Hidroelectrica - profit de patru miliarde lei la jumătatea anului, în creştere cu 46%

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 16 august 2023

Hidroelectrica - profit de patru miliarde lei la jumătatea anului, în creştere cu 46%

Bogdan Badea, preşedintele directoratului companiei: "Am livrat în sistemul energetic naţional cu 45% mai multă electricitate comparativ cu prima jumătate a anului 2022"

Hidroelectrica s-a listat luna trecută la BVB, după cea mai mare ofertă publică din istoria pieţei noastre

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţara noastră, a obţinut în primul semestru al anului, venituri de aproape şapte miliarde de lei, în creştere cu 42%, în timp ce profitul net s-a ridicat la 3,95 miliarde de lei, în creştere cu 46% faţă de cel din primele şase luni ale anului trecut, conform raportului companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, a declarat: "Avem un an foarte bun din perspectiva disponibilităţii resurselor de apă, fapt ce ne-a permis să producem 10,915 TWh, ceea ce înseamnă că am livrat în sistemul energetic naţional cu 45% mai multă electricitate comparativ cu prima jumătate a anului 2022. De asemenea, în rezultatele financiare ale companiei se reflectă creşterea impresionantă a portofoliului de furnizare şi, implicit, valorificarea unui procent în creştere al producţiei către clientul final".

În primele şase luni ale anului, energia produsă şi vândută (netă) de Hidroelectrica a crescut cu 45%, la 10.625 Gwh, evoluţie datorată, în principal, hidraulicităţii ridicate înregistrate în primul semestru din 2023, dar şi datorită efectului de baza ca urmare a secetei ce a caracterizat primul semestru al anului 2022, conform companiei.

În ceea ce priveşte veniturile realizate în pieţe angro, în raport se menţionează: "Având în vedere producţia excedentară de 45% faţă de aceeaşi perioada a anului precedent, coroborat cu noile condiţii de funcţionare a pieţei angro (implementarea începând cu data de 1 ianuarie 2023 a mecanismului de achiziţie centralizată de energie electrică - MACEE ), precum şi cu variaţia preţului SPOT în perioada ianuarie-iunie 2023 faţă de aceeaşi perioada din anul 2022 ( scădere cu 48%), veniturile aferente acestor tranzacţii au înregistrat o creştere de 34% în primul semestrul 2023 faţă de primul semestru din 2022".

Veniturile realizate din activitatea de furnizare energie electrică au crescut cu 124%, la 1,69 miliarde de lei, evoluţie pe care compania o explică prin creşterea portofoliului de clienţi.

Costurile de transfer aferente furnizării energiei electrice au urcat cu 174%, la 694 milioane de lei, în primul semestru al anului 2023, dinamică direct proporţională cu mărirea portofoliului de clienţi la care se adaugă creşterea tarifelor reglementate, potrivit Hidroelectrica.

Veniturile din echilibrare au scăzut cu 67%, la 202 milioane lei, declin cauzat de diminuarea cantităţii de energie aferente pieţei de echilibrare, de la 259 GWh la 151 GWh, precum şi de scăderea preţului în piaţa de echilibrare de la 2.376 lei/MWh la 1.336 lei/MWh în primul semestru al anului curent. 

Pentru primele şase luni ale anului, marja operaţională a Hidroelectrica a fost de 65%, în linie cu perioada similară a anului trecut, în timp ce marja netă de a fost de 57%, în creştere cu 3% faţă de cea din primul semestru al anului 2022.

Compania a debutat la bursa noastră în data de 12 iulie, după cea mai mare ofertă publică din istoria BVB, prin care Fondul Proprietatea a vândut 19,94% din Hidro, întreaga deţinere în producătorul de energie, valoarea tranzacţiei ridicându-se la circa 9,3 miliarde de lei (1,88 miliarde de euro).

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională. Compania exploatează un număr de 182 de hidrocentrale si cinci statii de pompare, cu o capacitate totala instalata de producere a energiei hidroelectrice de 6,3 GW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Valoarea de piaţă prezentă a companiei se ridică la aproape 50 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Sa vezi mâine în deschidere pret ...115 lei cel puțin.

    1. in 3-4 luni va pica sub pretul IPO.

      Asa sa fie!

      ai citit in globul de cristal?

      Vise taica,vise...

      Esti unul din aceia care a tot așteptat sa scadă prețul. Ai avut o sansa la 107 lei, 108,110... de mâine peste 114 lei...

      Dacă va fi cum zici tu ,va fi din cauze neutre,nu ca e prețul prea mare și atunci ar scădea toate acțiunile. 

    Bun!

    La H2O PERul este undeva in jur de 8, la SNN pe la 5,5 si la SNP in jur de 8. La TEL nu conteaza pentru ca oricum nu da dividende consistente, la TGN profitul este dubios de mic (ciudat), la SNG este pe la 7, la OIL este mare (aproape 20) din cauza majorarii de capital facute in mod viclean, iar la COTE PERul este ceva mai mare de 10.

    PER total este bine ca nu-i mai rau, avand in vedere scaderile de preturi (si chiar si de volume) la energie, fata de anul trecut. Surprizele placute ar fi SNN si SNG (profituri comparabile cu anul trecut!) si partial H2O (care a beneficiat totusi de o baza de raportare relativ mica pentru ca anul trecut a mers prost din lipsa de apa, spre deosebire de celelalte). Surpriza mai putin placuta a fost T2 la SNP, dar sunt sanse sa mai recupereze ceva in T3, ajutata fiind de preturile inca mari la pompe. 

    1. La OIL majorarea sa facut cum sa facut dar nu cu incalcarea legii. O am in portofoliu din cauza pretului si potentialului - sustinut de toate investiile care urmeaza a se face. La moment nu e comparabila nici macar cu COTE, dar daca se va respecta strategia investiilor anuntate nu-i pierdere de bani. La final de zi, pretul e derizoriu relativ fata de potential: downside la extrem minus 1 ban, upside-ul modest +5 bani in 12 luni deci worth it.

      Majorarea de la SNP a fost corecta, pe cand cea de la OIL a fost facuta pentru smecheri.

      foarte bun comentariul. La TGN am vazut ca BRUA nu s-a reflectat vizibil in profit datorita amortizarii si altor costuri umflate.Problema e ca nici viitoarele conexiuni cu Mintia si M Neagra Podisor nu se vor vedea in.profit deoarece vor fi facute cu granturi si nu pot fi incluse in BAR.

    Cred ca nu doarme bine templeton la noapte...

    1. Templeton a vândut la un preț foarte bun și a mai luat și dividendul de la H2O. Vedem daca vei mai fi la fel de încrezut și anul viitor în iulie.

      O DA astept dividend de 15 lei in iulie

      lui templeton e sa lichideze tot, nu sa obtina cel mai bun pret, mai documenteaza-te

      Citește aici arogantule: scopul lui templeton este să crească valoarea acțiunii fp ca sa fie cat mai aproape de vuan, templeton nu putea găsi un moment mai bun sa vândă H2O și la un preț mai bun decât acum. Deci lasă aroganța fiindcă nu ai făcut mai mulți bani decât mine.

    Creștere cu 32% a salariilor datorită inflației zic ei! Chiar așa a fost inflația??? Pot înțelege că a crescut cu ceva numărul angajaților H20 devenind și furnizor de energie ,dar chiar așa creștere??? Nu mai e Templeton și fac ce vor ?

    Vin amantele??? 

    1. pe mine nu ma deranjeaza. atata timp cat fac profit frumos, sa castige bine oamenii. sa fie motivati.

      Inceputul!! Parerea mea…

    La noi ca la nimeni. Nu numai ca nu creste spre 115,cred ca o sa închidă sub 111. Daca eram la americani acum aveam plus 10%,dsr trăim în România și asta ne ocupa tot timpul.

    1. Au fost luate in calcul de FP. Pe baza lor a rezultat pretul de oferta. Doar rezultatele pe 2024 vor mai putea misca pretul actual. Sunt clientul lor de 1 an si nu am vazut inca nici o factura. De ce atata graba?

    profitul este pe carca speculatiei din energie!

    vedem dupa 2024-2026 cu stau cu profitul consolidat! 

    s c c r e t 

    1. pana atunci luam 45 lei dividend/actiune. apoi mai vedem

      Snn, sng, tel, el, toate firme cu acționar majoritar statul român, dau dividende de sub 50% chiar credeți că H2O va continua să de-a 90%?

      Toate vor da 90% la anul pt ca statul are nevoie de bani pt pensii speciale,pt pomeni electorale,pt alegeri...

      H2O va da chiar peste 90% dividende

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb