ÎN 2020 Datoria publică a Italiei a depăşit 155% din PIB

G.U.
Macroeconomie / 3 martie 2021

Datoria publică a Italiei a depăşit 155% din PIB

Datoria publică a Italiei a urcat la finalul anului trecut la 155,6% din PIB, de la 134,6% din PIB în 2019, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (Istat), transmit ANSA şi AFP, conform Agerpres.

Datoria publică a Italiei a totalizat 2.570 de miliarde de euro (3.110 de miliarde de dolari) în 2020, de la 2.410 de miliarde de euro în 2019, iar PIB-ul Italiei s-a situat anul trecut la 1.650 miliarde de euro (1.990 de miliarde de dolari), conform celor mai recente date Istat.

Analiştii se aşteptau ca datoria publică a Italiei să ajungă la finalul anului trecut până la 159% din PIB.

Autorităţile de la Roma au ca obiectiv reducerea datoriei ca procentaj din PIB în 2021 şi în anii următori, deşi analiştii avertizează că va rămâne peste nivelul de 150% din PIB cel puţin până în 2025.

Cheltuielile suplimentare au fost folosite pentru a susţine serviciul naţional de sănătate, aflat sub presiune în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), şi pentru scheme de protejare a angajaţilor şi a afacerilor, care au fost forţate să se închidă din cauza restricţiilor, transmite Agerpres.

Italia rămâne una dintre cele mai îndatorate ţări din lume şi are al doilea cel mai ridicat nivel al datoriei din zona euro, după Grecia.

Istat a confirmat că a treia economie a zonei euro a scăzut cu 8,9% anul trecut, din cauza restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei. Este cel mai sever declin al PIB-ului Italiei de la Al Doilea Război Mondial.

Pentru 2021, autorităţile de la Roma se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Italiei cu 6%, deşi ministrul Economiei, Roberto Gualtieri, a avertizat că datele ar putea fi revizuite în scădere din cauza efectelor pandemiei.

Uniunea Europeană a suspendat în martie 2020 aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Datoria publică a Italiei a depăşit 155% din PIB. Pe cine mai intereseaza criteriile de normalitate?

    Da cineva mai mult? 200%? Imprimanta sa mearga ca in rest nu mai exista reguli in economie. 

    :) situatia se coace pentru Italexit

    si pentru revenirea la lira italiana 

    1. am tinut in anii '90 in maini bancnote de 50.000 si de 200.000 (cred, daca imi aduc aminte bine) de lire italiene cand eram pustan de 12-14 ani ... tare mult imi placeau. . . o hartie tare, ferma, culori frumoase.

      imi e dor de ele :D :D :D  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb