Ianukovici audiat ca martor într-unul dintre procesele privind mişcarea Euromaidan

Andreea Popescu
Internaţional / 26 noiembrie 2016

Viktor Ianukovici (Sursă foto: Wikipedia)

Viktor Ianukovici (Sursă foto: Wikipedia)

Fostul preşedinte Viktor Ianukovici a fost interogat vineri ca martor de un tribunal ucrainean care judecă cinci ofiţeri de poliţie acuzaţi de uciderea manifestanţilor în cursul protestelor de la Kiev în urma cărora fostul şef al statului a fugit din ţară, în 2014, relatează Reuters, citată de news.ro.

Ofiţerii au pledat nevinovaţi, iar Ianukovici, care va fi audiat online, de la Rostov-pe-Don, neagă orice implicare.

Procurorul general Iuri Luţenko a declarat că Moscova a permis ca Ianukovici să fie interogat numai ca exerciţiu de imagine, insistând ca audierea să coincidă cu împlinirea a trei ani de la izbucnirea protestelor.

"Au adus toată maşinăria mediatică a Kremlinului pe Rostov", a scris el pe Facebook. "Eu, personal, văd acest eveniment ca o altă campanie de PR pentru «junta ilegitimă de la Kiev»", a spus el, precizând că Ianukovici au fost chemat ca martor de apărare.

Ianukovici a trăit în Rusia după ce a fugit de la Kiev, în ultimele zile ale revoltelor, în urma cărora a fost adus la putere un Guvern proeuropean şi care au dat startul evenimentelor ce au dus la anexarea Crimeei şi la conflictul separatist din estul ţării.

Peste 100 de manifestanţi au fost ucişi în trei luni de proteste de stradă în piaţa Maidan, din Kiev. Patruzeci şi opt dintre ei ar fi fost omorâţi de lunetişti, care ar fi primit ordine directe de la Ianukovici, spun autorităţile ucrainene actuale.

La trei ani după manifestaţii, nimeni nu a fost tras încă la răspundere pentru crime - ceea ce a dus o scădere a liderilor în sondaje.

"Autorităţile nu au făcut nimic pentru a scoate la lumină ce s-a întâmplat la Maidan şi cred că, chiar şi acum, simt că nu au de ce să o facă. Atmosfera este una de dezamăgire în practic orice privinţă", a afirmat o femeie în vârstă de 37 de ani, Lana, aflată în apropiere de tribunal.

Mai mulţi manifestanţi, unii îmbrăcaţi în haine de camuflaj şi fluturând drapele, s-au strâns în faţa închisorii unde sunt ţinuţi ofiţerii. Ei au fluturat pancarte pe care scrie "Închisoare pentru criminali".

Potrivit Moscovei, revoltele au fost orchestrate de Occident. Kremlinul pune, de altfel, sub semnul întrebării legitimitatea conducerii post-Ianukovici de la Kiev.

Oamenii au ieşit în stradă în 2013 pentru că Ianukovici a vrut să renunţe la Acordul de Asociere cu UE în schimbul unor legături mai strânse cu Moscova, dar şi din cauza corupţiei sponsorizate de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb