Guvernul se reuneşte mâine pentru Codul Fiscal

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 martie 2015

Guvernul se reuneşte mâine pentru Codul Fiscal

Noua variantă a proiectului de Cod Fiscal aduce creşteri de taxe

----------

Actualizare 13:21

Ponta: "Stadiul este pe final, dar procedurile ne ucid"

Guvernul se va reuni din nou în şedinţă, mâine dimineaţa, pentru a discuta noul proiect de Cod Fiscal şi pe cel al Codului de Procedură Fiscală, a anunţat premierul Victor Ponta.

"Ca de obicei, procedurile ne omoară. Stadiul este aproape final, însă procedurile ne ucid şi, dacă nu ne mişcăm noi mai repede, o să stăm după proceduri şi hârtii care se plimbă între ministere", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de azi a Guvernului.

El a susţinut din nou că taxele locale nu vor fi majorate, aşa cum este scris în proiectul actualizat de Cod Fiscal.

"Nu mărim taxele la locale, pur şi simplu trecem în Codul Fiscal ceea ce era până acum, că o dată la trei ani se actualizează cu inflaţia, doar că autorităţile locale pot să scadă taxele sau pot să le crească", a arătat Ponta.

(Alexandru Costea)

-------

Executivul ar urma să ia în discuţie, în şedinţa de astăzi, proiectul Codului Fiscal, în forma sa actuală, după cum ne-a spus Corneliu Calotă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Premierul Victor Ponta anunţa, zilele trecute, că proiectul Codului Fiscal şi cel al Codului de Procedură Fiscală vor fi transmise Parlamentului, de către Guvern, pe 25 martie, cu solicitarea către Senat pentru dezbatere în regim de urgenţă, astfel încât documentele să intre la Camera Deputaţilor până la finele lunii aprilie.

Prim ministrul a precizat că ia în calcul angajarea răspunderii Guvernului dacă va constata că PNL va bloca adoptarea celor două acte pe motive procedurale.

De asemenea, Victor Ponta a subliniat că Darius Vâlcov va rămâne în funcţia de ministru al Finanţelor până va fi finalizat Codul Fiscal, deşi duminică şi-a prezentat demisia.

Printre principalele prevederi ale proiectului de Cod Fiscal se numără reducerea TVA de la 24% la 20% şi scăderea accizelor, ambele măsuri urmând să fie adoptate până la finalul anului în curs, urmând ca, din 2018, TVA să fie redusă până la 16%.

Pe piaţa muncii, ar urma ca, din 2017, să fie reduse contribuţiile sociale atât la angajat, cu 3 puncte procentuale, cât şi la angajator, cu 2,3 puncte procentuale, iar deducerile pentru drepturile de autor vor creşte de la 20% la 40%. Printre altele, impozitele pe venit şi pe profit vor scădea, din 2019, de la 16% la 14%, "taxa pe stâlp" urmând să fie eliminată.

Intenţia autorităţilor este ca ţara noastră să depăşească, în cel mult 10-12 ani, media europeană a PIB pe cap de locuitor şi să beneficieze de cea mai relaxată politică de taxe din UE, potrivit lui Darius Vâlcov.

Ministerul Finanţelor subliniază că, prin implementarea noului Cod Fiscal, impactul bugetar va fi de 8 miliarde euro, pe o perioadă de cinci ani.

Zilele trecute au apărut informaţii potrivit cărora noua variantă a proiectului de Cod Fiscal, care se află în dezbatere publică, are unele modificări faţă de forma iniţială.

Astfel, lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, care, iniţial, includea doar pâinea, carnea, peştele, legumele şi fructele, a fost extinsă prin includerea altor produse, precum laptele, ouăle, animalele şi păsările vii.

Totodată, în noul document, datat 13 martie şi citat de Mediafax, apar unele majorări de taxe. Printre acestea se numără impozitul pe maşini, prin creşterea cuantumurilor fixe luate în calcul la stabilirea sumei finale de plată; impozitul pe terenul intravilan şi cel extravilan, prin creşterea valorilor la care este înmulţită suprafaţa terenului pentru stabilirea sumei de plată; impozitul pentru locuinţe, prin majorarea valorii impozabile în funcţie de care este calculată suma finală de plată, fiind prevăzute creşteri ale acestei valori de peste 6%.

De asemenea, ţigaretele electronice vor fi accizate, începând cu anul viitor, cu o sumă care va creşte anual în raport cu inflaţia.

Noua acciză va fi în cuantum de 0,5 lei/mililitru pentru lichidul care conţine nicotină şi de 384 lei/kilogram pentru tutunul conţinut în produse din tutun încălzit.

Ovidiu Joiţa, preşedintele Asociaţiei Industriei de Ţigări Electronice din România (AITE), ne-a spus că o taxă de 5lei/10 ml de lichid ar însemna distrugerea acestei ramuri, împreuna cu locurile de muncă din sistem.

Domnia sa ne-a precizat: "5lei/10 ml este mai mult decat costul produsului; fiind nejustificat mai mare decat taxa pe tutun. (...) Datorită naturii acestui obicei, de a cumpăra diverse lichide, o taxă per kg. la 1/2 faţă de kg de tutun ar aduce mai multe venituri la buget decât o taxă cât cea pe tutun sau mai mare, aşa cum este cea propusă actualmente (500 lei/kg)".

Victor Ponta a declarat că proiectul Codului Fiscal nu conţine modificări majore faţă de ultima variantă şi nu măreşte vreo taxă, dar creează o marjă mai mare în care decizia aparţine autorităţii locale, adăugând că, dacă Guvernul "a greşit" cu ceva, Parlamentul va îndrepta lucrurile.

Autorităţile intenţionează să implementeze noile Coduri (Fiscal şi de Procedură Fiscală) de la începutul anului viitor.

Victor Ponta nu exclude o posibilă reducere a taxelor până la finele acestui an, după cum a declarat acesta, citat de Reuters, arătându-se încrezător că ţara noastră va respecta ţinta de deficit fiscal de 1,8% din PIB convenită cu reprezentanţii FMI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb