Guvernul georgian şi chinezii de la CEFC, care urmează să achiziţioneze grupul "Rompetrol", au semnat un memorandum de înţelegere privind cooperarea pentru realizarea unui nou "drum al mătăsii", relatează portatul de ştiri newsgeorgia.ge, citat de Agerpres.
Memorandumul a fost parafat în cadrul proiectului Noul Drum al Mătăsii "O centură - un drum". Proiectul a fost iniţiat de China şi are în vedere dezvoltarea comună a unui traseu concurenţial.
Conform Ministerului Economiei de la Tbilisi, corporaţia chineză planifică să achiziţioneze participaţia de 75% la întreprinderea Zona Industrială Liberă Poti şi să atragă investiţii în oraşul portuar Poti, aflat în vestul Georgiei.
"CEFC China Energy" este un concern care acţionează în domeniile energetic, financiar, comercial şi logistic. Compania este cea mai mare corporaţie chineză din clasamentul Fortune Global, privind cele mai mari 500 de corporaţii din lume.
Totodată, comunicatul de presă al Ministerului Economiei precizează că, bazându-se pe expertiza, activitatea desfăşurată şi posibilităţile sale, CEFC poate avea un aport important nu numai în dezvoltarea Zonei Industriale Libere Poti, ci şi la consolidarea poziţiei Georgiei în calitate de hub logistic şi de transport.
La mijlocul lunii decembrie, compania naţională "KazMunayGas Kazahstan", proprietarul grupului "Rompetrol", a anunţat încheierea unui acord, la Bucureşti, cu CEFC ("China Energy Company Limited") privind achiziţia de către chinezi a 51% din acţiunile "Rompetrol".
Compania naţională "KazMunayGas Kazahstan" şi "China Energy Company Limited" vor să crească capacitatea de rafinare la 10 milioane tone de ţiţei pe an la Petromidia, de la 5 milioane de tone în prezent, să construiască 200 de noi puncte de alimentare cu carburanţi şi o centrală de cogenerare pe platforma de la Năvodari.
1. Pentru Romania
(mesaj trimis de Claudiu în data de 25.01.2017, 12:28)
Când vom înțelege și noi că învestițiile făcute la Rompetrol sunt benefice României. În urma acordului dintre KMGI și CEFC, România face parte din proiectul Drumul Mătăsii.
2. Fara rusi
(mesaj trimis de Ionut în data de 25.01.2017, 12:30)
România, prin Rompetrol, devine platforma de legătură între resursele din Asia și cererea din Europa de Vest. Așa vom ocoli Rusia și nu vom mai juca după reguli impuse.
3. Investitii
(mesaj trimis de Maria în data de 25.01.2017, 12:31)
Este o legatură prin care foarte multe resurse vin în România. De ce nu am susține așa ceva, care înseamnă bani în țară și alternative față de Rusia?