GUVERNUL ÎŞI ASUMĂ RESPONSABILITATEA Strângem cureaua!

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 iunie 2010

Guvernul Boc şi-a asumat, ieri, în Parlament, răspunderea pe măsurile de austeritate pe care vrea să le adopte în perioada următoare, pentru reducerea cheltuielilor publice, în pofida tuturor protestelor sindicale şi ale partidelor de opoziţie.

Executivul s-a prezentat în Legislativ cu două proiecte de lege care presupun, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, a pensiilor, ajutorului de şomaj şi a altor drepturi sociale cu 15%, şi recalcularea pensiilor în funcţie de principiul contributivităţii.

Primul-ministru Emil Boc şi-a început discursul de la tribuna Parlamentului, într-un cor de fluierături din partea parlamentarilor opoziţiei şi în aplauzele aleşilor democrat-liberali.

Pe majoritatea măsuţelor parlamentarilor PNL şi PSD s-a aflat inscripţionat, pe cartonaşe albe, "Ziua angajării sărăciei" şi "Boc, România îţi cere demisia", informează Agerpres. În sala de Plen s-au mai aflat şi sindicaliştii care au solicitat parlamentarilor să respingă măsurile de austeritate ale Cabinetului Boc.

În faţa plenului reunit al celor două camere, Emil Boc a argumentat că măsurile de austeritate pe care Guvernul intenţionează să le adopte sunt necesare pentru respectarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Boc a cerut parlamentarilor un vot de încredere susţinând că ţara noastră se află în cea mai gravă criză din ultimii 60 de ani.

Potrivit premierului, ţara noastră ar intra în incapacitate de plată dacă ar întrerupe acordul de finanţare cu FMI şi Comisia Europeană. Boc a mai subliniat că, în plan intern, nivelul de expunere al băncilor se apropie de limita de 20 %.

Guvernul a apelat la varianta tăierii cheltuielilor sociale, respingând soluţia majorării cotei unice la 20% şi a TVA la 24%, pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate cu Fondul Monetar Internaţional, în vederea acordării unei noi tranşe din acordul de împrumut în valoare de 850 milioane euro.

De reducerile salariale cu 25% scapă, momentan, angajaţii din companiile de stat. Astfel, în cazul întreprinderile de stat care nu s-au restructurat deja, Guvernul va decide reduceri salariale după asumarea răspunderii pe cele două proiecte de lege.

Cinci amendamente asumate

Reuniţi în cadrul unei şedinţe de urgenţă ieri dimineaţă, miniştrii Cabinetului Boc au acceptat doar cinci din cele peste 70 de amendamente depuse, în cursul săptămânii trecute, de parlamentari, amendamentele acceptate venind din partea senatorilor şi deputaţilor care susţin puterea.

Astfel, patru amendamente acceptate au vizat proiectul de lege privind măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare şi unul proiectul de lege care prevede restrcturarea pensiilor.

Unul dintre amendamentele asumate de Guvern presupune ca pensia socială minimă să nu scadă sub 350 de lei. Un altul face referire la reducerea salarială de 25% care să se aplice şi în cazul angajaţilor cabinetelor parlamentare. Celelalte două amendamente la proiectul de reducere a cheltuielilor publice vizează ca măsurilor de austeritate să devină efective de la data intrării în vigoare a legii, iar un altul se referă la includerea membrilor Academiei de Ştiinţe Medicale în rândul celor care vor intra sub incidenţa reducerilor cu 25%.

Singurul amendament acceptat de Guvern la proiectul pensiilor se referă la scurtarea termenului de verificare a pensiilor de invaliditate la un an, de la trei ani, cât fusese stabilit iniţial.

Potrivit primului-ministru, prin implementarea proiectului de restructurare a pensiilor, precum şi prin recalcularea a 8.236 de pensii speciale, Guvernul va putea plăti, într-o lună, 60.000 de pensii medii. "Nu poţi să diminuezi pensiile obişnuite şi să menţii pensiile de lux", justifică Emil Boc necesitatea proiectului de lege.

De asemenea, primul-ministru a subliniat că dacă situaţia economică o va permite, atunci Guvernul, începând cu anul viitor, va lua măsuri pentru compensarea tăierii pensiilor cu 15%.

Boc: Nu mai avem un BCR de vândut pentru a finanţa deficitul

Premierul Emil Boc a cerut, ieri, parlamentarilor să acorde Guvernului votul de încredere pentru aplicarea măsurilor de austeritate, susţinând că, fără reducerea cheltuielilor, România va intra în incapacitate de plată.

"Suntem în faţa unor decizii extrem de grele şi inpopulare, dar care trebuie asumate pentru a asigura prezentul şi viitorul ţării. Nu mai avem un BCR de vândut pentru a finanţa deficitul", a spus Boc, acuzând din nou fostul Executiv de majorarea salariilor şi pensiilor la un nivel nesusţinut de economie. Neaplicarea măsurilor de austeritate va determina, potrivit premierului, întreruperea acordului cu FMI, ceea ce va antrena numeroase efecte negative în economie, inclusiv riscul ca "băncile-mamă" să nu mai acorde bani pentru refinanţarea creditelor pe termen scurt aflate în derulare în România.

Boc a amintit că România trebuie să se împrumute cu încă trei miliarde euro chiar şi după reducerea cheltuielilor.

Boc: Majorarea taxelor ar fi falimentat peste 50.000 firme şi ar fi urcat inflaţia la 10% în acest an

Simulările efectuate de Comisia Naţională de Prognoză relevă că majorarea taxelor în locul reducerii cheltuielilor cu salariile şi pensiile ar fi determinat falimentul a cel puţin 50.000 firme în semestrul II al anului şi o inflaţie de 10%, comparativ cu ţinta actuală de 3,7%, susţine premierul Boc. Potrivit premierului, o eventuală creştere a TVA şi cotei unice de impozitare ar fi depreciat "substanţial" cursul euro-leu.

Datele invocate de şeful Guvernului arată că, prin majorarea taxelor, consumul final ar fi scăzut cu 4,4% (faţă de o scădere de 2,6% prin reducerea salariilor şi pensiilor), numărul de şomeri ar fi depăşit 850.000 persoane, faţă de estimarea actuală de 750.000 şomeri, iar cel al angajaţilor pentru care nu sunt achitate impozite ar fi fost suplimentat cu încă 90.000 salariaţi.

Prin majorarea taxelor, scăderea PIB ar fi fost de 2% în 2010 şi de 1,5 în 2011, în condiţiile în care diminuarea salariilor şi pensiilor conduce la o creştere economică zero sau uşor negativă, în acest an, dar cu tendinţe pozitive în 2011.

Volumul investiţiilor străine directe ar fi fost limitat la 2,7 miliarde euro în acest an, prin majorarea taxelor, comparativ cu un volum estimat de 4,5 miliarde euro prin menţinerea actualului sistem fiscal, protejarea mediului de afaceri, a mai spus Boc.

Boc: Salariile mari din unele companii de stat vor fi plafonate în semn de solidaritate

Salariile mari din unele companii de stat vor fi plafonate în semn de solidaritate cu bugetarii cărora le sunt diminuate veniturile, a declarat Emil Boc. El a arătat că plafonarea salariilor mari din anumite companii de stat, ca "semn de solidaritate", se va adăuga altor măsuri avute în vedere de Guvern, precum reducerea suplimentară a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în instituţii publice şi o nouă diminuare a numărului de agenţii guvernamentale.

Sindicaliştii au pichetat Parlamentul

Peste 3.000 de sindicalişti au protestat, ieri, la intrările Parlamentului împotriva măsurilor de austeritate promovate de Guvern.

În sala de plen a Parlamentului au participat, la dezbatere, alţi sindicalişti din toate confederaţiile sindicale.

Sindicaliştii au solicitat parlamentarilor să respingă proiectele de lege promovate de Guvern. Sindicalişii au mai anunţat că îşi vor continua proteste, astăzi, în faţa Legislativului, între orele 9 şi 12. (A.G.)

PSD cere referendum pe măsurile de austeritate

Social-democraţii i-au înaintat, ieri, preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare deschisă prin care îi solicită să convoace un referendum privind măsurile de austeritate.

PSD consideră că metoda aleasă de Guvern pentru aplicarea măsurilor de austeritate, prin asumarea răspunderii în Parlament, "este un gest aflat în concordanţă cu un regim dictatorial şi în conflict cu principiile statului democratic". (F.A.)

Moţiune de cenzură: "Opriţi genocidul social"

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că imediat după ce Guvernul îşi va asuma răspunderea pe măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, social-democraţii vor depune la Birourile celor două camere parlamentare, o moţiune de cenzură pentru demiterea Cabinetului Boc.

Ponta şi-a exprimat speranţa că moţiunea de cenzură va fi supusă votului la începutul săptămânii viitoare. În situaţia în care moţiunea nu va trece, social democraţii se gândesc să mai iniţieze încă una şi mai iau în calcul să depună o contestaţie la Curtea Constituţională. Şi liberalii au precizat că iau în calcul să conteste măsurile de austeritate la Curtea Constituţională. (F.A.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb