HENK PAARDEKOOPER, RBS ROMÂNIA: "Băncile trec printr-un proces de dezintermediere"

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 iunie 2012

Henk Paardekooper a precizat: "Există o cerere mare de credite pentru că multe bănci trec printr-un proces de dezintermediere şi reduc soldul creditelor".

Henk Paardekooper a precizat: "Există o cerere mare de credite pentru că multe bănci trec printr-un proces de dezintermediere şi reduc soldul creditelor".

Băncile trec, în prezent, printr-un proces de dezintermediere, din cauza faptului că trebuie să facă faţă noilor cerinţe de capital, reducând soldul creditelor şi devenind mult mai selective cu clienţii lor, a declarat, ieri, Henk Paardekooper, preşedintele RBS România.

Domnia sa a precizat: "Există o cerere mare de credite pentru că multe bănci trec printr-un proces de dezintermediere şi reduc soldul creditelor. Am asistat la o cerere destul de mare de împrumturi, dar capitalizarea şi finanţarea sunt încă insuficiente. Aşa încât toate băncile, inclusiv noi, sunt foarte selective cu clienţii pe care să-i crediteze. Băncile vor avea nevoie de mai mult capital din cauza noilor reglementări internaţionale. Capitalul este foarte dificil de obţinut în aceste moment, mai ales din profit. Dacă ai nevoie de mai mult capital, atunci trebuie să reduci activele şi împrumuturile noi, ceea ce înseamnă că trebuie să decizi pe cine vrei să creditezi şi pe cine nu".

Preşedintele RBS România a mai spus că aprecierea puternică a mondei euro, din luna mai, în raport cu leul, nu a afectat foarte mult clienţii cu credite în euro şi salarii în moneda naţională. Totuşi, domnia sa a subliniat că un avans al euro până la nivelul de cinci lei ar putea să creeze probleme pentru cei care au împrumuturi în această monedă.

Henk Paardekooper a explicat: "Cred că aprecierea de până acum a euro faţă de leu nu a avut un impact mare asupra clienţilor, dar bineînţeles, dacă euro va continua să crească, atunci ar putea să devină o problemă pentru unii dintre aceştia. Dacă euro va ajunge la nivelul de cinci lei, atunci clienţii vor începe să simtă acest lucru. Nu spun că va atinge acest nivel, dar sunt multe discuţii în piaţă legate de acest lucru. Nu vreau să fac o estimare privind cursul de schimb, pentru că evoluţia acestuia depinde foarte mult de factorii externi, pe care nu îi putem prezice sau controla".

Activitatea RBS România a evoluat favorabil, în primele cinci luni din acest an, chiar promiţător, potrivit preşedintelui băncii. Deşi criza financiară s-a accelerat în această perioadă, iar mediul economic a devenit din ce în ce mai dificil, banca s-a concentrat atât pe segmentul corporate, cât şi pe cel de private banking, a mai spus Henk Paardekooper. Domnia sa a adăugat că firmele de pe segmentul corporate rămân în continuare precaute, din cauza crizei.

În privinţa depozitelor, preşedintele RBS a declarat că aces-tea se menţin la un nivel stabil: "Monitorizăm constant dobânzile la depozite. Ne finanţăm singuri. Nu avem probleme de finanţare. Resursele de pe piaţă sunt destul de stabile. Poţi atrage mai multe depozite prin creşterea dobânzii, dar acei bani devin mai scumpi şi trebuie să creşti dobânda şi la credite. Băncile sunt destul de precaute în această direcţie. Dobânzile la depozite sunt, în prezent, stabile".

RBS România: Putem să vindem întreaga divizie retail sau doar portofoliul de credite

RBS România îşi menţine planurile de vânzare a diviziei de retail, Henk Paardekooper precizând că banca analizează, în prezent, opţiunile pe care le are la dispoziţie.

Domnia sa a precizat: "Nu vom vinde banca. Vom continua să ne concentrăm pe corporate banking, dar vom vinde divizia de retail, din motive strategice. Analizăm opţiunile pe care le avem la dispoziţie. Putem să vindem întreaga divizie sau portofoliul de credite".

Vânzarea RBS România s-a aflat în discuţie, anul trecut, când mai multe bănci s-au arătat interesate de achiziţionarea băncii. Printre acestea s-a numărat şi OTP Bank, dar tranzacţia nu a avut loc pentru că preţul cerut de către ins-tituţia de credit britanică a fost prea mare.

Grupul RBS a înregistrat, în primul trimestru, o pierdere netă de 1,52 miliarde de lire, în creştere faţă de pierderea de 528 milioane de lire din perioada similară din 2011.

RBS România a premiat, ieri, câştigătorii celei de-a treia ediţii a programului de educaţie financiară "MoneySense", organizat de către bancă, care are obiectivul de a-i responsabiliza pe elevi, privind gestionarea propriilor resurse financiare.

În anul şcolar 2011 - 2012, peste 5.300 de liceeni au beneficiat de programul de educaţie financiară oferit de RBS România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb