Guvernul pregăteşte noi măsuri de sprijin pentru IMM-uri

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 16 aprilie 2020

Guvernul pregăteşte noi măsuri de sprijin pentru IMM-uri

Premierul Ludovic Orban a trecut, ieri, în revistă, la începutul şedinţei de guvern, care se afla în desfăşurare la închiderea ediţiei, aplicarea măsurilor luate până acum de Executiv pentru ajutorarea angajaţilor şi a companiilor din ţara noastră în timpul stării de urgenţă.

Ludovic Orban a spus: "În cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, va trebui să pregătim disponibilizarea a 750 milioane euro, din fonduri europene. Este vorba despre măsuri complementare celor deja adoptate. Este nevoie de asigurarea capitalului de lucru, iar companiile au nevoie de resurse financiare, inclusiv de rambursarea TVA, pe care acum o realizăm fără a face un control anterior, ci posterior rambursării. În privinţa suspendării plăţii ratelor la creditele bancare, solicit existenţa unui dialog permanent cu băncile comerciale şi o monitorizare atentă din partea Băncii Naţionale pentru a ne asigura că toate instituţiile respective aplică legea".

În privinţa măsurii şomajului tehnic, ministrul Muncii, Violeta Alexandru a precizat că 562.000 de angajaţi sunt deja în această formă de protecţie socială pe perioada stării de urgenţă, că o parte dintre firmele solicitante au primit banii necesari plăţii ajutorului respectiv, iar pentru restul se aşteaptă rectificarea bugetară care s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de guvern, care era în desfăşurare la închiderea ediţiei.

Legat de companiile care au fost afectate de măsurile luate în starea de urgenţă, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a precizat că, până ieri, 15.000 de firme au primit certificate se situaţii de urgenţă de tip 1, deoarece activitate le-a fost afectată direct. Acestora li se adaugă 5000 de companii care au primit certificate de situaţii de urgenţă de tip 2 deoarece au înregistrat venituri mai mici cu 25% faţăî de perioada anterioară.

Virgil Popescu a mai spus: "Lucrăm la o nouă aplicaţie informatică pentru a înregistra toţi producătorii de materiale sanitare şi toţi agenţii din zona turismului şi agenţile de turism privind pachetele de vacanţă. Aceste agenţii sunt obligate să raporteze situaţia referitoare la pachetele de vacanţă care au fost cumpărate sau pentru care a fost achitat un avans, dar vrem să ne asigurăm că raportările făcute pentru soldurile din pachetele pentru 2019 sunt cele reale".

În afara rectificării bugetare, pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de ieri s-au mai aflat două ordonanţe de urgenţă. Prima dintre ele se referă la situaţia persoanelor aflate în carantină, care, dacă au un loc de muncă, vor beneficia de plata concediului medical pe toată perioada în care sunt izolate. A doua ordonanţă de urgenţă se referă la introducerea în rândul beneficiarilor şomajului tehnic şi a avocaţilor, executorilor judiciari, a impresarilor, artiştilor şi actorilor, precum şi altor categorii profesionale care îşi desfăşoară activitatea fără a avea un contract de muncă, ci contracte de drepturi de autor sau alt tip de contract.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Deja ma tin bine sa nu cad de pe scaun... Guvernul pregateste....Poate incepeti pana la urmatoarea criza.

    1. Promises

      Au inceput plata somajului tehnic.Asta nu se contabilizeaza?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb