ILIE SÂRBU: "România pierde 200 de milioane euro din SAPARD

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 21 august 2008

"România pierde 200 de milioane euro din SAPARD

Ţara noastră pierde 200 de milioane de euro din finanţările SAPARD, pentru anul 2008, din cauza "neputinţei" şi a "inconştienţei" guvernanţilor, sus­ţine senatorul PSD, Ilie Sârbu, fostul ministru al agriculturii.

Potrivit unui comunicat al senatorului, remis redacţiei, finanţările SAPARD pe 2008 au fost compromise din pricina modului "defectuos" prin care Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a gestionat problema alocării fondurile europene.

"Atrag atenţia asupra gravităţii situaţiei în care ţara noastră a fost târâtă de incompetenţa guvernanţilor şi solicit pe această cale ca Ministrul Agriculturii să iasă din starea de letargie în care se află de aproape petru ani şi să ia poziţie fermă în această intolerabilă problemă", spune Ilie Sârbu.

Potrivit comunicatului, "ultimul raport al Comisiei Europene la APDRP a descoperit o serie de nereguli, precum efectuarea de plăţi din fonduri europene înainte ca lucrările să fie finalizate, modificarea, fără avizul CE, şi fără înştiinţarea potenţialilor investitori din domeniul agricol, a regulamentului de accesare a fondurilor şi întârzierea finalizării sistemului computerizat de monotorizare a acestor fonduri".

Ilie Sârbu a explicat: "La sfârşitul anului trecut, Ministerul Agriculturii se bătea cu cărămida în piept că APDRP efectuase deja plăţi de peste un miliard de euro către beneficiarii Programului SAPARD.

Aşa cum se ştie, finanţările SAPARD sunt fonduri de pre-aderare, condiţii în care contractele se presupune că s-ar fi încheiat până la 1 ianuarie 2007, ultimele plăţi urmând să fie făcute până la sfârşitul lui 2008. Or, în condiţiile în care UE a sancţionat România cu sistarea finanţărilor pentru agricultură, declaraţiile laudative şi hazardate ale directorului general APDRP, Lásló-Attila KLÁRIK, care anunţa, în decembrie 2007, că nu se va pierde nici un ban din fondurile SAPARD, au fost doar minciuni!"

Fostul ministru al agriculturii a mai precizat că actuala guvernare a dat din nou dovadă că nu este capabilă să atragă fondurile europene cuvenite ţării noastre, atât în perioada de pre-aderare, cât şi pentru cea de post-aderare.

MEF confirmă suspendarea plăţilorAutorităţile române au început, deja, implementarea planului de acţiune stabilit pentru remedierea deficienţelor semnalate de auditul Comisiei Europene în implementarea programului SAPARD, au anunţat reprezentanţii

Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), prin intermediul unui comunicat de presă.

"Până la remedierea acestora, Comisia Europeană a suspendat, temporar, procesarea cererii de plată transmise anterior, în valoare de 28,3 milioane euro", se arată în text.

În acelaşi timp, "s-a decis că toate plăţile către beneficiarii finali vor fi reluate imediat ce se va finaliza implementarea măsurilor din plan care sunt relevante pentru procesarea cererilor de plăţi", mai explică reprezentanţii MEF.

Aceştia au precizat că autorităţile române vor relua transmiterea cererilor de fonduri la Comisia Europeană, după obţinerea unei asigurări din partea unui auditor independent că deficienţele semnalate au fost soluţionate. (C.D.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb