GUVERNUL FACE UN PAS ÎNAPOI Teodorovici: "Impozitul pe bacşiş va ieşi din legislaţie până la 1 iunie"

Ziarul BURSA #Macroeconomie #Legislatie / 18 mai 2015

PNL cere demisia ministrului şi restituirea sumelor cheltuite de firme

Actualizare 18:44 Teodorovici: "Impozitarea bacşişului a fost o experienţă, nu un eşec"

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat, luni, în plenul Camerei, la "ora ministrului", că impozitarea bacşişului şi a fost "o experienţă, nu un eşec" şi a renunţat la ea, iar deputatul PNL Andreea Paul a cerut demisia ministrul şi restituirea integrală a sumelor încasate.

Discuţiile din plenul Camerei Deputaţilor pe tema impozitării bacşişului au avut loc la solicitarea grupului popular şi democrat, în cadrul "orei ministrului", prevăzută pe ziua de luni în noul regulament al Camerei.

"Această idee, a impozitării bacşişului a apărut în 2012, măsura a fost adoptată acum în contextul binecunoscut al controlalelor ANAF, mai precis atunci când se găseau în case de marcat diferenţe de bani nefiscalizate. Întreaga piaţă era nemulţumită de închiderea firmelor, aşa că am optat pentru această soluţie. Important este faptul că nu a fost o măsură pentru a mări taxele la buget, ci pentru a rezolva o problemă punctuală. Implementarea măsurii convenită cu reprezentanţii industriilor cu profil a ridicat şi alte nemulţumiri, iar pentru a le rezolva, am organizat o nouă consultare la sfârşitul săptămânii trecute şi am încercat să găsim împreună soluţii alternative, care să fie în beneficiul ambelor părţi. Concluzia întâlnirii a fost aceea de a renunţa la bacşişul reglementat prin Ordonanţa de urgenţă 8/2015. Au fost voci în cadrul acestei întâlniri care au susţinut păstrarea măsurii într-o formă opţională, dar, având în vedere că în practică apar situaţii care nu pot fi rezolvate, am renunţat la această măsură", a afirmat Teodorovici.

El a spus că impozitarea bacşişului şi renunţarea la ea au fost măsuri convenite cu "piaţa" şi că "a fost o experienţă, nu un eşec".

"Impozitarea bacşişului a fost o măsură convenită cu piaţa, iar reunţarea la impozitarea bacşişului a fost, de asemenea, o decizie luată de comun acord. A fost o experienţă şi nu un eşec, pentru că ar trebui să nu uităm că aceasta înseamnă democraţie, dialog şi nu consultare şi nu măsuri arbitrare. Evident opoziţia a ştiut să înlocuiască aceste soluţii cu speculaţii şi cu atacuri politice", a adăugat Teodorovici.

Deputatul PNL Andreea Paul a declarat că intervenţia ministrului Teodorovici este caracterizată prin "tupeu şi aroganţă" şi că PNL cere demisia ministrului şi restituirea sumelor din impozitarea bacşişului integral.

Ea a spus că măsura impozitării şi a renunţării la impozitarea bacşişului este dovada că guvernul guvernează fără busolă şi a criticat "circul fiscal al PSD".

"Ministrul Teodorovici nu are decât o singură soluţie normală: demisia. Avem prea mulţi miniştri fără simţul normalităţii. E groaznic cum miniştrii au înţeles să folosească codul fiscal ca un instrument politic", a mai arătat Andreea Paul.

În replică, liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a spus că opoziţia nu este dispusă la dialog şi la a participa la găsirea unor soluţii pentru rezolvarea problemelor, "fiind prinsă în demagogie".

"Pentru că sunteţi atât de prinşi în demagogie, nu reuşiţi să construiţi ceva serios", le-a mai spus Neacşu reprezentanţilor opoziţiei.

Liderul grupului democrat-popular Ştefan Burlacu a spus că impozitarea bacşişului a creat confuzie şi a fost o iniţiativă care să "omoare în faşă serviciile".

"Nu putem să nu observăm un stil pompieristic de a lua măsuri cu efecte economice, fără studii la impact şi de renunţare la ele, în urma unor discuţii cu reprezentanţii serviciilor care trebuiau să aibă loc înainte, nu după adoptarea acestei măsuri controversate", a spus Burlacu.

El a criticat faptul că de peste trei săptămâni ANAF face controlale contestate, operatorii economici sunt aglomeraţi cu noi registre, arătând că este o măsură abuzivă faptul că un inspector poate să verifice banii pe care îi au oamenii la ei.

(Elena Deacu)

---

Impozitul pe bacşiş va ieşi definitiv din prevederile legale cel mai târziu de la 1 iunie, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care a menţionat că măsura se aplică numai după ce ordonanţa care reglementează acest aspect va fi modificată în Parlament. Anunţul a venit, vineri, în urma unor consultări ale ministrului cu actori din piaţă pe tema prevederilor legale referitoare la fiscalizarea bacşişului. Teodorovici a declarat, referindu-se la impozitarea bacşişului, că "această idee a plecat de la o solicitare a celor din piaţă, încă din 2012".

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că este dispus ca Guvernul să facă un pas înapoi în ceea ce priveşte ordonanţa privind impozitarea bacşişului, precizând că îl aşteaptă pe Teodorovici să vină cu o propunere concretă în acest sens miercuri, cu ocazia şedinţei de guvern, potrivit Agerpres.

"Din 100 de măsuri pe care le luăm, nu cred că sunt bune toate, poate sunt 90. Dacă 10 sunt proaste nu perseverăm în ele, aşa că nu am nimic în ideea de a face un pas înapoi într-o chestiune dacă merge prost. N-am nicio problemă să facem un pas înapoi sau să găsim o soluţie mai deşteaptă şi îl aştept pe domnul Teodorovici miercuri la şedinţa de Guvern cu o propunere mai eficace decât cele de până acum", a afirmat Victor Ponta.

Anterior anunţului făcut de Teodorovici, Avocatul poporului, Victor Ciorbea, a atacat la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă prin care este reglementată taxarea bacşişului, potrivit comunicatului de pe site-ul instituţiei. Ciorbea îşi justifica acţiunea prin faptul că Ordonanţa aprobată de guvernul condus de Victor Ponta ar "încălca principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat", iar, totodată, susţine avocatul poporului "afectează drepturi şi libertăţi constituţionale, în speţă accesul liber la justiţie".

În urma declaraţiilor ministrului finanţelor, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a solicitat demisia acestuia şi restituirea sumelor cheltuite de firme în cazul impozitării bacşişului.

"Nu trebuie să fii laureat al Premiului Nobel în economie pentru a înţelege că impozitarea bacşişului, în forma reglementată de premierul Victor Ponta, nu ar fi adus beneficii semnificative la bugetul de stat. Şi celelalte efecte reale ale ordonanţei «Bacşişul» erau eminamente negative", a mai declarat Gorghiu, potrivit unui comunicat de presă.

Legiferarea bacşişului, care trebuie evidenţiat pe un bon fiscal separat, a fost introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 8/2015,care modifică şi completează mai multe acte normative. Prin acest act este definit bacşişul şi au fost stabilite situaţiile în care pot fi sancţionate, de către ANAF, firmele care sunt găsite că încalcă legea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb