IBM România iniţiază parteneriatul în educaţie şi cercetare cu ASE Bucureşti

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 11 februarie 2009

IBM România şi Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) au semnat astăzi un Parteneriat în educaţie şi cercetare. Parteneriatul vizează: creşterea competenţelor absolvenţilor ASE în domeniul tehnologiilor software şi informaţionale şi utilizării acestora în aplicaţii economice, în vederea pregătirii unei forţe de muncă de înaltă calificare, adaptată cerinţelor actuale; instruirea gratuită a cadrelor didactice titulare de curs şi activităţi practice prin cursuri susţinute de către specialişti IBM din ţară şi străinatate; Sprijinirea recrutării şi angajării forţei de muncă cu bună calificare în industria de IT; cercetare în colaborare IBM - ASE; promovarea inovării în învăţământul şi cercetarea academică; consolidarea relaţiei mutuale între două domenii vitale ale societăţii, domeniul tehnologiei informaţiei şi cel economic.

Prin programele destinate universităţilor, IBM România a participat la adaptarea curriculei universitare, la modernizarea, restructurarea şi crearea de noi discipline şi programe de studiu universitare. O prioritate a IBM este implicarea sa în noile planuri de învăţământ pentru crearea unui profil de specialişti cu pregătire multi-disciplinară în domeniile TI, dezvoltare de aplicaţii software, reţele de calculatoare, modele de afaceri, inovare colaborativă şi relaţii sociale. Această cerinţă de pregătire modernă este promovată prin intermediul noilor programe de ştiinţă, inginerie şi management al serviciilor - SSME.

Totodată, IBM România a iniţiat înfiinţarea unor centre de competenţă şi laboratoare didactice şi de cercetare în universităţile care au performat în mod continuu în parteneriatul cu IBM, fiind recunoscute în procesele sale de evaluare mondială (Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică din Timişoara).

O componentă importantă a programelor IBM România, o reprezintă promovarea în rândul studenţilor a tehnologiilor open-source. Anual, sunt organizate atât cursuri de pregătire pe Linux, Java, Eclipse cât şi prelegeri susţinute de specialişti IT pentru studenţii din centrele universitare din ţară. Concursul Naţional Anual Studenţesc Best Linux Application este o iniţiativă de succes lansată în anul 2005 de IBM România, prin care se încurajează studenţii să dezvolte aplicaţii inovative ce utilizează Linux, sau să îmbunătăţească performanţele şi gradul de utilizare a unei aplicaţii Linux deja existente, aducându-şi astfel contribuţia la proiectele comunităţii open source.

IBM este sponsorul principal al Concursului Internaţional de Programare ACM la nivel mondial; faza sud-est europeană a acestei competiţii prestigioase este organizată de 11 ani la Bucureşti.

IBM România susţine grupuri de cadre didactice şi studenţi în participarea la programele didactice şi ştiinţifice ale Iniţiativei Academice IBM: Country Project, Faculty Award, Shared University Research, Innovation Award, PhD Fellowship.

"Academia de Studii Economice din Bucureşti este un partener considerabil al IBM România în mediul universitar. Suntem convinşi că acest parteneriat reprezintă un pas important în consolidarea viitorului învăţământului superior de profil economic. IBM este un promotor al educaţiei deschise, bazată pe accesul larg la resurse educaţionale, colaborarea în timp real, optimizarea performanţelor infrastructurii de calcul cu economisire de energie, redefinirea dinamică a comunităţilor educaţionale pentru asigurarea de noi competenţe la cerere. IBM România rămâne consecventă în preocuparea sa pentru modernizarea şi restructurarea învăţământului superior românesc, ca răspuns la cerinţele unei economii globale. Începând de la o infrastructură inteligentă şi ajungând până la o forţă de muncă inteligentă, toate acestea conduc către o societate integrată global şi inteligentă", a menţionat Mihai Tudor, Country General Manager, IBM România.

""Cu sprijinul IBM România Academia de Studii Economice din Bucureşti îşi va adapta planurile de învăţământ şi programele analitice prin includerea tehnologiilor şi produselor IBM destinate universităţilor. ASE, ca lider al pregătirii universitare, postuniversitare şi doctorale în domeniul economic şi al administraţiei publice va beneficia de expertiza IBM privind consultanţa în afaceri, una dintre direcţiile de dezvoltare importante ale IBM. ASE împreună cu IBM România pot dezvolta în comun proiecte de cercetare pentru atragerea de fonduri europene privind domeniul TIC"", a declarat domnul profesor Dr. Ion Gh. Roşca, Rector, Academia de Studii Economic, Bucureşti.

IBM România continuă astfel consolidarea relaţiilor de colaborare cu universităţile de profil ingineresc, economic şi de ştiinţe fundamentale, fiind un partener activ şi constant al mediului academic din România.

Odată cu creşterea competivităţii pe piaţa forţei de muncă IT globală, IBM promovează competenţe cheie ale generaţiilor următoare de absolvenţi în următoarele domenii: Arhitecturi orientate pe servicii, Ştiinţa, managementul şi ingineria serviciilor, Managementul informaţiei, Managementul şi guvernanţa ciclului de viaţă IT, Managementul sistemelor IT, Sisteme de calcul pentru întreprinderi. Fiecare din aceste domenii este completat de un portofoliu extins de oferte IBM disponibil în cadrul programului global Iniţiativa Academică IBM. Totodată, toate aceste domenii necesită profesionişti IT care pot anticipa impactele sociale şi tehnice şi dezvoltă soluţii inovative în răspuns.

IBM România susţine constant prin programele sale: creşterea calităţii în învăţământul universitar românesc, alinierea acestuia la standarde internaţionale şi pregătirea unor schimbări ce vor afecta educaţia superioară la nivel mondial.

Astfel, în următorii ani se prevăd schimbări substanţiale în economie, în alte sectoare ale societăţilor, ceea ce impune sisteme extensibile, flexibile, adaptabile care să suporte schimbările ce vor surveni în modelele proceselor. Devine necesară interconectarea colaborativă şi socială pentru facilitarea partajării ideilor / informaţiilor. Serviciile vor fi extinse către comunităţi noi cu tehnologii emergente; barierele tradiţionale vor dispărea datorită tendinţei de integrare globală.

În ultimul deceniu, foarte multe ţări au evoluat rapid investind în tehnologia informaţiei pentru modernizarea societăţii. IBM a realizat o serie de investiţii majore în ţările emergente, în acelaşi timp integrându-şi rapid la nivel global operaţiile şi activităţile în funcţie de costuri, competenţe şi mediul de afaceri. IBM are un lanţ de aprovizionare global, dezvoltă software la nivel global, are o reţea globală de laboratoare de cercetare şi livrează servicii la scară globală, astfel devenind un nou model de corporaţie, cea integrată global.

Tehnologiile de interconectare schimbă modul de funcţionare al mecanismelor societăţii de astăzi. Această schimbare este dată de transformarea infrastructurii globale, care devine într-o măsură crescândă: instrumentată, interconectată şi inteligentă. Pentru prima dată în istorie, aproape orice poate avea identitate digitală şi poate fi interconectat.

Societatea actuală este conectată: tehnic, economic şi social. Este prioritară o infuzie de inteligenţă în sistemele, procesele şi practicile din toate sectoarele societăţii. Educaţia reprezintă una din componentele esenţiale dezvoltării unei societăţi inteligente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb