HENRI MALOSSE, PREŞEDINTELE COMITETULUI ECONOMIC ŞI SOCIAL EUROPEAN: "România are prea multe riscuri de corupţie, care stau în calea investiţiilor"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 20 aprilie 2015

România are prea multe bariere administrative şi prea multe riscuri de corupţie, care împiedică realizarea investiţiilor, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE), Henri Malosse, făcând referire la faptul că premierul Victor Ponta a cerut prioritate pentru ţara noastră în atragerea investiţiilor în cadrul planului Juncker (n.r. Planul de investiţii Juncker - Fond european pentru investiţii strategice FEIS).

Oficialul CESE a afirmat: "Am vorbit cu premierul României despre planul de investiţii Juncker. Primul ministru a insistat să se acorde prioritate unei ţări ca România, unei ţări care are nevoie să recupereze decalajele şi să accelereze integrarea europeană, exprimându-şi temerea că aceste investiţii vor merge, din nou, în ţările cele mai dezvoltate, precum Franţa, Germania, Italia, în timp ce România ar putea fi neglijată. Dar, sunt prea multe bariere administrative, prea multe riscuri de corupţie şi, de aceea, investiţiile nu se pot realiza".

Pe de altă parte, Henri Malosse consideră că în ţara noastră nu există cultura dialogului social. "Am asistat la monologuri din partea guvernului şi a liderilor sindicali. Nu există un dialog veritabil, dar s-au realizat unele progrese", a declarat oficialul, adăugând: "Mai sunt multe de făcut în acest sens".

Henri Malosse s-a aflat în România în intervalul 15-18 aprilie, iar agenda vizitei sale a inclus întâlniri cu premierul şi preşedintele ţării noastre, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Malosse:"Ameninţarea cu mutarea producţiei Renault din România este exagerată"

Henri Malosse este de părere că ameninţarea cu mutarea producţiei "Renault" din România, din cauza lipsei infrastructurii necesare, este "exagerată", dar asta nu înseamnă că îmbunătăţirea acestui segment nu trebuie accelerată, având în vedere că lipsa autostrăzii către Vest costă compania franceză 30 de euro în plus pe fiecare maşină pentru transportul până în Ungaria.

Oficialul CESE a declarat: "Guvernul României a asigurat grupul Renault că autostrada va fi gata până în 2020, deşi termenul iniţial era 2018. Nu sunt reprezentantul Renault aici, dar investiţia din România este una strategică, pe termen lung. Nu cred că faptul că se va depăşi termenul cu trei sau şase luni după perioada limită va schimba ceva. (...) Ameninţarea cu mutarea producţiei mi se pare exagerată, dar asta nu înseamnă că nu trebuie accelerată infrastructură necesară în fiecare ţară". Domnia sa a subliniat că, "în tabloul uzinelor Renault din întreaga lume", România ocupă locul al patrulea, deci riscul de mutare a producţiei "este mai curând retoric".

Menţinerea României şi Bulgariei în afara spaţiului Schengen este "o discriminare inacceptabilă", mai ales că nu există niciun motiv obiectiv în acest sens, iar argumentele legate de corupţie, menţionate de oficialii europeni, reprezintă "o glumă", a declarat, vineri, Henri Malosse. Domnia sa a precizat: "Cred că excluderea României şi Bulgariei din sistemul Schengen este o discriminare inacceptabilă. Nu există niciun motiv obiectiv în acest sens. Din contră, sistemul însuşi este unul pus la îndoială de cetăţenii europeni, care se simt tot mai puţin protejaţi în urma atentatelor care au avut loc la Paris şi nu numai".

În opinia sa, sistemul Schengen trebuie să se întărească, fiind probleme în cooperarea între sistemele de Poliţie şi serviciile de siguranţă din statele membre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb