Guvernul ia în calcul diminuarea CAS la 41%

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 aprilie 2011

Dacă va fi o reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, aceasta va fi o rezultantă a discuţiilor din coaliţie. Cred că astfel de discuţii vor avea loc în cursul săptămânii", a declarat Ioan Botiş.

Dacă va fi o reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, aceasta va fi o rezultantă a discuţiilor din coaliţie. Cred că astfel de discuţii vor avea loc în cursul săptămânii", a declarat Ioan Botiş.

Guvernul ia în calcul reducerea în al doilea semestru a contribuţiilor totale de asigurări sociale de la 44% la 41% prin scăderea cu trei puncte a cotelor plătite de angajator, iar în perioada următoare va fi stabilită exact şi data de la care va fi operată relaxarea fiscală.

Surse oficiale au declarat că membrii Coaliţiei au discutat, în şedinţa de ieri, despre diminuarea CAS la angajatori şi au convenit să fie efectuată o reducere de până la trei puncte procentuale a contribuţiilor totale, de la 44% la 41%, în semestrul al doilea al acestui an. "Discuţia va fi reluată într-o şedinţă viitoare a Coaliţiei, când urmează să fie stabilită exact data de la care va fi efectuată reducerea", au declarat sursele, citate de Mediafax.

Botiş: O posibilă decizie privind reducerea contribuţiilor sociale, în această săptămână

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a confirmat, ieri, discuţiile privind reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi a anunţat că o decizie în acest sens ar putea fi luată de coaliţie în această săptămână. Domnia sa a precizat: "Dacă va fi o reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, aceasta va fi o rezultantă a discuţiilor din coaliţie. Cred că astfel de discuţii vor avea loc în cursul săptămânii".

Reducerea CAS va face parte dintr-un pachet mai larg de măsuri de stimulare economică, incluzând reducerea cotei unice de impozitare, începând cu anul viitor, şi introducerea cardului de creditare destinat întreprinderilor mici şi mijlocii. Variantele discutate pentru cota unică de impozitare sunt reducerea de la 16% la 14% sau la 12%.

Surse din Ministerul Finanţelor au declarat în luna martie că Guvernul efectuează simulări de diminuare a cotelor de contribuţii de asigurări sociale (CAS) cu 1-3 puncte procentuale pentru angajatori, reducere care să fie aplicată începând cu semestrul al doilea al acestui an.

Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional în urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie relevă că cele două părţi au stabilit să ia în considerare reducerea impozitării forţei de muncă în acest an, dacă economia îşi va reveni şi va crea suficient "spaţiu fiscal".

Hossu: Reducerea contribuţiilor sociale la angajatori este o plată electorală

Reducerea contribuţiilor sociale în cazul angajatorilor reprezintă o plată electorală pentru cei care doresc să sprijine actualul Guvern, a declarat ieri, după discuţiile de la Ministerul Muncii, preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu. "Faptul că se propune reducerea contribuţiilor la angajatori nu dovedeşte decât că se face o plată electorală pentru cine doreşte să susţină actualul Guvern. Este o campanie de recâştigare a încrederii", a spus Hossu.

La rândul său, directorul general al Confederaţiei Patronale a Indus-triei, Serviciilor şi Comerţului din România (CPISC), Adrian Izvoranu, a susţinut însă că orice reducere a formei de taxare înseamnă un profit pentru toată lumea şi că aceasta este singura atitudine responsabilă prin care se vine în sprijinul angajatorilor.

Flutur: Sunt discuţii în coaliţie despre CAS de 41%, dar nu s-a luat o hotărâre

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, ieri, că sunt discuţii în coaliţie pe tema reducerii CAS de la 44,5% la 41%, dar, încă, nu s-a luat nici un fel de hotărâre în acest sens. "Este o discuţie pe care noi am avut-o şi în coaliţie şi în partid şi dorim şi noi, PDL să reducem CAS-ul. (...) Discuţiile (de reducere a CAS-n.r.) sunt de la 44,5% la 41%, dar încă nu s-a luat niun fel de hotărâre", a spus Flutur, după şedinţa BPN a PDL.

În prezent, angajatorii plătesc, după caz, contribuţii de asigurări sociale de 20,8% pentru condiţii normale de muncă, de 25,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de 30,8% pentru condiţii speciale de muncă. La acestea se adaugă contribuţia de 5,2% pentru asigurările de sănătate, de 0,5% la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi de 0,25% la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.

În baza Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, în funcţie de clasa de risc, angajatorii datorează şi cote de contribuţii cuprinse între 0,15% şi 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar. În cota de contribuţie individuală de asigurări sociale este inclusă şi cota de 3% aferentă fondurilor de pensii administrate privat, majorată de la 2,5% în 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb