petiţiei pe care FRJ MediaSind va fi obligată să o depună, la fel ca în cazul vulnerabilităţii presei la adresa siguranţei naţionale".

Răzvan Martin, reprezentantul ActiveWatch, ne-a declarat, tot săptămâna trecută, că mişcările Executivului au legătură cu activitatea din ultima vreme a DNA. "Este vorba de disperare. Pur şi simplu le este frică (n.r. de ceea ce s-ar putea afla)", susţine domnia sa, opinând că nu ar fi dat bine ca presa să iasă în stradă înainte cu câteva zile de alegerile prezidenţiale.

Reprezentantul ActiveWatch a criticat proiectul senatorului PSD, considerându-l abuziv: "Dacă iniţiativa va fi aprobată, presa nu va mai putea fi «câinele de pază al societăţii», va fi inhibată. Nu poţi condamna jurnalistul pentru faptul că obţine informaţii. Ne vom trezi cu o grămadă de procese la CEDO, iar statul român - cu o serie de condamnări".

Şerban Nicolae a fost, în trecut, avocatul ex-senatorului PSD Cătălin Voicu, condamnat la şapte ani de închisoare pentru corupţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb