Guvernul georgian şi CEFC au semnat un memorandum de cooperare pentru noul "drum al mătăsii"

Stelian Bădescu
Internaţional / 24 ianuarie 2017

Guvernul georgian şi CEFC au semnat un memorandum de cooperare pentru noul "drum al mătăsii"

Guvernul georgian şi chinezii de la CEFC, care urmează să achiziţioneze grupul "Rompetrol", au semnat un memorandum de înţelegere privind cooperarea pentru realizarea unui nou "drum al mătăsii", relatează portatul de ştiri newsgeorgia.ge, citat de Agerpres.

Memorandumul a fost parafat în cadrul proiectului Noul Drum al Mătăsii "O centură - un drum". Proiectul a fost iniţiat de China şi are în vedere dezvoltarea comună a unui traseu concurenţial.

Conform Ministerului Economiei de la Tbilisi, corporaţia chineză planifică să achiziţioneze participaţia de 75% la întreprinderea Zona Industrială Liberă Poti şi să atragă investiţii în oraşul portuar Poti, aflat în vestul Georgiei.

"CEFC China Energy" este un concern care acţionează în domeniile energetic, financiar, comercial şi logistic. Compania este cea mai mare corporaţie chineză din clasamentul Fortune Global, privind cele mai mari 500 de corporaţii din lume.

Totodată, comunicatul de presă al Ministerului Economiei precizează că, bazându-se pe expertiza, activitatea desfăşurată şi posibilităţile sale, CEFC poate avea un aport important nu numai în dezvoltarea Zonei Industriale Libere Poti, ci şi la consolidarea poziţiei Georgiei în calitate de hub logistic şi de transport.

La mijlocul lunii decembrie, compania naţională "KazMunayGas Kazahstan", proprietarul grupului "Rompetrol", a anunţat încheierea unui acord, la Bucureşti, cu CEFC ("China Energy Company Limited") privind achiziţia de către chinezi a 51% din acţiunile "Rompetrol".

Compania naţională "KazMunayGas Kazahstan" şi "China Energy Company Limited" vor să crească capacitatea de rafinare la 10 milioane tone de ţiţei pe an la Petromidia, de la 5 milioane de tone în prezent, să construiască 200 de noi puncte de alimentare cu carburanţi şi o centrală de cogenerare pe platforma de la Năvodari.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Când vom înțelege și noi că învestițiile făcute la Rompetrol sunt benefice României. În urma acordului dintre KMGI și CEFC, România face parte din proiectul Drumul Mătăsii.

    România, prin Rompetrol, devine platforma de legătură între resursele din Asia și cererea din Europa de Vest. Așa vom ocoli Rusia și nu vom mai juca după reguli impuse.

    Este o legatură prin care foarte multe resurse vin în România. De ce nu am susține așa ceva, care înseamnă bani în țară și alternative față de Rusia?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb