Huawei se pregăteşte să lanseze un cip AI care să rivalizeze cu Nvidia

SABIN S. BRANDIBURU
Companii #IT / 13 august

Huawei se pregăteşte să lanseze un cip AI care să rivalizeze cu Nvidia

Huawei Technologies este aproape de a introduce un nou cip pentru utilizare în inteligenţa artificială, capabil să concureze cu cipurile Nvidia, în ciuda sancţiunilor impuse de către Statele Unite ale Americii, potrivit Wall Street Journal.

Conform sursei citate, cel mai recent procesor al Huawei, Ascend 910C, este testat de companiile chineze de internet şi telecomunicaţii, în ultimele săptămâni. De asemenea, într-un raport publicat de Wall Street Journal, Huawei le-ar fi spus potenţialilor clienţi că acest cip este comparabil cu modelul H100 produs de Nvidia.

Acest anunţ poate produce mişcări puternice în piaţa cipurilor AI, în special în contextul în care autorităţile din Statele Unite ale Americii au implementat anul trecut un set de reguli care au oprit Nvidia să vândă cipurile sale avansate, inclusiv H100, către clienţii chinezi, invocând motive de securitate naţională.

În urma acestor reguli impuse de către SUA, Nvidia a introdus trei cipuri special concepute pentru China, inclusiv cipurile H20, care au atras cea mai mare atenţie. Cu toate acestea, în conformitate cu sancţiunile impuse de SUA, puterea de calcul a cipurilor H20 a fost semnificativ limitată în comparaţie cu cipurile H100.

Raportul din Wall Street Journal a menţionat că Huawei intenţionează să înceapă livrarea celui mai nou cip al său încă din luna octombrie.

Companii precum ByteDance, compania-mamă a TikTok, Baidu şi China Mobile sunt interesate să achiziţioneze cipurile 910C.

Negocierile iniţiale dintre Huawei şi potenţialii clienţi indică faptul că comenzile ar putea depăşi 70.000 de cipuri, cu o valoare totală de aproximativ 2 miliarde de dolari, conform raportului.

Ce capacităţi are cipul Nvidia H100?

Cu toate că pe piaţă încă nu sunt informaţii clare cu privire la cipul Ascend 910C, conform Wall Street Journal, reprezentanţii Huawei Technologies au afirmat că noul cip produs de companie va putea concura cu cipul H100 produs de Nvidia.

În anul 2022, Nvidia a lansat o gamă largă de produse pentru centre de date, bazate pe arhitectura digitală Hopper.

În centrul acestei game se află H100 - un accelerator hardware care include 80 de miliarde de tranzistori şi două tipuri de nuclee - construit folosind procesul de fabricaţie de 4 nanometri, lider în industrie.

H100 reprezintă mult mai mult decât o simplă actualizare a cipurilor precursoare şi are o viteză de antrenare a inteligenţei artificiale de până la 9 ori mai rapidă şi o viteză de inferenţă a inteligenţei artificiale de până la 30 de ori mai mare în modelele populare de învăţare automată, comparativ cu generaţia anterioară, A100, lansată în anul 2020.

Potrivit Nvidia, H100 dispune de nuclee Tensor de a patra generaţie şi un motor Transformer cu precizie FP8, care oferă o viteză de antrenare de până la 4 ori mai mare faţă de generaţia anterioară pentru modelele GPT-3 (175B). Pentru aplicaţiile de calcul de înaltă performanţă (HPC), H100 triplează operaţiunile de tip floating-point pe secundă (FLOPS) ale nucleelor Tensor cu dublă precizie, oferind 60 de teraflops de calcul FP64 pentru HPC, şi include instrucţiuni de programare dinamică (DPX) pentru a oferi performanţe de până la 7 ori mai mari.

Cu a doua generaţie de GPU Multi-Instance (MIG), computare confidenţială NVIDIA integrată şi sistemul NVIDIA NVLink Switch, H100 accelerează toate sarcinile de lucru pentru fiecare centru de date.

În aceste condiţii, este de aşteptat ca cipul Ascend 910C, produs de Huawei Technologies, să ofere o performanţă cel puţin la fel de bună ca cipurile H100 produse de Nvidia.

Potrivit AI Disruption, cipul Ascend 910C de la Huawei este aşteptat să lanseze sub formă de prototip în al patrulea trimestru al acestui an şi să atingă producţia în masă până în primul trimestru al anului 2025.

Conform sursei citate, atât Huawei 910, cât şi 910B folosesc un proces de 7nm cu tehnologie EUV îmbunătăţită. Dacă 910C va fi produs în masă, este probabil să utilizeze un proces de 7nm sau unul mai avansat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cand vine vorba de IA china e lider

    Sa vina iubitorii de americani sa ne explice de ce cipul asta nu e bun

    1. Pentru ca este o copie. Dacă vrei, poți sa cumperi liniștit de la chinezi orice marfa. Ca să te convingi singur care este nivelul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb