• Impozitul minim ar putea fi menţinut până la finele anului
Guvernul ia în calcul menţinerea impozitului forfetar până la finele anului, vânzarea participaţiilor minoritare ale statului şi valorificarea cotelor de emisii atribuite prin Protocolul de la Kyoto.
Acestea sunt concluziile discuţiilo purtate, marţi, între PD-L şi PSD pe tema planului anticriză al PSD, care au durat mai bine de trei ore.
La dezbaterea celor 24 de măsuri anticriză ale social-democraţilor au participat premierul Emil Boc şi miniştrii Finanţelor, Economiei şi IMM-urilor.
Potrivit NewsIn, reprezentanţii Guvernului au pus pe hârtie măsuri cuprinse în trei capitole, care vizează creşterea veniturilor bugetare, stimularea economiei şi raţionalizarea cheltuielilor bugetare. Conform unor surse oficiale, fiecare capitol ar cuprinde câte 10-12 măsuri.
• Măsuri concrete pentru creşterea veniturilor bugetare
Printre măsurile care ar duce la creşterea veniturilor bugetare se află vânzarea terenurilor aferente caselor cumpărate de foştii chiriaşi în baza Legii 112/1995, încasările fiind estimate la peste 1 miliard de euro.
Pe de altă parte, urmează să fie vândute participaţiile minoritare ale statului - de unde vor mai fi încasate alte 400 - 500 de milioane de euro.
O altă sursă de venit ar fi valorificarea unităţilor cantităţii de emisii de noxe atribuite prin Protocolul de la Kyoto - de unde se estimează că s-ar încasa alte 1,5 - 1,8 miliarde euro.
Liderii celor două partide ar mai fi convenit ca impozitul forfetar să nu fie eliminat până la finele anului, pentru a putea face o "analiză completă" a efectelor introducerii acestuia, potrivit aceloraşi surse.
În ceea ce priveşte stimularea economiei, printre măsurile luate în calcul sunt neimpozitarea profitului reinvestit şi utilizarea garanţiilor şi a ajutoarelor de stat pentru sectoarele din economie care au efect multiplicator.
Un exemplu ar fi producătorul de autovehicule Renault care, potrivit surselor citate, ar antrena alţi 600 de agenţi economici (furnizori). Reprezentanţii Guvernului au stabilit totodată să ia măsuri pentru stimularea producţiei interne de utilaje agricole.
În ceea ce priveşte plata TVA către stat la încasarea facturii, nu la emiterea acesteia - o altă măsură propusă de PSD - sursele citate spun că măsura contravine Directivei 112/2006 (n.r. privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată), prin urmare ar fi inaplicabilă.
Măsura PSD privind crearea unui fond naţional de locuinţe care să finanţeze construirea a 50.000 de locuinţe complet echipate pentru închiriat nu a mai fost luată în calcul, având în vedere că în prezent se derulează şi alte programe privind construirea de locuinţe - fie locuinţe sociale, fie ANL.