ÎN ACEST AN Elian Solutions urmăreşte să-şi dubleze cifra de afaceri

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #IT / 24 octombrie 2014

Elian Solutions urmăreşte să-şi dubleze cifra de afaceri

Interviu cu Iulian Motoi, Managing Partner în cadrul Elian Solutions

Elian Solutions, care implementează sistemul ERP Microsoft Dynamics NAV, estimează că, în acest an, piaţa ERP ar putea înregistra o creştere de până la 15-20%, pe baza accesării fondurilor europene, a revenirii agenţilor economici după criză, precum şi a creşterii gradului de educare a pieţei şi a conştientizării nevoii de implementare a unui sistem ERP.

Iulian Motoi, Managing Partner în cadrul companiei, ne-a explicat, în cadrul unui interviu, că un sistem ERP este o aplicaţie software ce are drept obiectiv integrarea informaţională a tuturor proceselor unei companii.

Reprezentanţii Elian estimează că piaţa se va menţine în creştere, dar procentul va depinde în mare măsură de stabilitatea factorilor macroeconomici şi politici. Într-un scenariu macroeconomic negativ, compania estimează o creştere de 10%, iar într-unul pozitiv de maxim 25%, în condiţiile în care piaţa este extrem de sensibilă la evoluţia generală a economiei, iar cheltuielile pentru investiţiile în IT sunt printre cele amânate în cazul lipsei fondurilor, au anunţat sursele citate.

Iulian Motoi a declarat: "Oportunităţile de dezvoltare a pieţei sunt date de maturizarea sa, în sensul conştientizării de către clienţi a necesităţii sistemelor ERP. Există, de altfel, o tendinţă generală de informatizare în economie, care se reflectă şi în domeniul aplicaţiilor pentru afaceri. Totodată, pe piaţa forţei de muncă intră noi generaţii, familiarizate cu tehnologiile de ultimă oră, fapt deloc de neglijat. Ofertarea prin Cloud reprezintă, de asemenea, un factor care va contribui la creşterea pieţei, prin preţuri şi flexibilitate. Aceasta este avantajoasă în special pentru firmele mai mici, care nu au resursele IT necesare pentru implementarea unui sistem ERP".

Sectoarele ţintă pentru care compania Elian estimează o creştere a volumului de implementări sunt producţia industrială, agricultura şi serviciile care necesită management de proiect (de exemplu, servicii de implementare software sau activitatea de construcţii), domenii care nu au fost în atenţia implementatorilor de sisteme ERP, în ultimii ani.

Reporter: Ce presupune implementarea unui sistem ERP?

Iulian Motoi: Implementarea unui sistem ERP presupune o fază de analiză prin care sunt identificate procesele şi nevoile informaţionale ale clientului, urmată de o fază în care se demonstrează clientului cum vor fi acestea transpuse în sistemul ERP. După ce sunt identificate soluţii pentru toate problemele clientului, urmează instruirea şi pornirea propriu-zisă a sistemului ERP - faza de "Go Live". După aceea, există o activitate de suport, relaţia cu clientul fiind un parteneriat de lungă durată.

Reporter: Căror domenii se adresează şi care sunt avantajele lui?

Iulian Motoi: Microsoft Dynamics NAV este un sistem ERP generalist, în sensul că, în principiu, el poate fi implementat pentru tipuri de activităţi diversificate: distribuţie, producţie, servicii, agricultură etc. Acolo unde sunt aspecte specifice, se realizează customizări sau pot fi cumpărate module specializate numite "add-on-uri". De altfel, sistemul a fost gândit de la bun început ca să permită customizări, venind cu o platformă proprie pentru dezvoltări, acestea fiind realizate de partenerii Microsoft.

Reporter: Cum a evoluat activitatea companiei în ultimii ani?

Iulian Motoi: Compania este prezentă pe piaţă din anul 2008 şi a avut parte de o creştere organică, bazată pe extinderea continuă a portofoliului de clieţi.

Reporter: Care sunt principalele proiecte implementate până acum?

Iulian Motoi: Cele mai importate proiecte implementate până în prezent vizează clienţi din domenii diversificate, precum consumabile (Producton, Turbon), alimentar (Riso Scotti), industrie (Cromsteel), exploatări de piatră (Hengl), automatizări (Turck) etc.

Cifra de afaceri a companiei a crescut constant, din 2008 până anul trecut, cu circa 20-30% anual. Pentru 2014 estimăm o creştere de 100% a cifrei de afaceri.

Elian Solutions a înregistrat, în primele trei trimestre ale anului în curs, o cifră de afaceri de peste 1,9 milioane lei, mai mult decât dublu faţă de valoarea de 906.000 lei, înregistrată în perioada similară din 2013. Pentru întreg anul 2014 avem în vedere atingerea unei cifre de afaceri de 750.000-800.000 de euro.

Reporter: Ce strategie aţi abordat ca să depăşiţi perioada de criză?

Iulian Motoi: În perioada de criză ne-am concentrat pe menţinerea unei relaţii strânse cu clienţii din portofoliu şi, în acelaşi timp, am investit în infrastructura IT, fapt care, alături de pregătirea echipei, a susţinut creşterea calităţii serviciilor.

Reporter: Ce proiecte de investiţii aveţi în derulare şi care sunt planurile de viitor?

Iulian Motoi: În domeniul în care activăm, cea mai semnficativă investiţie este cea în echipă. Aceasta s-a lărgit în ultimii ani, prin cooptarea de oameni cu experienţă, dar şi de juniori în care am identificat un potenţial de dezvoltare deosebit. Investiţiile în instruirea echipei se fac fie prin programe interne, fie apelând la terţi. De asemenea, ca o consecinţă a creşterii echipei, anul acesta am investit şi într-un sediu nou.

Pentru anul viitor, avem în vedere să investim în continuare în unelte software care asigură livrarea unor servicii superioare clienţilor şi să obţinem certificări de calitate. Totodată, intenţionăm să propunem adoptarea unui al doilea software de tip ERP în portofoliu (Microsoft Dynamics AX).

Reporter: Cum caracterizaţi piaţa pe care activaţi?

Iulian Motoi: Dynamics NAV este o soluţie care se adresează companiilor medii spre mari. Piaţa este încă una confuză, în sensul că, deşi clienţii sunt conştienţi de necesitatea unui sistem ERP, nu ştiu întotdeauna ce vor. Abilităţile de management de proiect lipsesc uneori, atât din dotarea clientului, cât şi a implementatorilor. Este de remarcat faptul că accesul la fondurile europene a condus la o evoluţie favorabilă a pieţei. În ceea ce priveşte competiţia, concurenţa este acerbă, mai ales că societăţile locale au control total asupra preţului soluţiei, avantaj pe care noi nu îl avem. În acelaşi timp, beneficiem de faptul că, în general, companiile multinaţionale preferă o soluţie recunoscută la nivel global, precum Dynamics NAV.

Este foarte importantă şi educarea pieţei - clientul trebuie să înţeleagă faptul că implementarea unui sistem ERP presupune un parteneriat şi o implicare profundă din partea sa, nefiind vorba despre o simplă instalare de software. Managementul schimbării este, de asemenea, un element critic, adeseori trecut cu vederea.

Reporter: Cum vedeţi această piaţă în viitor?

Iulian Motoi: Piaţa se va menţine pe un trend de creştere şi maturizare în următorii ani, deşi preţul va rămâne un element important în selecţia sistemului ERP. Alţi factori care vor intra în joc mai puternic sunt tehnologia folosită, uşurinţa în utilizare, referinţele de la alţi clienţi, experienţa echipei de implementare.

Tendinţa va fi către mutarea aplicaţiilor în Cloud, noi fiind pregătiţi pentru această mutare, dat fiind faptul că Dynamics NAV poate fi implementat în Cloud.

Reporter: Mulţumesc!

Elian Solutions este implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics NAV şi partener Microsoft şi activează pe piaţă începând cu anul 2008. În primul semestru al anului fiscal 2014, Elian Solutions a fost cea de-a doua companie ca volum de vânzări pe sistemele ERP Dynamics.

Printre clienţii Elian Solutions se numără Producton, Intersnack, Riso Scotti, Fabryo, Tonerfill, Donauland, Total Waste Recycling, Hengl Romania, Zelmer, Braun Avitum, Turck, Romcontrol.

Companiile care apelează la implementarea unui sistem ERP sunt cele medii spre mari. Firmele multinaţionale se orientează, în general, către soluţii internaţionale, în special Microsoft Dynamics, SAP, Oracle, pe când firmele locale preferă de multe ori soluţiile locale, în special datorită preţului, potrivit datelor furnizate de companie. În ultimii ani, bugetele companiilor au scăzut, multe vânzări realizându-se la preţurilor mai mici, în cadrul unor promoţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb