Guvernul României a depus azi la sediul Comisiei Europene, dosarul de candidatură pentru relocarea Agenţiei Europene pentru Medicamente la Bucureşti, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei de către Guvern.
Pregătirea candidaturii a fost realizată de un grup de lucru interinstituţional, din care fac parte Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Afacerilor Externe.
Premierul Mihai Tudose a afirmat: "Depunerea dosarului de candidatură înseamnă un obiectiv atins, în stadiul actual al procedurilor care vizează relocarea sediului Agenţiei Europene a Medicamentului. Am încredere în şansele României de a se califica pentru selecţie, pentru că dispunem de o expertiză substanţială în sectorul medical. Informaţiile din dosarul de candidatură susţin cu elemente concrete argumentele că România este pregătită să-şi asume o astfel de responsabilitate".
Locaţia propusă de România se află în nordul capitalei, în spatele staţiei de metrou Pipera. Agenţia Europeană pentru Medicamente ar urma să fie găzduită de o clădire nouă, care va avea o suprafaţă de circa 27.000 de metri pătraţi, cu un centru de conferinţe ce poate găzdui 720 de participanţi şi care dispune de infrastructură IT&C.
Agenţia Europeană pentru Medicamente, una dintre cele mai mari şi importante agenţii europene, are sediul actual la Londra. Este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecţia şi promovarea sănătăţii publice, prin evaluarea şi supravegherea medicamentelor pentru uzul uman.
Comisia Europeană va examina proiectele şi va trimite evaluarea Secretariatului General al Consiliului până la 15.09.2017, iar hotărârea finală să fie luată în marja Consiliului pentru Afaceri Generale din noiembrie 2017. Decizia va fi formulată în baza unor runde succesive de vot secret, statele având un număr egal de voturi. Statul care va fi selectat pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene pentru Medicamente nu va putea candida şi pentru relocarea Autorităţii Bancare Europene.
România deţine o expertiză consistentă în domeniul medical, aflându-se în partea superioară din perspectiva numărului de absolvenţi de şcoală medicală. Din 2007, 14.000 de români specializaţi în medicină şi farmacie lucrează în ţări UE. În capitală, îşi au sediul multe instituţii de profil, inclusiv laboratoare şi companii farmaceutice (Institutul Naţional de Cercetare Cantacuzino, Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie Ana Aslan, Institutul Naţional Victor Babeş, Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu) care au ca obiectiv gestionarea efectelor majore în situaţii de criză care pot afecta sistemul naţional de sănătate.