"Hidroelectrica" pregăteşte un nou contract cu "ArcelorMittal Galaţi"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 decembrie 2010

"Hidroelectrica" pregăteşte un nou contract cu "ArcelorMittal Galaţi"

Combinatul vrea energie de 53 milioane de euro

Piaţa de energie este, din nou, în fierbere întrucât "ArcelorMittal Galaţi" a postat o ofertă de cumpărare de energie electrică în valoare de peste 227 milioane de lei (vreo 53 milioane de euro) pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB). Preţul maxim ofertat este de 130 de lei/MWh fără taxa de injecţie în sistem, iar cantitatea solicitată pentru cumpărare este de 1,752 milioane MWh. Mulţi furnizori mari de energie sunt fierţi de supărare pentru că, la fel ca şi anul trecut, oferta maschează, în opinia lor, un contract foarte avantajos prin care "ArcelorMittal Galaţi" cumpără energie ieftină de la "Hidroelectrica" SA. Astfel, mai spun furnizorii, "Hidroelectrica" va fi singurul participant la licitaţie.

Surse din Consiliul de Adminis-traţie al "Hidroelectrica" ne-au spus că nu există, deocamdată, o decizie fermă ca societatea să răspundă aces-tei oferte, aşa cum s-a întâmplat anul trecut. "În principiu, Hidroelectrica doreşte să-şi menţină acest mare consumator în portofoliu şi sunt şanse mari să încheie un nou contract cu ArcelorMittal", ne-au mai precizat sursele noastre.

Contactat telefonic, Tudor Artenie, şeful serviciului de comunicare, ne-a declarat că nu există informaţii despre participarea "Hidroelectrica" la această licitaţie.

Sursele noastre mai susţin că "Hidroelectrica" a finalizat, recent, renegocierea celebrelor contracte directe cu furnizorii privaţi, obţinând o majorare uşoară a preţurilor pentru 2011, după creşterea de circa 30% operată pentru cantităţile livrate în 2010. Sursele citate mai susţin că "Hidroelectrica" a câştigat, în acest an, peste 50 milioane de euro din contractul cu "Alro", în cadrul căruia preţul este stabilit în funcţie de cotaţia aluminiului.

Întrebat cum comentează oferta de cumpărare a "ArcelorMittal", Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Mă aştept ca această ofertă să nu primească răspuns. Preţul solicitat este foarte mic în comparaţie cu media pieţei (n.r. 170 de lei/MWh) şi nu îmi închipui o companie care să accepte să piardă aproximativ 52 milioane de lei într-o singură tranzacţie".

Mulţi furnizori consideră, însă, că nu este legal ca "Hidroelectrica" să răspundă unei asemenea oferte, chiar dacă este vorba despre un contract transparent, pentru o cantitate însemnată, cu livrare în bandă zi şi noapte. În prezent, pe PCCB, preţul mediu plătit pentru energia aferentă anului viitor este de circa 170 de lei/MWh. Furnizorul privat "EGL" are o ofertă de cumpărare de energie cu preţ maxim de 184,7 lei/MWh, chiar dacă, pentru cantităţi mici, de aproximativ 42.000 MWh. Astfel, unii furnizori argumentează că "Hidroelectrica" trebuie să respecte ordinul ministrului Economiei, prin care producătorii deţinuţi de stat sunt obligaţi să liciteze cantităţile disponibile pe pieţele OPCOM.

Furnizorul privat "Petprod" a anunţat, ieri, pe PCCB, organizarea unei licitaţii pentru cumpărarea a 1,75 milioane MWh la un preţ maxim de 159 de lei/MWh, cu 30 de lei peste preţul anunţat de "Arcelor Mittal Galaţi" pentru o cantitate similară. "Petprod" a alimentat cu energie, alături de "Electrica" SA, "ArcelorMittal Galaţi" până anul trecut, când "Hidroelectrica" l-a scos din afacere răs-punzând la oferta de cumpărare a combinatului cu un preţ de 130 de lei/MWh. Atunci, furnizorii au caracterizat tranzacţia ca discriminatorie pentru că "Hidroelectrica" ar fi trebuit să vândă prin licitaţie energia disponibilă.

Tot la vremea respectivă, Mihai David, directorul general al "Hidroelectrica", a explicat: "Tranzacţia a fost transparentă şi reprezintă o decizie a proprietarului Hidroelectrica, respectiv statul român, analizată cu atenţie în Consiliul de Administraţie. Este o piaţă liberă, concurenţială, iar Hidroelectrica are dreptul de a câştiga noi clienţi importanţi, la fel ca orice alt furnizor din piaţă, în condiţii de profitabilitate. Am ales să facem această tranzacţie într-un mediu transparent, în care să fie cunoscute preţurile şi cantităţile. Nu consider că tranzacţia este dis-criminatorie. Dimpotrivă, ea este un succes al Hidroelectrica, prin care compania a câştigat al doilea mare consumator de energie din ţară, pe care dorim să îl avem partener pe termen lung". Domnul David a precizat că "Hidroelectrica" a înregistrat profit în urma acestei tranzacţii, deşi furnizorii consideră că preţul pentru care s-a încheiat contractul este sub media pieţei (la vremea respectivă de 160-170 de lei/MWh).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Eu nu inteleg de ce Mital ofera anul acesta un pret mai mic ca anul trecut? Eu daca as fi la hidro nu le-as raspunde sub 150 pe MWh. Sa faca si ei o oferta mai buna in ianuarie.

    1. este acelasi pret. anul trecut au trecut si taxa de injectie in sistem. de aceea era 138 de lei/MWh

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb