"Hers Consulting Group", membru "HNC - Healthcare Communication", a oferit Papei Benedict al XVI-lea catalogul de promovare a expoziţiei "Cultura Cucuteni - Trypillia, straveche civilizaţie a vechii Europe". Expoziţia se desfăşoară în perioada 16 septembrie - 30 octombrie, la Palazzo della Cancelleria din Roma, aflat sub jurisdicţia Vaticanului.
Catalogul prefaţat de Ministrul Culturii şi Cultelor din România, Adrian Iorgulescu, precum şi de Ministrul ucrainian al Culturii şi Turismului, Vasyl Vovkun reprezintă instrumentul central de promovare a expoziţiei.
Lucrarea este impresionantă atât prin realizarea artistică, cât şi prin informaţiile pe care le aduce despre originile civilizaţiei Cucuteni - Trypillia, evoluţia istorică a acesteia sau elemente din viaţa cotidiană a aparţinătorilor acestei culturi. Pentru realizarea celor 278 de pagini ale acesteia, echipa HNC a lucrat mai bine de 3 luni, fiind necesar un considerabil efort de documentare şi de selecţie fotografică pentru a identifica cele mai reprezentative imagini pentru ceea ce înseamnă ceramica de Cucuteni.
Prezenţa României la expoziţia internaţională "Cultura Cucuteni - Trypillia, străveche civilizaţie a vechii Europe" este una semnificativă inclusiv prin numărul mare de exponate puse la dispoziţia organizatorilor. Din totalul de 643 de piese expuse, 430 aparţin patrimoniului naţional al României şi vor putea fi admirate atât de vizitatorii aflaţi la Roma, cât şi de către toţi iubitorii de artă care vor intra in posesia catalogului de prezentare.
Eforturile agenţiei şi ale întregii echipe ştiinţifice care a dus la bun sfârşit realizarea acestui catalog au fost conduse cu dedicaţie şi cu rigoare de către coordonatorii proiectului - Dr. Lăcrămioara Stratulat, director al Complexului Muzeal Naţional "Moldova" din Iaşi, Dr. Serghey Krolevets, director general al Muzeului de Istorie şi Cultură din Kiev si Dr. Romeo Dumitrescu, preşedintele fundaţiei "Cucuteni pentru mileniul III" - care au contribuit în mod semnificativ la reuşita întregii lucrări.
Publicarea în sine a catalogului a fost realizată cu ajutorul financiar al fundaţiei "Cucuteni pentru mileniul III" şi al Hers Consulting Group. Publicul larg şi iubitorii de artă prezenţi la Roma vor putea achiziţiona acest catalog pe toată perioada expoziţiei.
Despre Cultura Cucuteni:
Cultura Cucuteni ( 5000 î. En. - 3500 Î. En.) era răspândită în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei şi Basarabia şi se caracteriza printr-o ceramică de foarte bună calitate, bogat şi variat pictată. Ceramica de Cucuteni este unică în Europa, iar obiectele descoperite în complexul arheologic Cucuteni- Trypillia sunt înzestrate cu un rafinament greu de imaginat pentru o civilizaţie veche de 6 milenii.
Pe ceramica Cucuteni predomină decorul în spirală, cu numeroase variante şi combinaţii. S-au găsit şi figuri feminine cu torsul plat, decorate cu motive geometrice. Culorile predominante pe ceramica Cucuteni sunt roşul, albul şi negrul, cu unele variaţii în funcţie de temperatura la care a fost ars vasul respectiv. Ca formă, vasele diferă de la simple pahare la vase mari de tipul amforelor.
Populaţia aparţinând culturii Cucuteni avea o organizare protourbană, cu locuinţe mari, cu vetre interioare. Aveau ca ocupaţie vânătoarea, agricultura şi meşteşuguri casnice, cum ar fi: ţesut, olărit, confecţionare de unelte.