Ialomiţianu: Guvernul menţine ţinta 2015 pentru aderarea la zona euro

Ovidiu VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Politică / 2 mai 2011

Gheorghe Ialomiţianu

Gheorghe Ialomiţianu

Ţara noastră îşi menţine obiectivul să adere la zona euro în 2015, întrucât Guvernul a aprobat, vineri, programul de convergenţă, ne-a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

"Sunt beneficii multe legate de trecerea la moneda euro, cum ar fi dobânzi reduse la credite sau faptul că exportatorii şi importatorii nu vor mai fi afectaţi de fluctuaţia cursului valutar. Odată cu aderarea la moneda euro vor fi puse în practică şi măsuri de creştere economică şi a competitivităţii", a explicat ministrul.

Decizia Executivului a fost luată după consultări cu preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, fiind susţinută şi de coaliţia de guvernare.

Tot în şedinţa de vineri a fost stabilită şi înfiinţarea unui Comitet interministerial pentru trecerea la euro, preşedinţia acestuia urmând să fie asigurată de primul-ministru, iar vicepreşedinte este guvernatorul BNR. Comitetul interministerial va monitoriza îndeplinirea obligaţiilor astfel ca România să fie pregătită în 2015 pentru aderarea la zona euro. Data exactă de aderare va fi stabilită însă în urma discuţiilor cu partenerii europeni, urmând a fi aleasă împreună cu aceştia.

În proiectul programului de convergenţă aprobat vineri se estimează că intrarea în ERM-II se va produce "în perspectiva anilor 2013-2014", fără nicio referire exactă la momentul adoptării euro. În programul precedent, elaborat în primăvara anului trecut, adoptarea monedei euro era indicată distinct pentru 1 ianuarie 2015.

Intrarea în ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa care precede aderarea la zona euro. Înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht, mai exact să se afle timp de doi ani în ERM-2, în cadrul căruia moneda naţională să fluctueze într-un intervalul de plus-minus 15% faţă de euro.

Înaintea şedinţei de Guvern, coaliţia a discutat, într-o reuniune la care a participat şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, varianta ca moneda euro să fie adoptată la 1 ianuarie 2015, iar până la finalul acelui an să circule în paralel atât moneda naţională, cât şi euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dl ministru Ialomitianu ,ca si dl M. Isarescu ,inca Guvernator BNR. au simtul umorului . Negru. Domniile lor spera sa mai fie in functie pana atunci. Ceva ne spune ca nu. Motivul : bulversarea situatiei internationale incepand cu 2013. Dictata de Bilderberg 2011. Care va propune atacarea Iranului si inceperea unui razboi devastator ce va expedia dolarul in zona monedelor de categoria 3. Crede cineva ca in asemenea conditii ii va mai arde cuiva de adoptarea monedei euro? Ne indoim.! Sa zicem mersi ca scapam de constrangerile euro si ne pastram posibilitatile de manevra in cadrul unui viitor cos valutar. Din care nu va lipsi yuanul.... !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb