Executivul ia în calcul prelungirea plafonării tarifelor RCA, a lăsat să se înţeleagă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, într-o declaraţie făcută vineri.
Domnia sa a spus că Guvernul nu exclude nicio variantă privind plafonarea preţului asigurărilor RCA, precizând că săptămâna aceasta vor avea loc noi discuţii cu şefii comisiilor de buget din Parlament, Guvernul sperând să obţină un termen până la care legea RCA poate fi adoptată.
Alina Petrescu a mai spus, potrivit News.ro: "Vă reamintesc că chiar de când a fost adoptată acea Ordonanţă de urgenţă privind plafonarea tarifelor RCA au existat semnale de la Bruxelles privind o posibilă declanşare a procedurii de infringement, deci există şi această posibilitate care trebuie luată în calcul. În acest moment au loc discuţii. Soluţia trebuie să vină de la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară şi de la Parlamentul României unde, în acest moment, există acea lege în dezbatere".
Întrebată dacă Guvernul ia în calcul îngheţarea tarifelor RCA, Petrescu a spus că sunt studiate toate posibilităţile în acest sens: "Au loc discuţii cu toţi actorii de pe piaţă. În funcţie de rezultatul acestor discuţii se va hotărî care este soluţia ce va fi adoptată. ASF este cea care a avut prin acesta OUG un răgaz de 6 luni pentru a găsi reglementările corecte în acest domeniu".
Guvernul a aprobat anul trecut, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanţă de Urgenţă (OUG) care impune îngheţarea preţurilor RCA pentru şase luni, prin fixarea unor preţuri maxime de către ASF. Perioada de plafonare a început în 18 noiembrie 2016 şi va expira în 18 mai.
Totodată, cinci patronate din transporturile rutiere (UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI) solicită Guvernului extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurărilor RCA cu încă şase luni, în condiţiile în care o nouă lege RCA nu este încă în vigoare.
Comisiile de Buget-Finanţe, Transporturi, Industrii şi Juridică din Camera Deputaţilor au primit 327 de amendamente la Legea RCA, urmând ca în perioada următoare acestea să fie adoptate de parlamentari pentru a fi susţinute în cadrul dezbaterilor, a declarat, joi, Leonadro Badea, preşedintele Comisiei Buget Finanţe din Camera Deputaţilor. Potrivit acestuia, la şedinţă ar urma să fie stabilită o Comisie reunită în cadrul căreia ar urma să fie analizată legea. Comisia reunită va elabora un raport care va fi înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor şi, ulterior, Plenului.
Volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul RCA a crescut anul trecut cu 29%, la 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), ca urmare a creşterii primei medii.