IMPLEMENTAREA SCHEMEI DE AJUTOR DE STAT Artiştii solicită ajutorul preşedintelui

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 25 martie 2021

Artiştii au ajuns la capătul răbdării în ceea ce priveşte promisiunile autorităţilor. Fără evenimente la care să poată participa, sătui de promisiuni goale, peste 200 de artişti şi asociaţii îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să urgenteze implementarea unei scheme de ajutor de stat, precum şi a unui plan de redeschidere a sectorului cultural. Cultura a fost printre primele domenii afectate de pandemie, prin restricţionarea sau anularea a numeroase evenimente ori activităţi şi, cel mai probabil, va fi ultimul domeniu care îşi va reveni la normal, susţin semnatarii scrisorii deschise adresate preşedintelui: "Apelăm la dumneavoastră în calitate de preşedinte al tuturor românilor pentru urgentarea implementării unei scheme de ajutor de stat, precum şi a unui plan de redeschidere a sectorului cultural, până nu este prea târziu. Cultura nu a fost niciodată o prioritate în ultimii 30 de ani în planurile de dezvoltare a ţării. În ciuda acestui fapt, datorită ambiţiei operatorilor din domeniu, sectorul a crescut puternic în ultimii 10 ani. Efortul nostru colectiv a adus României recunoaştere internaţională, a creat zeci de mii de locuri de muncă, a avut milioane de beneficiari direcţi şi a contribuit, potrivit diferitelor măsurători, cu între 1,5% şi 3% din PIB la economia ţării".

Printre cei care o semnează scrisoare se numără AROC - Asociaţia română a organizatorilor de concerte şi evenimente culturale, MUZE - Asociaţia pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans, ALIS - Asociaţia Lucrătorilor în Industria Spectacolelor, promoteri şi artişti precum Tudor Chirilă, Adrian Despot, Paul Ciuci şi Nicu Alifantis. "Cele mai multe dintre măsurile luate de autorităţi nu dovedesc înţelegere cu privire la funcţionarea sectorului cultural", mai spun aceştia, dând câteva exemple: "prima ordonanţă militară din starea de urgenţă a interzis complet activităţile culturale şi evenimentele profesional educaţionale; majoritatea finanţărilor adresate domeniului cultural, locale sau naţionale, au fost suspendate; normele de organizare de evenimente au fost publicate târziu, fără nicio consultare în prealabil cu profesionişti din domeniu; până în prezent nu a fost adoptată o schemă de ajutor de stat pentru sectorul cultural sau al evenimentelor educaţionale şi de networking, în schimb au fost publicate spre dezbatere publică patru scheme de ajutor, niciuna ţinând cont până la capăt cu adevărat de consultanţa oferită de profesioniştii din sector; în ciuda efortului mai multor operatori culturali şi din domeniul evenimentelor profesionale educaţionale, încă nu s-a pus bazele unui grup funcţional de lucru care să pregătească un plan de redeschidere a evenimentelor şi activităţilor culturale; în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu se regăseşte un pachet de măsuri concrete pentru cultură, în schimb se găsesc probleme sistemice pe care România le avea de dinainte de pandemie".

Sectorul cultural "nu îşi doreşte nici tratament preferenţial, nici măsuri care să pericliteze eforturile autorităţilor de a proteja populaţia ţării de pandemie. Atât artiştii, cât şi operatorii culturali îşi doresc tratament egal şi şansa de a-şi proteja organizaţiile, proiectele şi iniţiativele de care România a beneficiat şi cu care s-a mândrit până în 2020". Semnatarii solicită: Luarea de măsuri economice conforme cu situaţia în care sectorul cultural se află: o schemă de ajutor de stat echitabilă pentru toţi artiştii şi operatorii culturali, adoptată în regim de urgenţă, care să prevadă despăgubire justă pentru toţi operatorii culturali, indiferent de subdomeniul de activitate şi forma de organizare juridică; realizarea unui plan naţional de relansare a domeniului culturii, cu implicarea specialiştilor, bazat pe predictibilitate, care să prevadă o schemă de redeschidere a activităţilor, şi pe baza căruia artiştii şi operatorii să-şi poată planifica activitatea, respectiv despăgubiri şi asigurări pentru cei care nici la un an de la debutul pandemiei nu-şi pot relua activitatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb