ILIESCU, PE BLOG: "Nu am confirmat în niciun fel existenţa unei închisori ilegale a CIA în România"

I.P.
Ziarul BURSA #Politică / 28 aprilie 2015

"Nu am confirmat în niciun fel existenţa unei închisori ilegale a CIA în România"

Fostul preşedinte mai spune că este ridicolă şi, mai ales, degradantă pentru România, periculoasă pentru interesele ei, afirmaţia că declaraţia sa face "jocul ruşilor"

Fostul preşedinte Ion Iliescu s-a declarat ieri, pe blog, neplăcut surprins de modul în care au fost reflectate şi comentate afirmaţiile pe care le-a făcut într-un interviu acordat publicaţiei germane "Der Spiegel".

Domnia sa susţine că nu a confirmat în niciun fel existenţa unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României, închisoare în care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. " precizat la fel de clar că, dacă aş fi ştiut ce destinaţie are facilitatea solicitată de partea americană, aş fi luat, cu siguranţă, o altă decizie", a mai menţionat Ion Iliescu.

Aceasta este prima sa reacţie publică de la reizbucnirea scandalului privind închisorile CIA, după ce "Der Spiegel" a publicat un interviu în care Ion Iliescu afirma că el a aprobat "în principiu" o solicitare a SUA din perioada 2002-2003, privind crearea unui centru al CIA în România, fără să ştie că urma să fie vorba despre vreo unitate pentru detenţie. Potrivit Spiegel Online, detaliile proiectului urmau să fie stabilite de Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale.

Ion Iliescu mai spune pe blog: "Ştiind ceea ce aprobasem - acordarea unui sediu pentru reprezentanţa CIA în România - justifică faptul că, în toţi aceşti ani, am negat existenţa unei închisori CIA pe teritoriul României. Resping cu toată hotărârea interpretarea acestui gest firesc între parteneri şi aliaţi drept o formă de a «mitui» partea americană, pentru ca România să fie primită în NATO. Aprobarea a fost dată, din câte ştiu, după ce la Praga, la summitul NATO, în noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii ţării noastre în Alianţa Nord-Atlantică. Admiterea în NATO este rezultatul firesc al reformelor politice şi militare operate după 1989 şi a avut un şir de costuri, pe care le-am acceptat, pentru că beneficiile apartenenţei noastre la NATO întrec cu mult costurile. Iar acum vedem cu adevărat că atunci am făcut o alegere corectă, care ne asigură securitatea, într-un context internaţional complicat şi extrem de periculos.

Cooperarea pe multiple planuri între Bucureşti şi Washington s-a accentuat şi consolidat în ultimii 15 ani, lucru recunoscut-şi continuat-de preşedinţii şi guvernele care s-au succedat de atunci la conducerea României. Ne-am asumat nişte angajamente, care nu sunt nici ale mele, nici ale lui Traian Băsescu sau ale noului preşedinte, Klaus Iohannis. Sunt ale României, sunt în logica servirii intereselor României. Revin şi spun: pentru toate există un cost. SUA şi-au asumat lupta împotriva terorismului. Această luptă a avut şi are nişte costuri, umane şi materiale. Costuri pe care le-am cunoscut şi noi, în angajamentul nostru în Irak şi Afganistan. Nu trebuia să ni le asumăm? Nu trebuia să respectăm regulile stabilite prin tratatele la care suntem parte?"

Fostul preşedinte mai spune că este "ridicolă şi mai ales degradantă pentru România, periculoasă pentru interesele ei", afirmaţia că declaraţia sa "face jocul ruşilor".

Ion Iliescu a continuat: "După aceeaşi logică, raportul prezentat la începutul anului în Congresul SUA, raport extrem de critic faţă de CIA şi de tehnicile sale de interogare, face, la rândul lui, jocul ruşilor. Vi se pare că se poate spune aşa ceva, fără a cădea în ridicol? Raportul Congresului este expresia cea mai concretă a tăriei unei democraţii, care, atunci când este nevoie, îşi asumă erorile şi face astfel încât ele să nu se mai repete, iar legea să fie respectată.

Dacă în facilităţile CIA din România, din acei ani, s-au petrecut încălcări ale regulilor, este datoria părţii americane să spună acest lucru, şi să procedeze în consecinţă. România nu poate să nu-şi asume faptul că a acceptat o cerere a CIA. Dar de aici până a spune că ştiam ce se întâmplă acolo, că ştiam despre eventualele acte de tortură şi de cruzime, este drum lung. Eu refuz să merg pe acest drum.

Oricât ar părea de ciudat celor care cred că au mai găsit un motiv de răfuială cu Ion Iliescu, afirmaţiile mele sunt o dovadă că România are tăria de a-şi asuma responsabilităţile care îi revin, şi în bine, şi în mai puţin bine. Am învăţat, sper, cu toţii, lecţia acestei întâmplări, şi de acum înainte vom acţiona în consecinţă. Sper că vom învăţa şi să vorbim aceeaşi limbă, când este vorba despre România şi despre interesele ei. Şi dacă ceva face jocul adversarilor României, acel ceva este suma dezbinărilor noastre, abordărilor politicianiste, tratarea conflictuală a tuturor subiectelor".

În perioada 2002-2003, Statele Unite au formulat o cerere privind găzduirea de către România a unui centru al Agenţiei Centrale de Informaţii.

Ion Iliescu a precizat că a aprobat doar "o locaţie" destinată CIA, fără a avea cunoştinţă că era vorba de vreun centru special, pentru detenţie.

"Am considerat că era un gest de acomodare înaintea aderării noastre la NATO", a explicat fostul preşedinte Ion Iliescu.

"Noi nu am avut nicio interferenţă asupra activităţilor desfăşurate de Statele Unite în acea locaţie", a explicat fostul preşedinte. "În acel moment, mie, ca preşedinte, acea solicitare nu mi s-a părut mare lucru. Eram aliaţi (...), nu am intrat în detalii. Dacă aş fi ştiut ce se putea face acolo, răspunsul nu ar fi fost pozitiv", a subliniat Iliescu.

Sâmbătă, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, a salutat afirmaţia fostului preşedinte Ion Iliescu privind prezenţa unui centru CIA în România şi a cerut autorităţilor române să efectueze o investigaţie serioasă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. N-a papat, nu-i pute gura.... 

    La puscarie cu tine curva batrana!!!

    Dacă ai cunoaşte adevărul, tu ai înţelege imediat că te-ai născut cu capacitatea de a obţine toate lucrurile la care ai visat vreodată. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email ionutgherghina955@yahoo.ro

    1. Make, faci bani "promovandu-l" pe Ionut, ASTA CU FACUTUL BANILOR, in timpul liber. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb