Naţionala de handbal feminin are şansa să spele imaginea sportului autohton la Campionatul Mondial care va debuta astăzi în Serbia. Dacă individual au existat surprize plăcute, jucătoarea de tenis Simona Halep este un bun exemplu, la jocurile pe echipe situaţia este una dezastruoasă. Handbalistele tricolore sunt singurele care au reuşit să obţină în mod constant rezultate la cel mai înalt nivel în ultimii 24 de ani, având în palmaresul recent inclusiv o finală de Campionat Mondial. Faptul că naţionala antrenată de Gheorghe Tadici nu mai pleacă drept favorită la medalii a redus mult interesul oficialităţilor vizavi de echipă, dar cu siguranţă că în cazul în care echipa va ajunge în semifinale, aeroportul din Belgrad va fi luat cu asalt de oameni politici autohtoni dornici să prindă un "cadru" în care îşi arată ataşamentul pentru "cel mai bun ambasador". De altfel, fetele nu au promisă nicio primă specială pentru această competiţie, în cazul unei prezenţe pe podium urmând să fie premiate conform grilei de Ministerul Tineretului şi Sporturilor.
Marea favorită a acestei competiţii este Norvegia, campioană olimpică şi campioană mondială. Tricolorele sunt cotate cu a opta şansă, având cota 5.00 pentru o clasare pe podium. Muntenegru, Franţa, Serbia, Ungaria sunt printre ţările cotate mai bine decât echipa tricoloră, care are ca obiectiv clasarea pe una din primele şase poziţii. Faptul că echipa naţională se află în plin "schimb de generaţii" reprezintă o armă cu două tăişuri, dar sunt speranţe ca entuziasmul tinereţii să reuşească să încline balanţa în favoarea noastră. Antrenorul Gheorghe Tadici este convins că pentru actualul nucleu de jucătoare această competiţie reprezintă prima bornă importantă din carierele lor: "Suntem bucuroşi să reprezentăm România. E o mare onoare, o mare cinste. E un eveniment sportiv de mare anvergură. Acest grup a început să funcţioneze de anul trecut, dar suntem într-o selecţie continuă. Avem zece jucătoare noi, tinere, dornice, care trebuie să ducă ştafeta în următorii ani". Lotul de jucătoare pentru turneul final este următorul: Paula Rădulescu, Alice Ardean Elisei, Mirela Nechita, Gabriela Perianu, Adriana Ţăcălie, Ada Nechita, Eliza Buceschi, Aneta Pârvuţ, Laura Chiper, Cristina Zamfir, Cristina Neagu, Talida Tolnai, Nicoleta Dincă, Luciana Marin, Georgiana Ciuciulete, Oana Manea, Denisa Dedu, Aurelia Brădeanu. Preşedintele FRH, Cristian Gaţu, ca echipa să aibă o galerie consistentă în Serbia: "De la Timişoara vor veni un grup de 50 de sportivi, se fac demersuri pentru încă o sută de turişti, din Craiova vor veni, din Cluj, din Bucureşti, din Zalău vin 40 de persoane. Îmi aduc aminte că la Campionatul European de anul trecut de la Vârşeţ, am avut o senzaţie deosebită, ca şi când am fi jucat în România".
Echipele prezente la turneul final sunt împărţite în 4 grupe, după cum urmează: Muntenegru, Franţa, Olanda, Coreea de Sud, Republica Dominicană, Congo (grupa A, Belgrad), Serbia, Danemarca, Brazilia, Japonia, China, Algeria (grupa B, Nis), Norvegia, Polonia, Angola, Spania, Argentina, Paraguay (grupa C, Zrenjanin), Ungaria, Cehia, România, Germania, Australia, Tunisia (grupa D, Novi Sad). Primele patru clasate din fiecare grupă se vor califica în optimile de finală, care sunt programate pe 15 şi 16 decembrie, la Belgrad şi Novi Sad, sferturile de finală vor avea loc pe 18 decembrie, iar semifinalele şi finalele în 20 şi 22 decembrie, la Belgrad. Meciurile tricolorelor din cadrul grupei sunt programatre după cum urmează: 7 decembrie: România - Tunisia; 9 decembrie: Australia - România (ora 20.15); 10 decembrie: Germania - România(ora 18.00); 12 decembrie: România - Ungaria (ora 20.15); 13 decembrie: România - Cehia (ora 20.15).