Habitat for Humanity România construieşte 40 de case în doar 5 zile la Bacău, pentru a sărbători Ziua Mondială a Locuirii şi 40 de ani de la înfiinţarea organizaţiei la nivel mondial, transmite un comunicat remis redacţiei.
Între 3 şi 7 octombrie, 800 de voluntari din 15 ţări (SUA, Canada, Noua Zeelanda, Germania, Olanda, Irlanda de Nord, Slovacia, etc) şi din companiile româneşti vor construi la Bacău 40 de locuinţe. Alţi 1,200 de voluntari vor lucra în pre-eveniment, la pregătirea şantierului şi realizarea fundaţiilor.
Familiile beneficiar vor munci alături de voluntari la ridicarea propriilor case. În prima zi pe şantier se vor afla doar fundaţiile, iar în ziua a 5-a familiile vor primi cheile caselor.
"Acesta va deveni cel mai mare eveniment de construcţie accelerată şi voluntariat realizat vreodată în Europa. Recordul în regiune este deţinut tot de Habitat for Humanity România - în 2007, organizaţia a celebrat intrarea României în Uniunea Europeană prin construcţia a 27 de locuinţe, câte una pentru fiecare ţară membră în acel moment, împreună cu 600 de voluntari.
Habitat for Humanity continuă astfel sprijinul oferit familiilor cu venituri mici din Bacău. Anul trecut, asociaţia a construit, tot în sistem accelerat, opt locuinţe, împreună cu 250 de voluntari internaţionali şi din companiile româneşti", arată comunicatul citat.
Familiile cu venituri mici pot aplica pentru o casă în Bacău până pe 20 aprilie
Pentru cele 40 de locuinţe care vor fi ridicate în doar 5 zile, sunt eligibile familiile care
(1) au nevoie de o locuinţă.
(2) au venituri şi pot plăti rate lunare, fără dobândă, fără profit, la locuinţa dobândită prin programul Habitat for Humanity România, şi un avans în valoare de 2,000 lei, achitat în perioada 1-15 septembrie 2016. Venitul lunar al familiilor trebuie să se încadreze între 2,000 lei şi 3,000 lei/familie. Preţul de vânzare al unei case Habitat for Humanity România, în rate lunare fără dobândă, fără profit, pe o perioadă de 20 de ani este de 100.000,00 lei.
Familiile beneficiar devin astfel parteneri ai organizaţiei Habitat for Humanity România. Ratele plătite de beneficiari merg într-un fond rotitor, numit Fondul pentru Umanitate, din care sunt construite sau renovate alte locuinţe pentru familii în nevoie. În felul acesta, o familie care deţine o casă Habitat for Humanity ajută o altă familie în nevoie să aibă o locuinţă decentă.
(3) au disponibilitatea de a contribui cu munca voluntară la construcţia locuinţelor Habitat for Humanity România. Conceptul de muncă voluntară, sweat-equity cum este numit peste tot în lume, nu reprezintă o plată pentru casa primită, ci arată dorinţa familiei de a se implica alături de voluntari internaţionali şi români în eforturile pentru eradicarea locuirii sărăcăcioase. Pentru locuinţele din Bacău, situate în Cartierul Izvoare, familiile trebuie să realizeze până la 1,000 de ore de voluntariat, dintre care cel puţin 24 de ore în etapa de preselecţie.
Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit prezentă în 70 de ţări cu misiunea de a eradica locuirea sărăcăcioasă. Habitat for Humanity România construieşte, reabilitează, oferă consultanţă, suport tehnic şi derulează programe de eficienţă energetică şi de prevenţie şi răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. În România este de 20 ani, timp în care a ajutat peste 64,000 de oameni să aibă un loc mai bun în care să trăiască.