Guvernul redistribuie ajutoarele sociale, după nevoi

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 februarie 2010

Familiile înstărite ar putea pierde ajutoarele pentru copii sau nou-născuţi

Guvernul va elabora un Cod de asistenţă socială, prin care beneficiarii de măsuri de sprijin din partea statului vor rămâne doar persoanele nevoiaşe.

Alocaţia şi trusoul pentru nou-năs-cuţi, indemnizaţia pentru creşterea copilului, sprijinul financiar la constituirea familiei sau ajutoarele pentru încălzire, şi chiar alocaţia de stat pentru copii, sunt doar câteva dintre măsurile sociale de la care cetăţenii care vor fi consideraţi înstăriţi de către Guvern, în baza unei grile, ar putea să-şi ia adio.

La baza acestei măsuri nepopulare a Cabinetului Boc stau la bază două argumente: inechitatea şi efortul bugetar prea mare în timp de criză cu ajutorele sociale.

Guvernanţii consideră anormal faptul că există familii cu o situaţie materială precară care nu primesc ajutoare sociale, în timp ce alte familii, a căror situaţie depăşeşte cu mult media bunăstării sociale, beneficiază de sprijin de stat.

Astfel, familiile cu venituri mici ar urma să primească un sprijin financiar mai consistent din partea statului, un exemplu în acest sens fiind creşterea ajutorului de trusou de la 150 lei, la 200 lei.

În plină criză, (n.r. în care Guvernul încearcă să economisească resurse bugetare atât prin reforma sistemului public de pensii, cât şi prin cea din domeniul salarizării de stat), Cabinetul Boc vrea, astfel, să reducă din cheltuielile cu asistenţa socială.

Numai anul trecut, peste 4 milioane de persoane au beneficiat de una din formele de sprijin ale statului, banii alocaţi pentru prestanţii sociale depâşind suma un miliard de euro.

ANPS: Vom sprijini doar cetăţenii nevoiaşi

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale (ANPS), Viorel Alexandru, a declarat, pentru BURSA, că, pe fondul crizei şi a resurselor bugetar limitate, reforma sistemului de asistenţă socială este absolut necesară.

Domnia sa ne-a explicat: "Noi am înaintat datele statistice cu privire la situaţia plăţilor pe care le-am efectuat anul trecut Ministerului Muncii, iar procesul pentru elaborarea Codului de Asistenţă Socială a început deja. În condiţiile actuale de criză, intenţionăm să alocăm resursele bugetare doar către familiile şi cetăţenii aflaţi în dificultate, pentru a-i ajuta să ajungă la un nivel similar celorlaţi. Avem nevoie de această reformă în sistemul asistenţei sociale ca să eliminăm inechitatea şi să avem o alocare mai eficientă a banului public".

Viorel Alexandru a subliniat că toate măsurile de sprijin acordate până în prezent, precum şi numărul de beneficiari, vor fi reanalizate de către Guvern. "Pe baza acestor analize va fi fundamentat Codul de Asistenţă Socială care va avea un statut similar Codului fiscal, urmând să includă toate actele normative aplicate în domeniu", ne-a spus preşedintele ANPS.

În ceea ce priveşte alocaţia de stat pentru copii, Viorel Alexandru ne-a declarat: "Cu toate că acesta este un drept al copilului, deci nu al familiei din care face parte, este posibil ca în cazul familiilor înstărite să nu se mai acorde".

Boc: "A da nediscriminatoriu nu înseamnă decât să împovărăm statul cu cheltuieli"

Necesitatea reformării sistemului şi elaborarea Codului Asistenţei Sociale au fost recomandate Guvernului de către Comisia prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice din România.

În cadrul unei emisiuni televizate, primul-ministrul Emil Boc a subliniat că, după finalizarea Legii pensiilor, preocuparea majoră a Guvernului o va reprezinta un nou Cod al Asistenţei Sociale.

"Codul va pune ordine în sistemul de prestaţii sociale care se oferă de către stat tuturor românilor, ţinând cont de particularităţile fiecăruia, astfel încât să eliminăm abuzurile", a explicat primul-ministru.

Premierul a evidenţiat că sunt situaţii în care "ai Mercedes în curte, dar beneficiezi de ajutor social din partea statului", sau situaţii în care "ţi se dă ajutor la încălzire, dar tu ai venituri mult mai mari care nu ţi s-ar cuveni sau trusoul". "A da nediscriminatoriu, nu înseamnă decât să împovărăm statul cu cheltuieli", a încheiat premierul.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. imi pare rau ca i-am votat, nu este decat o alta tampenie a guvernului Boc. "există familii cu o situaţie materială precară care nu primesc ajutoare sociale" pai sa se ocupe statul de asta canalizand multimea de taxe si impozite si CAS-uri catre asa ceva nu catre buzunarele proprii.

    1. Inca o aberatie a guvernului Boc , care prin faptul ca incalca anumite principii de asistenta sociala-unversalitatea-domnule Boc, nu face decat sa intareasca dependenta nevoiasilor de sistelul de asistenta sociala . De ce? Pentru ca din experienta in lucru cu bebeficiarii, va informez dle prim ministru, ca multi dintre acestia prefera in locul prestarii unei activitati lucrative sa isi inmulteasca familia, traind din activitati ocazionale si ca venit fix-cei 200 lei -alocatia copilului. Iar persoanele active-fie din sistem de stat , fie din mediul privat , sunt nevoite sa sustina , in spiritul principiului solidaritatii sociale-acesti bebeficiari PERMANENTI , de serviciile sociale.De aceea , din ce in ce mai multi tineri lucratori din asistenta social prefera sa se reprofilieze ori sa plece din tara , satui pana peste cap de politicile aberante ale guvernelor si in speta ale guvernului Boc, care dovedeste inca o data ca este desprins de realitatile cotidiente.

      I-am votat pt ca m-am saturat de Iliescu & comunistii - care i-a invatat pe romani sa cerseasca de la stat in loc sa puna mana pe lopata/sapa/ciocan!

      O sa le mareasca ajutoarele la toti asistatii sociali ca sa ii incurajeze sa stea acasa si sa manance alocatia si ajutoarele copiilor (cine isi inchipuie ca de sumele astea vor beneficia copii???) 

      In jud Covasna (ca peste tot, cred) sunt mii de familii care isi pun copii sa ceseasca iar parintii beau si fumeaza in birt!!  

      Mai bine dom'le Boc luati masuri impotriva celor care isi exploateaza copiii si ii fac numa ca sa traiasca din alocatia lor ( exista familii care fac cate un copil in fiecare an - 200 lei alocatia in fiecare an => 400 lei pt bautura si tutun + ajutoare de nastere, trusou etc) 

      Mai bine trimiteti-i la munca - ca la AJOFM raman inca locuri neocupate in industria usoara (e drept ca si sal sunt mici - dar daca ajutoarele sociale ar fi mai mici sau mai restrictive ar fi mai dornici de munca)

      Iar contribuabilii in loc sa ii sustina pe adevartii nevoiasi (bolnavi, pers cu handicap etc) ii finanteaza pe toti lenesii care traiesc pe spatele propriilor copii! - ASTA NU ESTE SOLIDARITATE SOCIALA, ESTE RISIPA, UN INSTRUMENT CARE INCURAJEAZA LENEA! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb