Imobilul de lângă Catedrala Sf. Iosif, la doi paşi de demolare

Cristina Mihalaşcu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 martie 2009

Imobilul de lângă Catedrala Sf. Iosif, la doi paşi de demolare

Arhiepiscopia Romano-Catolică a obţinut, în instanţa de fond, anularea autorizaţiei de construcţie a imobilului de 19 etaje din vecinătate

Recursul se va judeca la Curtea de Apel Ploieşti

Reprezentanţii Bisericii Catolice vor iniţia un nou proces pentru demolarea clădirii de birouri alăturate, pentru a salva monumentul istoric Catedrala Sf. Iosif

După aproape trei ani de luptă, după 13 procese în instanţă, după implicarea Parlamentului European, a Senatului României şi sprijinul Papei Benedict al XVI-lea, monumentul istoric Catedrala Sfântul Iosif mai are doi paşi pentru a scăpa de construcţia mamut din imediata vecinătate, care îi pune în primejdie stabilitatea: un recurs şi un ultim proces prin care să se obţină demolarea clădirii de birouri de 19 etaje.

"Azi suntem bucuroşi să anunţăm o nouă victorie, anume respingerea de către Curtea de Apel Ploieşti a acţiunii de continuare a lucrărilor firmei Millenium ", a declarat Mugur Popescu, avocatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice, ieri într-o conferinţă de presă.

Millenium Building Development, firma căreia îi aparţine proiectul "Cathedral Plaza", a făcut recurs la Curtea de Apel Ploieşti împotriva soluţiei de fond emise de Tribunalul Dâmboviţa, în privinţa anulării autorizaţiei de construcţie. Arhiepiscopia Romano-Catolică va intenta un nou proces, cu termen urgent de judecată, pentru demolarea imobilului situat la 8 metri distanţă de monumentul istoric Catedrala Sfântul Iosif.

"Firma Millenium a pretins în instanţă să ni se interzică dreptul la replică în acest caz, să punem capăt declaraţiilor privind importanţa salvării acestei valori arhitecturale. Prin respingerea irevocabilă a cererii s-a pus capăt definitiv unui abuz", a declarat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscopul Bisericii Catolice din România.

ÎPS Ioan Robu a adăugat că "mutilarea urbană" trebuie să se încheie, iar cazul Catedralei Sfântul Iosif trebuie să devină un simbol pentru protejarea patrimoniului cultural din ţară.

Debutul procesului de autorizare pentru construcţia "Cathedral Plaza" a avut loc în urmă cu nouă ani, în perioada anterioară aprobării Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti.

Întrucât condiţiile impuse de acesta nu puteau fi îndeplinite, s-a căutat în permanenţă o posibilitate de derogare fie prin efectuarea unui Plan Urbanistic Zonal, fie a unui Plan Urbanistic de Detaliu. Autorizaţia de construcţie a fost primită de către firma dezvoltatoare, în februarie 2006, şi a fost semnată de primarul Andrei Chiliman, deşi nu a fost făcută expertiza tehnică iar înalţimea clădirii depăşea cei 45 de metri permişi în zonă.

Catedrala Sfântul Iosif a fost construită între anii 1875-1884, prin străduinţele episcopului Ignazio Paoli. Planurile clădirii au fost realizate de arhitectul vienez Frederic von Schmidt, cel care a realizat şi primăria din Viena.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. bravo!

    Bravo pe dracu'

    Cand si-au negociat x% din cladirea de birouri si alte avantaje, era ok sa se construiasca. In momentul in care au vrut mai mult si nu li s-a dat, si-au amintit ca biserica este monument istoric. Mda... Popii lor ca si ai nostri... 

    V.

    PS: nu sunt implicat de nicio parte (nici cu "interventiile" dezvoltatorilor nu mi-e rusine)... doar un observator scarbit 

    1. Mai oameni buni voi nu vedeti ca firma a avut tot interesul sa dezinformeze pe toata lumea ca sa acopere marsavia pe care o faceau ... Un singur amanunt; eu ca sa construiesc o casa in apropierea casei vecinului a trebuit sa am declaratie notariala din partea lui ... Mafiotii astia trebuiau cu siguranta sa obtina o astfel de declaratie de la catedrala, asa cum mie mi-au cerut pt ... o casa P+M. Din cate am vazut atunci cand Tatulici a facut o emisiune, ei nu au nici macar o declaratie notariala de la catolici. E clar ca smecherii astia de la firma de constructii i-au pacalit pe popi cu ceva spatiu si atat. Cand au vazut ca nu au obtinut acordul notarial au facut magarii si au obtinut autorizatia. Mie mi-au refuzat-o pana am avut declaratia notariala de acord a vecinului. Firma dupa ce s-a vazut cu aprobarile au aruncat cu noroi ... ca smecherii in ceilalti.

    pe cand demolarea?

    astept actiuni similare si la biserica armeneasca. si mai avem pe lista... 

    1. Apai hai sa ne mobilizam si sa dam jos si mastodontul de langa Armeneneasca. Si altii construiti la fel de ilegal...

    E o mare bucurie sa aflu aceasta decizie. E nevoie de tarie si insistenta ca dreptatea sa triumfe.

    În sfârşit o veste bună în acest caz. Singura remarcă pe care o am este că dacă procesul nu se afla în atenţia lumii civilizate, nu s-ar fi făcut dreptate niciodată.

    Privitor la solicitarea de interzicere a dreptului la replică, este şocant ce tâmpenii născocesc unii... 

    1. Stie cineva de ce nu a avut loc procesul in Bucuresti?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb