Tabăra opoziţiei din Hong Kong a instalat cabine de votare astăzi în întreg oraşul condus de chinezi pentru alegeri primare vizând selectarea candidaţilor pro-democraţie cu cele mai mari şanse de succes în scrutinul din septembrie pentru Consiliul Legislativ, relatează Reuters şi dpa, conform Agerpres.
Alegerile primare vor avea loc în weekend şi sunt organizate de grupul Putere pentru Democraţie. Ele au loc la mai puţin de două săptămâni după ce Beijingul a impus o legislaţie de securitate naţională asupra hub-ului financiar asiatic, stârnind îngrijorări că libertăţile largi care nu se văd în China continentală vor fi zdrobite.
Legea pedepseşte ceea ce China descrie în linii mari ca secesiune, subversiune, terorism şi coluziune cu forţe străine, cu până la închisoare pe viaţă, şi permite agenţilor de securitate de pe continent să opereze oficial în Hong Kong pentru prima dată.
În ajunul alegerilor primare, poliţia a percheziţionat biroul coorganizatorului independent care ajută la organizarea scrutinului, Institutul de Sondare a Opiniei Publice din Hong Kong (HKPORI), provocând îngrijorări în rândul activiştilor asupra interferenţei în proces.
"Prin alegerile primare, este pentru prima dată când anunţăm Beijingul că (locuitorii din) Hong Kong nu se vor înclina niciodată în faţa Chinei", a declarat activistul pro-democraţie Joshua Wong înaintea deschiderii cabinelor de votare la amiază (4.00 GMT).
În timp ce alegerile primare vizează doar tabăra opoziţiei, observatorii le urmăresc îndeaproape considerând că prezenţa la vot va servi ca un test al unei opoziţii mai largi faţă de legea securităţii naţionale.
Prin aceste alegeri se încearcă consolidarea şansei candidaţilor pro-democraţie de a obţine o majoritate de peste 35 de locuri în scrutinul pentru cele 70 ale legislativului de pe 6 septembrie, oferindu-le o potenţială putere de a bloca propunerile guvernului.
Tabăra opoziţiei din Hong Kong şi-a asigurat o victorie zdrobitoare în alegerile consiliului districtual din noiembrie, pe fondul sprijinului unei mişcări de protest antiguvernamentale declanşate de un proiect de lege acum retras ce ar fi permis locuitorilor să fie trimişi în China continentală pentru a fi judecaţi.
Protestele, care au escaladat în iunie anul trecut şi au evoluat în apeluri pentru o mai mare democraţie, au eşuat după ce poliţia a arestat peste 300 de persoane la 1 iulie, a doua zi după ce Beijingul a introdus legea securităţii naţionale.