În Hong Kong funcţionează o legislaţie comercială simplă, o impozitare redusă şi o solidă tradiţie a afacerilor internaţionale, ceea ce îl poate face principala poartă de intrare în China pentru exporturile româneşti, a declarat rcent Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România - China. "O analiză a relaţiilor comerciale bilaterale cu China arată că România a încheiat anul 2010 cu un deficit de 1 la 7, dar pe relaţia cu Hong Kong, curios este că raportul dintre exporturi şi importuri este exact invers, mai precis de aproximativ 6 la 1, România înregistrând un excedent. Prin Hong Kong se importă din România mai ales echipamente, maşini şi utilaje, care sunt în proporţie de peste 80%", a spus preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România - China, citat de Agerpres. După părerea sa, "în Hong Kong există nişte mecanisme care pentru români sunt mult mai accesibile, după cum o arată faptul că oamenii de afaceri exportă prin Hong Kong mai mult decât importă".
În acest context, Gabriel Ghelmegeanu a menţionat că "în cazul vinului nu există taxe vamale în Hong Kong ceea ce ar putea uşura derularea exporturilor româneşti, inclusiv către China continentală".
Gabriel Ghelmegeanu a remarcat că, în prezent, principala componentă o reprezintă comerţul, dată fiind absenţa unor "cooperări deosebite în investiţii reciproce". "Sperăm că, în cadrul relaţiilor viitoare, aşa cum am găsit căi de colaborare în comerţ, să găsim cu ajutorul celor din Hong Kong şi căi prin care vom putea finaliza proiecte de investiţii şi să atragem investiţii chineze de mare anvergură în România", a afirmat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România - China.
În legătură cu "marile investiţii chineze pe care mass media le prezintă ca fiind iminente", preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România - China a precizat că, în momentul de faţă, acest lucru nu este real, sunt de perspectivă. În continuare, Gabriel Ghelmegeanu a arătat că sunt în curs de realizare reprezentanţe ale sistemului cameral din România care vor fi găzduite de Hong Kong. La rândul său, reprezentantul special al Afacerilor Economice şi Comerciale din Hong Kong în Uniunea Europeană, Mary Chow, a subliniat că afacerile din domeniul vinului reprezintă într-adevăr o zonă cu oportunităţi deosebite pentru companiile româneşti. De asemenea, Mary Chow a prezentat avantajele Hong Kong-ului care posedă cea mai liberă economie dintr-un stat de drept din lume, flux liber al informaţiilor garantat de Legea Fundamentală, regim riguros al protecţiei proprietăţii intelectuale, cultură puternică anti-corupţie şi un sistemul de impozitare simplu şi redus.
Mary Chow a mai arătat că Hong Kong serveşte de mult timp drept poartă de intrare pentru companiile străine care au pătruns pe piaţa chineză. Recent, Hong Kong a preluat rolul de centru off-shore, nod de administrare al activelor regionale şi centru de formare al capitalului internaţional din China.
"Hong Kong, în calitate de cea mai liberă şi globalizată economie din lume, invită companiile româ-neşti să utilizeze metropola drept platformă pentru pornirea şi dezvoltarea afacerilor în China şi Asia", a adăugat Winchell Cheung, directorul pentru Germania şi Europa de Est al Consiliului de Dezvoltare Comercială Hong Kong (HKTDC).