Hodorkovski a renunţat la toate acţiunile "Menatep"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 ianuarie 2005

"Menatep" este grupul care deţine controlul la "Iukos"

Miliardarul rus Mihail Hodorkovski, fondatorul grupului petrolier "Iukos" - aflat în centrul unui scandal financiar de proporţii, i-a vîndut asociatului său, Leonid Nevzlin, toate acţiunile pe care le deţinea în cadrul "Menatep", holding care este proprietarul de drept al "Iukos", potrivit unui articol apărut ieri, în cotidianul "Vedomosti" şi preluat de agenţiile de presă străine.

Citînd o sursă din apropierea grupului "Menatep", "Vedomosti" anunţă că Mihail Hodorkovski şi-a cedat toate participaţiile către Leonid Nevzlin, aflat la această dată în stăinătate. Hodorkovski, care în prezent se află în închisoare sub acuzaţiiile de fraudă şi evaziune fiscală, controla 59,5% (9,5% în mod direct şi 50% prin intermediul unui trust financiar) din acţiunile "Menatep", holding care, la rîndul său, controlează 61% din gigantul petrolier "Iukos".

Potrivit sursei amintite, acţiunile au fost vîndute în ziua de 19 decembrie 2004, aceeaşi zi în care autorităţile de la Moscova au scos la licitaţie principala divizie de producţie a grupului "Iukos", "Iuganskneftegaz", pentru acoperirea unei părţi din ceea ce datorează "Iukos" statului. "Iuganskneftegaz", care producea aproximativ 60% din ţiţeiului firmei "Iukos", a fost achiziţionată iniţial de o firmă "fantomă", "Baikalfinancegroup", ulterior ajungînd în proprietatea companiei de stat "Rosneft".

Leonid Nevzlin, care deţine în mod direct 8% din acţiunile "Menatep" şi este al doilea acţionar principal al "Iukos", după Hodorkovski, nu a confirmat informaţiile privind achiziţia pachetului de la fostul preşedinte al grupului petrolier. Leonid Nevzlin s-a refugiat în Israel din vara anului 2003, după lansarea procedurilor juridice vizînd compania "Iukos". În ianaurie 2004, justiţia rusă a emis împotriva lui Nevzlin un mandat internaţional de arestare pentru acuzaţiile de fraudă fiscală de 27 milioane ruble (930.000 de dolari) şi furt de bunuri de 3 miliarde ruble (103 milioane de dolari).

La momentul arestării lui Mihail Hodorkovski (octombrie 2003), "Iukos", cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia, avea o valoare bursieră de aproximativ 41 miliarde de dolari, în prezent aceasta valorînd numai 1,5 miliarde de dolari.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb