Impozitarea excesivă, prilej de teamă şi ironii

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 decembrie 2013

Plata unor dări către stat a reprezentat întodeauna o grijă majoră pentru oameni, care au înţeles destul de repede că dacă de o boală grea e posibil să scapi, de achitarea impozitelor nu ai cum să te fereşti. Discuţiile aprinse dintre politicieni din ultimele săptămâni, dar şi apariţia unor noi taxe nu au făcut decât să sporească şi mai mult teama oamenilor vizavi de activitatea fiscală a statului. Din fericire se dovedeşte că simţul umorului reuşeşte să facă întreaga situaţie mai suportabilă. Sunt destul de mulţi oameni care chiar se oferă să ajute guvernul cu idei de noi taxe. Unele duc ironia până în zona grotescului, altele par chiar aplicabile. Evident că sunt şi destui cetăţeni suficient de săraci încât să nu mai aibă umor vizavi de "şansa" nedorită de a băga şi mai adânc mâna în nişte buzunare sparte.

Două sunt subiectele care au înfierbântat imaginaţia oamenilor, o nouă acciză la benzină, de 7 eurocenţi pe litru, care va atrage după sine nenumărate scumpiri şi taxa pe domeniile de internet cu terminaţia ".ro", care deschide o cutie a pandorei pe un teren aparent virgin în privinţa taxelor. Am discutat cu foarte mulţi oameni, din diferite domenii de activitate, fie că au umor sau nu, toţi se arată îngrijoraţi de "apetitul" guvernanţilor de a înghiţi cât mai mulţi bani de la cetăţeni. "Asta e cadou de an nou. Şi aşa nu ne mai permitem nimic, mâncăm carne de două ori pe lună. Dacă se scumpesc nu vom mai ieşi din varză şi cartofi, fasolea e scumpă. Ce şmecherie ieftină, îmi majorezi pensia cu 2 lei şi pe partea cealaltă îmi iei 20 după ce se scumpeşte totul", ne-a declarat domnul Sandu Tudor, de profesie "pensionar până la moarte". Domnul Sergiu, care doreşte să-şi păstreze semi-anonimatul, are câteva propuneri: "Nu e necesară introducerea unei noi taxe pe carburant. Să reducă evaziunea fiscală... sunt miliarde de euro acolo care pot fi accesaţi. O altă idee, şi nu vreau să fiu etichetat în niciun fel, ar fi ca o categorie de oameni, ca să nu zic etnie, să înceapă să plătească impozite ca toată lumea, asigurări medicale, taxe pe profitul pe care îl fac din "afacerile" lor, impozit pe clădiri şi automobile, poate aşa nu se vor mai plânge de discriminare. De asemenea, aleşii şi nealeşii să pună mâna să muncească la nişte proiecte serioase şi să atragă bani de la Uniunea Europeană". Ana Maria Podaru ar fi de acord cu aplicarea unor noi taxe cu o singură condiţie, banii să fie folosiţi în folosul întregii comunităţi: "Din moment ce banii colectaţi din această taxă se duc în bugetul < mare >, nu sunt convinsă că vor fi destinaţi construcţiei de autostrăzi ci mai degrabă vor fi sursă pentru mărirea bugetelor politicienilor. Asta e, de fiecare dată când schimbăm guverne sperăm să se schimbe şi vieţile noastre în bine, dar degeaba. Toţi sunt la fel".

Există şi oameni deranjaţi de "chiria" care va fi pusă pe cele aproximativ 700.000 de domenii de internet autohtone, care iniţial fuseseră vândute definitiv. Vali Ilie, contabil la o firmă care are activităţi în domeniul industriei IT, consideră că noua iniţiativă este aberantă, încalcă dreptul la proprietate şi trădează neputinţa: "Pe modelul domeniu.ro, cred că ar fi < necesară > impozitarea canapelei din sufragerie, dacă mi-am luat-o lifetime şi mai vreau s-o şi folosesc, să plătesc măcar lunar. Ar fi necesar un impozit pe numărul de coli, echipamente de calcul şi printare folosite, mai mult de un calculator şi o imprimantă trebuie taxate pe modelul caselor. Pe de altă parte, culoarea şi mirosul florilor trebuie taxate, dacă vrei să te bucuri de parfumul şi coloritul petalelor. Florile care nu miros să fie mai ieftine. N-ar fi rău, ca în funcţie de poziţionarea locuinţei să se perceapă un ban , dacă eşti cu fereastra spre răsărit sau apus, în funcţie de numărul de ore în care te bucuri de strălucirea soarelui". Cristian Bulacu, directorul unei firme de IT, consideră că politicienii ar putea să ajute direct dezvoltarea mediului online: "În această ţară, dacă eşti favorizat nu ai de plătit taxe indiferent de domeniu şi poţi să ceri bani pe domenii chiar dacă nu e ok. Nu este firesc ca eu să cumpăr 200 de domenii şi să aştept să intre în ţară compania x sau compania y şi să le cer bani, aşa cum se întâmpla acum câţiva ani. De altfel, în acest domeniu, nu mai merge pentru că marile companii pot dovedi că numele lor este marcă înregistrată în UE cel puţin, şi că nu poţi să le ceri pe ro decât tariful normal de 60 de dolari fără TVA. Dacă e să cumpăr domenii cu nume de politicieni şi să cer 20.000 de euro pe un domeniu nu cred că e ok, dar dacă ar da banii aştia din buzunarul lor ar putea fi considerată o taxă de învestire, iar banii să meargă către cetăţeni sau către industria de profil. Ai fost ales ca senator, plăteşti 25.000 euro pentru un domeniu cu numele tău, deputaţii să plătească doar 20.000, în cazul în care mai prinzi şi un minister, eşti suprataxat".

Impozitarea a ajuns şi subiect de petiţii, în special în mediul virtual, oamenii sperând că dacă se strâng suficient de mulţi, reuşesc să mişte cât de cât lucrurile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. PONTA FANARIOTUL , asa va ramane in istorie. PSD partidul lacustelor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb