Hidroelectrica ar intra în faliment dacă instanţa va decide că societatea nu trebuia să intre în insolvenţă în urmă cu doi ani şi va fi obligată să îşi asume vechile contracte bilaterale directe cu celebrii "băieţi deştepţi" din energie, arată un document citat de Mediafax. Traderii de energie au contestat în instanţă intrarea Hidroelectrica în insolvenţă. Contractele cu furnizorii de energie, denunţate de administratorul judiciar aveau termene de valabilitate care ajungeau şi până în 2019, la preţuri mici, sub nivelul pieţei. Documentul citat arată că traderii cer în instanţă despăgubiri de 1,3 miliarde lei pentru denunţarea contractelor.
Hidrolectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012-iunie 2013, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri mult sub nivelul pieţei, prin contracte preferenţiale încheiate cu "băieţii deştepţi" din energie, după cum a anunţat, la vremea respectivă, Euro Insol, administratorul judiciar al companiei.
În luna februarie a acestui an, compania a reintrat în insolvenţă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis recursurile formulate de mai mulţi traderi de energie. Printre recursurile admise se numără şi cele formulate împotriva închiderii procedurii de insolvenţă. Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, a precizat, în februarie, că "băieţii deştepţi" au iniţiat trei tipuri de recursuri, respectiv împotriva sentinţei de închidere a procedurii de insolvenţă, împotriva deciziilor prin care le-au fost respinse contestaţiile la tabelul creanţelor şi împotriva deciziilor prin care le-au fost respinse opoziţiile la deschiderea procedurii de insolvenţă.
Domnia sa a atenţionat că acest ultim tip de recurs este cel mai periculos, deoarece, dacă va fi acceptat, atunci se va considera că insolvenţa nu a avut niciodată loc, iar contractele nu au fost denunţate.
În documentul citat se arată că acceptarea acestui ultim tip de recurs ar genera falimentul Hidroelectrica, din cauză că ar fi revocate toate măsurile administratorului judiciar care au condus la îmbunătăţirea netă a indicatorilor financiari ai companiei, respectiv denunţarea contractelor bilaterale, renegocierea contractelor de vânzare a energiei electrice şi a contractelor comerciale, redimensionarea organigramei, reducerile beneficiilor acordate salariaţilor, vânzarile de energie pe pieţele OPCOM, reducerea costurilor cu serviciile de mentenanţă şi investitiţii derulate prin Hidroserv, fuziunea filialelor Hidroserv, comasarea sucursalelor Hidroelectrica, renegocierea cantităţii de energie şi a preţului reglementat stabilit de ANRE.
Euro Insol a arătat, într-un raport privind cauzele insolvenţei Hidroelectrica SA, că acordurile bilaterale de vânzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza preţurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea.
• Ministerul Economiei, pregătit să conteste deciziile Curţii de Apel
Hidroelectrica nu a primit nici până la această dată motivările Curţii de Apel Bucureşti la recursurile admise pentru "băieţii deştepţi", ceea ce este neobişnuit, întrucât a trecut mai mult de o lună de la pronunţarea sentinţei, susţin mai multe surse din companie. "Odată primite motivările, Ministerul Economiei vrea să conteste în instanţă deciziile Curţii şi să scoată compania din insolvenţă", mai spun sursele noastre. (A.T.)
•
• Compania şi-a închis linia de credit de la Banca Transilvania
Îmbunătăţirea graduală a lichidităţii Hidroelectrica pe parcursul ultimelor 15 luni a permis rambursarea soldului creditor în valoare de 120 milioane lei şi închiderea liniei de credit acordată de Banca Transilvania, a anunţat, vineri, compania. Conducerea Hidroelectrica susţine că societatea continuă să îşi onoreze la termen toate obligaţiile faţă de creditorii bancari şi urmeaza să închidă, până la sfârşitul anului, încă trei contracte de credit, cu o valoare totală de 167 milioane euro.
1. Ratezi Monsieur Borza ??
(mesaj trimis de Leonard O. în data de 15.04.2014, 13:15)
Esta inadmisibil faptul ca un om a incasat ataia bani , de la Hidroelctrica fara ca lucrurile sa fie clare. Un adevarat profesionist ar fi facut ca lucrurile sa fie clare si fara echivoc. Euro Insol mi se pare nepregatita , iar Domnul Borza un diletant .
Cum poti sa faci asemenea declaratii de presa , cand tu insuti trebuia sa ti faci treaba asa incat sa nu se ajunga aici.
Domnul Borza se pare ca a dat dovada de neprofesionalism , si in consecinta , daca contestatiile vor avea succes , inclusiv judecatorul sindic si cei din Ministerul Economiei care s-au ocupat de problema trebuie sa dea socoteala.
Interesant mi se pare faptul ca justitia care trebuia sa-si expliciteze decizia in maxim 30 de zile de la publicarea hotararii , nu a facu asta inca. Nu inteleg de ce Consiliu Superior al Magistraturii nu intervine. E totusi vorba de cea mai valoroasa firma a statului , adica a noastra .
Cand ne vom face cu totii datoria , corect si la timp , vom incepe sa inaintam , Altfel vom csaca in continuare ochii la TV .
1.1. Pregatirea de esec (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Dan în data de 15.04.2014, 21:27)
Nu fiti alarmati. baietii destepti nu au nici un interes sa aduca Hidroelectrica in faliment. Eu cred ca o vor ajuta sa traiasca. De aia sunt "destepti" .
Si vor dori sa obtina profit , nu daune si procese. Cred ca si ei s-au saturat de avocati.
Avand in vedere veniturile obtinute in ultimul an si jumatate , Euro Insol e acum baiatul destept.
Ce se intampla daca se declara insolventa falsa??
Atunc sa te tii.
Ce vom spune despre Profesionisti?
borza , nita , vulpescu , etc
Sunt tare curios de desnodamant